Toelichting bij COM(2001)443 - Sluiting van een overeenkomst met Letland inzake visserijproducten, in de vorm van een aanvullend protocol bij de associatieovereenkomst met Letland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 29 mei 2000 hechtte de Raad zijn goedkeuring aan richtsnoeren voor de Commissie voor onderhandelingen met de geassocieerde landen in Midden- en Oost-Europa, waaronder Letland, over wederzijdse tariefconcessies voor de visserijsector. Op 11 september en 15 november 2000 werden op basis van die richtsnoeren onderhandelingen gevoerd over deze bilaterale concessies. De details van de bilaterale concessies zijn opgenomen in een proces-verbaal van overeenkomst, dat op 15 november 2000 namens de Commissie en de Letse autoriteiten is ondertekend. De partijen zijn tot overeenstemming gekomen over een model voor geleidelijke wederzijdse liberalisering van de handel in vis en alle visserijproducten.

Vanaf de inwerking van de overeenkomst zullen de Gemeenschap en Letland de handel in alle producten die onder de bijlagen XII en XIII bij de Europaovereenkomst vallen volledig liberaliseren. De Gemeenschap en Letland zullen tevens vanaf de inwerkingtreding van de overeenkomst de rechten voor alle andere vis en visserijproducten met één derde verlagen. Het jaar daarop wordt nogmaals een verlaging van één derde toegepast. Drie jaar na de inwerkingtreding van de overeenkomst wordt voor vis en alle visserijproducten volledige vrijhandel toegepast.

Volgens de Commissie is het resultaat van de technische onderhandelingen evenwichtig en aanvaardbaar. Het maakt het mogelijk op administratief eenvoudige wijze geleidelijk volledige vrijhandel tot stand te brengen tussen Letland en de Europese Gemeenschap, zonder uitzonderingen.

Dit voorstel behoort tot een reeks van zeven overeenkomsten die de Raad wordt verzocht te sluiten. De voorstellen worden afzonderlijk ingediend, omdat ze inhoudelijk niet identiek zijn. Ze gaan echter wel alle uit van dezelfde beginselen: geleidelijke liberalisering van de handel in vis en visserijproducten. Het tijdschema is bovendien niet in alle gevallen hetzelfde, omdat de datum van inwerkingtreding van elk protocol, die bij wederzijdse overeenstemming wordt vastgesteld, voor elke partij afhankelijk is van interne administratieve procedures.

Gezien het bovenstaande wordt de Raad verzocht zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand voorstel betreffende een aanvullend protocol bij de Europaovereenkomst met Letland inzake concessies voor visserijproducten.