Toelichting bij COM(2007)437 - Standpunt van de EG ten aanzien van een besluit van de Stabilisatie- en Associatieraad EG - Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië tot wijziging van protocol 2 (inzake staalproducten) bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, anderzijds, is op 1 april 2004 in werking getreden.

De bij artikel 108 van die overeenkomst opgerichte Stabilisatie- en Associatieraad houdt toezicht op de uitvoering van de overeenkomst en behandelt alle belangrijke vraagstukken die zich in het kader van de overeenkomst voordoen alsmede alle andere bilaterale of internationale vraagstukken van wederzijds belang.

Zoals bepaald in artikel 7, leden 1 en 2, van protocol 2 inzake staalproducten bij de overeenkomst hebben beide partijen een procedure ingesteld om snel inlichtingen over de handel in staalproducten te verkrijgen in de vorm van een systeem van dubbele controle, zonder kwantitatieve beperkingen, op de invoer in de Gemeenschap van staalproducten van oorsprong uit de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Gezien de vooruitgang die bij de herstructurering van de staalindustrie in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië is geboekt, kan de dubbele controle worden afgeschaft. Zoals bepaald in artikel 7, lid 3, van het genoemde protocol, kan de dubbele controle bij een besluit van de Stabilisatie- en Associatieraad worden afgeschaft.

Het ontwerp-besluit van de Stabilisatie- en Associatieraad tot afschaffing van dit systeem is tijdens het technisch overleg goedgekeurd en bij briefwisseling met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië van respectievelijk 27 juli 2007 en 23 augustus 2007 bevestigd.

Zoals bepaald in artikel 2, lid 1, van Besluit 2004/239/EG, Euratom van de Raad en de Commissie van 23 februari 2004 inzake de sluiting van de overeenkomst wordt het standpunt van de Gemeenschap in de Stabilisatie- en Associatieraad vastgesteld door de Raad, op voorstel van de Commissie.

De Raad wordt derhalve verzocht bijgaand voorstel betreffende het standpunt van de Gemeenschap goed te keuren.