Toelichting bij COM(2010)178 - Evenement "Culturele Hoofdstad van Europa" in 2014

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2010)178 - Evenement "Culturele Hoofdstad van Europa" in 2014.
bron COM(2010)178 NLEN
datum 23-04-2010
Besluit nr. 1622/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad van 24 oktober 2006 tot vaststelling van een communautaire actie voor het evenement 'Culturele Hoofdstad van Europa' voor de periode 2007 tot 2019 i legt de procedure vast voor de aanwijzing van de Culturele Hoofdsteden van Europa. Overeenkomstig artikel 2 van dat besluit zullen met ingang van 2009 telkens twee steden in twee verschillende lidstaten als Culturele Hoofdsteden van Europa worden aangewezen in de chronologische volgorde zoals vastgesteld in de bijlage bij het besluit. Zweden en Letland zijn in 2014 aan de beurt om als gastheer van het evenement op te treden.

Voor de voordracht van Culturele Hoofdsteden van Europa vanaf 2014 moet de volgende procedure worden gevolgd.

Elk van de betrokken lidstaten publiceert uiterlijk zes jaar voor het evenement een oproep tot het indienen van kandidaturen. Een jury van 13 onafhankelijke deskundigen uit de culturele sector wordt uiterlijk vijf jaar vóór het evenement voor een preselectievergadering bijeengeroepen. De jury evalueert de ontvangen kandidaturen aan de hand van de in artikel 4 van Besluit nr. 1622/2006/EG vastgestelde criteria en stelt een shortlist op van kandidaat-steden, die verder in aanmerking moeten worden genomen nadat zij hun kandidatuur hebben aangevuld.

Elk van de betrokken lidstaten roept negen maanden na de preselectievergadering de jury bijeen voor de definitieve selectie. Na een grondige evaluatie van de gepreselecteerde steden op basis van de voor het evenement vastgestelde criteria beveelt de jury in elke betrokken lidstaat één stad aan voor de titel.

Beide lidstaten dragen elk uiterlijk vier jaar voor het begin van het evenement op grond van deze aanbevelingen een stad als Culturele Hoofdstad van Europa voor en ze stellen het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en het Comité van de Regio's daarvan in kennis.

Het Europees Parlement kan uiterlijk drie maanden na ontvangst van de voordrachten een advies aan de Commissie doen toekomen.

Op grond van een aanbeveling van de Commissie wijst de Raad officieel de steden in kwestie aan voor het jaar waarvoor zij zijn voorgedragen.

Na de twee hierboven beschreven selectierondes heeft de jury in haar verslagen van september 2009 Umeå (Zweden) en Riga (Letland) aanbevolen als gastheersteden voor het evenement in 2014. Beide lidstaten hebben het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en het Comité van de Regio's vóór eind 2009 van deze voordrachten in kennis gesteld.

Het Europees Parlement heeft de Commissie begin januari 2010 een gunstig advies doen toekomen.

Bijgevolg dient de Commissie overeenkomstig artikel 9, lid 3, van Besluit nr. 1622/2006/EG de bijgevoegde aanbeveling bij de Raad in voor de officiële aanwijzing van respectievelijk Umeå en Riga voor het evenement 'Culturele Hoofdstad van Europa' in 2014.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende het evenement 'Culturele Hoofdstad van Europa' in 2014

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gelet op Besluit nr. 1622/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een communautaire actie voor het evenement 'Culturele Hoofdstad van Europa' voor de periode 2007 tot 2019 i,

Gezien de juryverslagen van september 2009 betreffende de selectieprocedure voor de Culturele Hoofdsteden van Europa in respectievelijk Zweden en Letland en het door het Europees Parlement uitgebrachte gunstige advies,

Overwegende dat aan de in artikel 4 van Besluit nr. 1622/2006/EG bedoelde criteria volledig is voldaan,

Gezien de aanbeveling van de Commissie van 2010,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Umeå (Zweden) en Riga (Letland) worden aangewezen als 'Culturele Hoofdstad van Europa 2014'.

Gedaan te Brussel,

Voor de Raad

De voorzitter