Artikelen bij COM(2007)695 - Gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 97/67/EG met betrekking tot de volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten in de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52007PC0695

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag inzake het gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 97/67/EG met betrekking tot de volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap /* COM/2007/0695 def. - COD 2006/0196 */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 9.11.2007

COM(2007) 695 definitief

2006/0196 (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag inzake het

gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 97/67/EG met betrekking tot de volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap

2006/0196 (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag inzake het

gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 97/67/EG met betrekking tot de volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap

1 - ACHTERGROND

Datum van indiening van het voorstel bij het Europees Parlement en de Raad (document COM(2006) 594 def. – 2006/0196(COD): | 19 oktober 2006 |

Datum van het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité: | 26 april 2007 |

Datum van het advies van het Comité van de Regio's: | 6 juni 2007 |

Datum van het advies van het Europees Parlement in eerste lezing: | 11 juli 2007 |

Datum van de vaststelling van het gemeenschappelijk standpunt: | 8 november 2007 |

2 - DOEL VAN HET COMMISSIEVOORSTEL

Voltooien van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap door de voorbehouden diensten in alle lidstaten af te schaffen; bevestigen van het bereik en het niveau van de universele dienst; versterken van de rechten van de consumenten en van de rol van de nationale regelgevende instanties; invoeren van een reeks maatregelen die de lidstaten kunnen treffen om, indien nodig, de universele dienst te waarborgen en te financieren.

3 - COMMENTAAR OP HET GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT

3.1 Algemene opmerkingen bij het gemeenschappelijk standpunt

De Commissie steunt het gemeenschappelijk standpunt, dat op 8 november 2007 met gekwalificeerde meerderheid is vastgesteld.

De wijzigingen in het gemeenschappelijk standpunt die bij de desbetreffende amendementen van het Europees Parlement in eerste lezing aansluiten, hebben meer in het bijzonder betrekking op de uiterste datum voor de uitvoering van de wijzigingsrichtlijn (31 december 2010), de aan bepaalde lidstaten geboden mogelijkheid om de volledige openstelling van de markt met maximaal twee jaar uit te stellen, en de opneming van een tijdelijke wederkerigheidsclausule die van toepassing is op de lidstaten die van laatstgenoemde overgangsperiode gebruikmaken. Daarnaast is in het gemeenschappelijk standpunt nog een ander essentieel amendement van het Europees Parlement in eerste lezing overgenomen: er is een nieuwe bijlage I ("Richtsnoeren inzake de berekening van de eventuele nettokosten van de universele dienst") aan de richtlijn toegevoegd.

3.2 In het gemeenschappelijk standpunt verwerkte amendementen van het Europees Parlement

In het gemeenschappelijk standpunt zij bijna alle in eerste lezing door het Europees Parlement aangenomen amendementen overgenomen. De amendementen in kwestie hebben betrekking op de volgende bepalingen: de overwegingen 4, 5, 7, 9, 11, 13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 26, 31, 32, 34, 39, 41, 42, 46, 53, 54 en 55, alsmede de artikelen 2, 6, 9, 12, 14, 19, 22 bis, 23 en 23 bis.

De Commissie is het met de wijzigingen in bovengenoemde bepalingen van het gemeenschappelijk standpunt eens omdat deze aansluiten bij het Commissievoorstel, in overeenstemming zijn met het acquis en/of deel uitmaken van het algemeen politiek akkoord tussen de instellingen.

De in verband met overweging 27 door het Europees Parlement aangenomen amendementen worden weergegeven in een verklaring van de Commissie waarvan de strekking aansluit bij het acquis (aan deze mededeling gehecht).

3.3 Geherformuleerde en nieuwe bepalingen

Omwille van de duidelijkheid zijn in het gemeenschappelijk standpunt sommige bepalingen geherformuleerd of zijn er bepalingen aan toegevoegd. Het betreft de overwegingen 17, 27, 28, 30, 35, 36, 38, 44, 50 en 51, alsmede de artikelen 1, 3, 4, 7 en 9 en bijlage I.

Deze bepalingen sluiten aan bij de amendementen van het Europees Parlement of kunnen als tegemoetkomingen aan verzoeken van het Europees Parlement worden beschouwd (bijvoorbeeld bijlage I in samenhang met artikel 23 bis (amendement 58)).

De artikelen 2 en 3 van de wijzigingsrichtlijn vormen een integrerend deel van het algemeen politiek akkoord en nemen tevens in essentie de respectieve amendementen van het Europees Parlement in eerste lezing over.

De Commissie kan met alle bovengenoemde bepalingen instemmen. Zij zijn in overeenstemming met de amendementen van het Europees Parlement, verbeteren en verduidelijken de tekst van de richtlijn, en/of vormen een onderdeel van het algemeen politiek akkoord tussen de instellingen.

Wat de kwestie van de concordantietabellen betreft, betreurt de Commissie dat het gemeenschappelijk standpunt de Commissie en het Europees Parlement in dit opzicht niet heeft gevolgd (zie ook overweging 60). De Commissie is van oordeel dat de verstrekking van concordantietabellen niet alleen spoort met het beginsel van betere regelgeving, maar ook de conformiteit van nationale voorschriften met communautaire bepalingen in de hand werkt. De Commissie legt dan ook een verklaring in die zin af, die aan deze mededeling is gehecht.

4 - CONCLUSIES

De Commissie is de mening toegedaan dat de belangrijkste elementen van haar oorspronkelijke voorstel en van de amendementen van het Europees parlement in eerste lezing ten volle in het gemeenschappelijk standpunt tot uiting komen.

De Commissie steunt daarom het door de Raad met gekwalificeerde meerderheid vastgestelde gemeenschappelijk standpunt.

Bijlage Verklaring van de Commissie inzake overweging 27

De Commissie bevestigt dat expres- en koeriersdiensten in overeenstemming met overweging 18 van Richtlijn 97/67/EG en overeenkomstig de vaste jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie (bv. zaak C-320/91 [Corbeau]) specifieke diensten zijn die als kenmerk hebben dat zij wezenlijk verschillen van universele postdiensten.

Verklaring van de Commissie inzake overweging 60 en artikel 2

De Commissie herinnert aan haar standpunt dat de opstelling door de lidstaten van concordantietabellen ter weergave van het verband tussen de door de lidstaten vastgestelde omzettingsmaatregelen en de richtlijn, van belang is voor de burger, betere regelgeving en transparantie, alsook ter ondersteuning van het onderzoek naar de conformiteit van nationale voorschriften met communautaire bepalingen.

In dit specifieke geval staat de Commissie een akkoord in de Raad met het oog op de succesvolle voltooiing van de interinstitutionele procedure met betrekking tot dit dossier niet in de weg. Zij verwacht evenwel dat deze horizontale aangelegenheid gezamenlijk door de instellingen zal worden onderzocht.