Toelichting bij COM(2009)67 - Wijziging van Beschikking nr. 573/2007/EG tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 wat de intrekking van de financiering van sommige gemeenschappelijke acties en de wijziging van de maximumgrens voor de financiering ervan betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

- Motivering en doel van het voorstel

Dit voorstel heeft als doel de beschikking tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds te wijzigen, rekening houdend met de oprichting en inwerkingstelling van het Europees ondersteuningsbureau voor asielzaken, dat sommige activiteiten die tot dusver door het Fonds werden gefinancierd, in zijn opdracht zal overnemen.

Algemene context:


de nieuwe uitdagingen in het asielbeleid en de oprichting van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken

Het Europees Vluchtelingenfonds (EVF) is opgericht bij Beschikking nr. 573/2007/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 mei 2007 tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 als onderdeel van het algemeen programma 'Solidariteit en beheer van de migratiestromen' en tot intrekking van Beschikking 2004/904/EG van de Raad[1], op grond van artikel 63, punt 2, onder b), van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.

Het voorstel voor een verordening betreffende de oprichting van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken en dit voorstel tot wijziging van de beschikking tot oprichting van het EVF 2008-2013 maken deel uit van de initiatieven van de Europese Unie om een algemeen asielbeleid te ontwikkelen. Deze hebben als doel gevolg te geven aan de verzoeken van de Raad en de Europese Raad om een ondersteunende structuur op het gebied van asiel op te zetten en maken deel uit van de activiteiten die zijn aangekondigd in het door de Commissie in juni 2008 goedgekeurde asielbeleidsplan.

De Commissie stelt voor een Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken op te richten in de vorm van een regelgevend agentschap, dat als taak zal hebben de praktische samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van asiel te vergemakkelijken en te versterken en bij te dragen tot de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk asielstelsel.

Het bureau zal institutioneel gezien een regelgevend agentschap zijn en derhalve een door de Gemeenschappen opgericht orgaan in de zin van artikel 185 van het Financieel Reglement. De financiering ervan zal derhalve grotendeels afkomstig zijn van een begrotingsonderdeel van de begroting van de Europese Gemeenschappen. Om de aan de werking van het bureau toegewezen middelen aan te vullen en om het gebruik van de communautaire middelen te vereenvoudigen, lijkt het, aangezien het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken zal worden belast met bepaalde taken die thans uit hoofde van het EVF worden gefinancierd, nodig om een deel van de thans aan het EVF toegewezen begrotingsmiddelen aan het bureau over te dragen, om ervoor te zorgen dat de praktische samenwerking op het gebied van asiel zo goed mogelijk wordt gefinancierd.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



Dit voorstel ligt volledig in de lijn van het door de Commissie in juni 2008 goedgekeurde asielbeleidsplan, dat enerzijds tot doel heeft de asielwetgeving te versterken teneinde een efficiënt en rechtvaardig gemeenschappelijk Europees asielstelsel te kunnen invoeren voor personen die om internationale bescherming verzoeken en anderzijds tot doel heeft dit wetgevend initiatief te steunen door de praktische samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van asiel te versterken. Het draagt ten volle bij aan de elementen die noodzakelijk zijn voor de oprichting van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken.

1.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregelen



De voorgestelde maatregelen hebben tot doel de beschikking tot instelling van het Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 te wijzigen om, met het oog op de vereenvoudiging van het gebruik van de communautaire middelen, een betere verdeling en concentratie van de middelen tussen het EVF en het toekomstige Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken tot stand te brengen.

Het voorstel tot wijziging van de beschikking betreffende het EVF heeft ten eerste als doel de omvang van de in artikel 4 van de EVF-beschikking bedoelde communautaire acties in te perken om rekening te houden met de overdracht van twee taken die voortaan volledig aan het bureau zullen toekomen, namelijk de in artikel 4, lid 2, onder a), bedoelde taken die gericht zijn op het bevorderen van communautaire samenwerking bij de toepassing van communautaire wetgeving en goede praktijken, inclusief vertaling en vertolking ten behoeve van deze samenwerking, en de in artikel 4, lid 2, onder f), bedoelde taken die gericht zijn op het ondersteunen van de ontwikkeling en toepassing door de lidstaten van gemeenschappelijke statistische hulpmiddelen, methoden en indicatoren voor het meten van beleidsontwikkelingen op asielgebied.

Ten tweede wordt, gelet op de inperking van de werkingssfeer van de acties, het in artikel 4, lid 1, van de EVF-beschikking bedoelde maximum van 10 % van de voor het Fonds beschikbare middelen dat voor de financiering van communautaire acties kan worden gebruikt, tot 4 % verlaagd.

Bovendien wordt voorgesteld om het totaalbedrag van de financiële middelen voor de tenuitvoerlegging van de EVF-beschikking te verlagen om middelen beschikbaar te maken voor de financiering van het bureau. Het in artikel 12, lid 1, van de EVF-beschikking vermelde bedrag van 628 miljoen euro zal bijgevolg worden verlaagd tot 614 miljoen euro (in dit nieuwe bedrag zijn de door de begrotingsautoriteit in de begroting 2009 goedgekeurde verhoging met 10 miljoen euro en de vermindering met 24 miljoen euro voor de inperking van de omvang van de communautaire acties begrepen).

Het voorstel tot wijziging van de EVF-beschikking wijzigt de algemene doelstellingen van het EVF niet.

Rechtsgrondslag



Het voorstel is gebaseerd op artikel 63, punt 2, onder b), van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, dat de rechtsgrondslag is van de gewijzigde beschikking.

Subsidiariteitsbeginsel



Het vereiste evenwicht tussen de inspanningen van de lidstaten om tot een gemeenschappelijk Europees asielstelsel te komen, kan niet worden bereikt zonder dat financiële inspanningen worden gedaan om zowel de meest getroffen lidstaten te ontlasten als de lidstaten die over onvoldoende infrastructuur en diensten beschikken te helpen hun opvangcapaciteit uit te breiden. Hiervoor is een verdeling van de verantwoordelijkheden op het niveau van de Europese Unie nodig, die niet door de lidstaten afzonderlijk kan worden uitgevoerd. Dit beginsel was erkend voor het aannemen van Beschikking nr. 573/2007/EG. Dit besluit is een gewone wijziging van het basisbesluit dat Beschikking nr. 573/2007/EG tot instelling van het EVF is. Daarom zijn dezelfde beginselen van toepassing op dit voorstel tot wijziging.