Toelichting bij COM(2002)617 - Aanpassing met ingang van 1 juli 2002 van de bezoldigingen en de pensioenen van de ambtenaren en de andere personeelsleden van de EG, alsmede van de aanpassingscoëfficiënten welke van toepassing zijn op deze bezoldigingen en pensioenen - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2002)617 - Aanpassing met ingang van 1 juli 2002 van de bezoldigingen en de pensioenen van de ambtenaren en de andere personeelsleden ... |
---|---|
bron | COM(2002)617 |
datum | 04-11-2002 |
Overeenkomstig het bepaalde in artikel 65 van het Statuut en in artikel 1 van bijlage XI van het Statuut stelt de Raad jaarlijks een onderzoek in naar het bezoldigingspeil van de ambtenaren en de andere personeelsleden van de Gemeenschappen, aan de hand van een door de Commissie ingediend rapport.
In dit rapport worden de verschillende parameters vastgesteld waarvan bij het jaarlijks onderzoek moet worden uitgegaan, met name de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud in Brussel (samengesteld indexcijfer : gemeenschappelijk indexcijfer + component Brussel-hoofdstad), de ontwikkeling van de koopkracht van de bezoldigingen bij de nationale overheidsdiensten (specifieke indicator), en de economische pariteiten op grond waarvan de verschillende aanpassingscoëfficiënten worden berekend.
2. ONTWIKKELING VAN DE KOOPKRACHT VAN DE BEZOLDIGINGEN VAN DE NATIONALE AMBTENAREN
2.1. Specifieke indicator
Eurostat heeft, aan de hand van de door de Lid-Staten verstrekte gegevens, voor iedere Lid-Staat en per categorie van ambtenaren, de ontwikkeling van de bezoldigingen in de nationale overheidsdiensten vastgesteld over de referentieperiode van 1.7.2001 tot 1.7.2002.
De specifieke indicator, die de netto reële ontwikkeling weergeeft van de bezoldigingen van de nationale ambtenaren in de centrale overheidsdiensten, bedraagt voor de periode van 1.7.2001 tot 1.7.2002 0,7 %.
In tabel A is de ontwikkeling voor iedere Lid-Staat weergegeven.
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
2.2. Controle-indicatoren
Eurostat heeft, bij wijze van controle-indicatoren, gegevens verstrekt over de reële ontwikkeling per hoofd van de loonsom in alle overheidsdiensten 2,6 % en bij de centrale overheid 0,6 %.
Deze indicatoren worden vergeleken met de bruto reële specifieke indicator, die 0,5 % bedraagt.
3. ONTWIKKELING VAN DE KOSTEN VAN LEVENSONDERHOUD IN BRUSSEL
Het gemeenschappelijke indexcijfer waarmee de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud in Brussel over de periode van 1.7.2001 tot 1.7.2002 wordt weergegeven, bedraagt volgens de berekeningen van Eurostat 101,4. Het Belgische indexcijfer (component Brussel-hoofdstad) bedraagt over deze referentieperiode 100,8.
4. ECONOMISCHE PARITEITEN (artikel 1, lid 3, van bijlage XI)
De economische pariteiten, die moeten zorgen voor de gelijkwaardigheid in koopkracht tussen de referentiestad Brussel en de andere standplaatsen per 1.7.2002, zijn opgenomen in tabel B.
De ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud tussen de ingangsdata van de economische pariteiten (kolom 4) wordt indirect verkregen door vermenigvuldiging van het gemeenschappelijk indexcijfer voor Brussel met de ontwikkeling van de economische pariteit voor de desbetreffende standplaats.
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
5. TUSSENTIJDSE AANPASSING
De Raad besloot i voor de onderstaande landen met ingang van 1.1.2002 een eerste compensatie toe te kennen voor de stijging van kosten van levensonderhoud gedurende de tweede helft van 2001 :
- nihil
Bij de berekening van de aanpassingscoëfficiënten voor deze twee landen is derhalve rekening gehouden met deze tussentijdse aanpassing.
6. VOORGESTELDE AANPASSING
De bezoldigingen moeten per 1.7.2002 worden aangepast ten einde rekening te houden met de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud die tijdens de referentieperiode in de respectieve standplaatsen is vastgesteld.
Het Belgische indexcijfer (component Brussel-hoofdstad) is met 0,8 % gestegen en het gemeenschappelijk indexcijfer over de periode van 1.7.2001 tot 1.7.2002 bedraagt 1,4 %; de coëfficiënt die overeenkomstig artikel 3, lid 2, van bijlage XI van het Statuut in de bezoldigingen voor Brussel moet worden verwerkt wat de kosten van levensonderhoud betreft, bedraagt dus 1,3 % (25 % x 0,8 % + 75 % x 1,4 %).
De ontwikkeling van de koopkracht van de ambtenaren van de centrale overheidsdiensten in de Lid-Staten over de periode van 1.7.2001 tot 1.7.2002, welke tot uitdrukking komt in de specifieke indicator, bedraagt 0,7 %.
Hieruit vloeit voor de bezoldigingen van de in Brussel en in Luxemburg tewerkgestelde ambtenaren een netto nominale aanpassing voort van 2,0 % (101,3 x 100,7/100).
Voor de andere standplaatsen wordt de aanpassing indirect verkregen door vermenigvuldiging van bovengenoemde aanpassing met de ontwikkeling van de economische pariteit.
De aanpassing die in het kader van dit onderzoek wordt voorgesteld zou met ingang van 1.7.2002 van toepassing zijn voor alle standplaatsen, behalve voor :
- nihil
7. Gecumuleerde ontwikkeling van de bezoldigingen van de nationale ambtenaren en de ambtenaren van de gemeenschappen
Tussen juli 1990 en juli 2001 bedroeg de gecumuleerde ontwikkeling van de koopkracht van de nationale ambtenaren 0,3%; deze ontwikkeling is via de methode verwerkt in de bezoldigingen van de ambtenaren van de Gemeenschappen.
Als daarbij de stijging van de kosten van levensonderhoud in Brussel van 26,5% wordt opgeteld, geeft dat een gecumuleerde aanpassing van de bezoldigingen met 26,9% tot juli 2001.
Tussen juli 2001 en juli 2002 kwam de ontwikkeling van de koopkracht van de nationale ambtenaren overeen met 0,7%. Via de methode moet deze ontwikkeling vanaf juli 2002 in de bezoldigingen van de ambtenaren van de Gemeenschappen worden verwerkt.
Het resultaat is, voor de periode van 12 jaar waarin de methode van 1991 is toegepast, een gecumuleerde ontwikkeling van de koopkracht met 1,0% i voor de ambtenaren van de Gemeenschappen.
>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>
8. AANPASSINGSCOËFFICIËNTEN
a) Zodra de aanpassing voor Brussel over de periode van 1.7.2001 tot 1.7.2002 (2,0 %) in de schaal van de basissalarissen is verwerkt, wordt de aanpassingscoëfficiënt voor België/Luxemburg opnieuw op 100 gebracht.
De aanpassingscoëfficiënten voor de diverse andere standplaatsen worden rechtstreeks bepaald door de verhouding tussen de door Eurostat berekende economische pariteiten en de wisselkoersen welke per 1.7.2002 van toepassing waren. Tegelijk worden de wisselkoersen bijgewerkt overeenkomstig artikel 63 van het Statuut (tabel C).
b) Als het voorstel tot hervorming niet wordt aangenomen, kan de Raad overeenkomstig artikel 65 van het statuut in 2003 besluiten tot vaststelling van nieuwe aanpassingscoëfficiënten met ingang van 1.7.2003.
Deze nieuwe aanpassingscoëfficiënten kunnen aanleiding geven tot (positieve of negatieve) aanpassingen met terugwerkende kracht van de bezoldigingen en de pensioenen over de tweede helft van 2003, aangezien op deze bezoldigingen en pensioenen de eind 2002 vastgestelde aanpassingscoëfficiënten werden toegepast.
In dat geval kan derhalve worden overgegaan tot een nabetaling of tot een terugvordering van de teveel ontvangen bedragen met ingang van 1.7.2003, indien de nieuwe aanpassingscoëfficiënten aanleiding geven tot een verhoging respectievelijk verlaging van de bezoldigingen en de pensioenen.
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
9. ANDERE ELEMENTEN
Er zij aan herinnerd dat de Raad toen hij op 19.12.1991 besloot de methode voor de aanpassing van de bezoldigingen te wijzigen en aan het Statuut een nieuwe bijlage XI toe te voegen, er eveneens heeft toe heeft besloten :
- met ingang van 1.1.1992 een tijdelijke bijdrage in te stellen, gelijk aan 5,83 % van de heffingsgrondslag;
- met ingang van 1.1.1993 de bijdrage van het personeel in de financiering van de pensioenregeling te verhogen van 6,75 % tot 8,25 %.
In het kader van de hervorming heeft de Raad besloten de geldigheidsduur van de methode en van de tijdelijke bijdrage te verlengen i tot 30 juni 2003.