Artikelen bij COM(2014)52 - Verslag behandeling van levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2012 - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2014)52 - Verslag behandeling van levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2012. |
---|---|
document | COM(2014)52 |
datum | 4 februari 2014 |
|
52014DC0052
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2012 /* COM/2014/052 final */
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2012
1. Inleiding
Dit verslag op grond van artikel 7, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG betreft de periode van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012. Het bevat een compilatie van de aan de Commissie door 27 lidstaten meegedeelde informatie.
2. Rechtsgrondslag en achtergrond
Op grond van artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling moet iedere lidstaat de Commissie jaarlijks mededeling doen van:
– de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten en de daarbij toegepaste doses,
en
– de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de gebruikte analysemethoden ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.
Artikel 7, lid 4, van de richtlijn verplicht de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie het volgende bekend te maken:
– gedetailleerde informatie over de erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten, alsmede over elke verandering in de status ervan;
– een verslag over de door de nationale controle-instanties verstrekte inlichtingen.
Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en consumenten van de Europese Commissie is algemene informatie over de doorstraling van levensmiddelen te vinden.
2.1. Doorstralingsinstallaties
Volgens artikel 3, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG mogen levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten alleen in erkende doorstralingsinstallaties worden doorstraald. Aan de installaties in de EU wordt erkenning verleend door de bevoegde instanties van de lidstaten. Artikel 7, lid 3, verplicht de lidstaten de lijst van door hen erkende doorstralingsinstallaties aan de Commissie mede te delen.
Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen worden behandeld met de volgende soorten straling:
– gammastralen afkomstig van de radionucliden 60Co of 137Cs;
– röntgenstralen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 5 MeV;
– elektronen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 10 MeV.
De lijst van erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten is openbaar aangezien de Commissie die lijst heeft gepubliceerd.
2.2. Doorstraalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten
De doorstraling van gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen is in de EU toegestaan krachtens Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedselingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling. Daarnaast hebben zeven lidstaten de Commissie meegedeeld dat zij overeenkomstig artikel 4, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG nationale vergunningen voor bepaalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten handhaven. De Commissie heeft de lijst van nationale vergunningen gepubliceerd.
Op het etiket van doorstraalde levensmiddelen en van levensmiddelen die een of meer doorstraalde ingrediënten bevatten, moet de vermelding “doorstraald” of “met ioniserende straling behandeld” worden aangebracht. Wanneer een doorstraald product als ingrediënt in een samengesteld levensmiddel wordt gebruikt, moet aan de benaming ervan in de lijst van ingrediënten de vermelding van de doorstraling worden toegevoegd. Wanneer producten niet-verpakt worden verkocht, moet de vermelding samen met de benaming van het product worden aangebracht op een affiche of een bord boven of naast de houder waarin het product zich bevindt.
Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft ingevolge een mandaat van de Europese Commissie een aantal analysemethoden gestandaardiseerd om te kunnen nagaan of producten correct geëtiketteerd zijn en producten op te sporen die niet doorstraald hadden mogen worden.
3. Resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties en toegepaste doses
Dit deel van het verslag heeft betrekking op de resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde producten en de daarbij toegepaste doses. Volgens de informatie die de lidstaten hebben verstrekt, hebben de controles door de bevoegde instanties bevestigd dat de erkende doorstralingsinstallaties aan de voorschriften van Richtlijn 1999/2/EG voldoen.
Onderstaande tabellen vermelden de resultaten van de controles die in 2012 in de erkende doorstralingsinstallaties in de EU-lidstaten zijn uitgevoerd, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten en de daarbij toegepaste doses,
3.1. Samenvatting voor de EU
De onderstaande tabel bevat een samenvatting van de hoeveelheden levensmiddelen (in ton) die binnen de Europese Unie in erkende doorstralingsinstallaties met ioniserende straling zijn behandeld:
Lidstaat || Aantal erkende installaties || Behandelde hoeveelheid (ton)
België || 1 || 5 157,7
Bulgarije || 2 || Geen levensmiddelen doorstraald
Tsjechië || 1 || 23,8
Duitsland || 4 || 125,8
Estland || 1 || 33,7
Spanje || 2* || 326,6
Frankrijk || 5 || 612,9
Italië || 1 || Geen levensmiddelen doorstraald
Hongarije || 1 || 124,9
Nederland || 2 || 1 476,0
Polen || 2 || 89,0
Roemenië || 1 || 1,6
Verenigd Koninkrijk || 1 || Geen levensmiddelen doorstraald
Totaal: || 24 || 7 972,1
* In een van deze installaties werden geen levensmiddelen doorstraald.
Onderstaande figuur bevat een samenvatting van de hoeveelheden levensmiddelen (in ton) die in 2012 binnen de Europese Unie in erkende doorstralingsinstallaties met ioniserende straling zijn behandeld.
Er zijn geen erkende installaties in de volgende lidstaten: Denemarken, Ierland, Griekenland, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Finland, Zweden, Portugal.
3.2. België
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 5 - 9
Gedehydrateerd bloed, plasma en coagulaten || 2 - 4
Bevroren kikkerbilletjes || 2,7 - 5,5
Diepgevroren gepelde of van de kop ontdane garnalen || 2 - 7
Pluimvee || 2 - 6,1
3.3. Tsjechië
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 5,77 - 9,82
Groenten en fruit (gedroogd) || 5,66 - 6,55
3.4. Duitsland
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || <10
3.5. Estland
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 10
3.6. Spanje
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 9,09
3.7. Frankrijk
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 10
Bevroren kikkerbilletjes || 5
Arabische gom || 3
Pluimvee || 5
3.8. Hongarije
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 2 - 10
3.9. Nederland
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 6,9
Kippenvlees || 3,8
Groenten en fruit (gedroogd) || 3
Eiwit || 1
Bevroren kikkerbilletjes || 4
Garnalen || 3,2
3.10. Polen
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 5 - 10
3.11. Roemenië
Levensmiddelen || Geabsorbeerde dosis (kGy)
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 8
4. Resultaten van de controles op producten in de handel en toegepaste methoden voor de detectie van doorstraalde levensmiddelen
De onderstaande tabellen geven de resultaten weer van de controles op producten in de handel en de gebruikte analysemethoden om behandeling met ioniserende straling op te sporen.
4.1. Samenvatting voor de EU
In onderstaande tabel wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten voor de Europese Unie in haar geheel:
Lidstaat || Conform || Onbeslist || Niet-conform || Totaal aantal monsters || Percentage van het totaal aantal EU-monsters
BE || 89 || 18 || 3 || 110 || 2,1 %
BG || 47 || 0 || 2 || 49 || 0,9 %
CZ || 23 || 7 || 0 || 30 || 0,6 %
DK || GCV || GCV || GCV || GCV ||
DE || 2 676 || 27 || 13 || 2 716 || 52,4 %
EE || GCV || GCV || GCV || GCV ||
IE || 78 || 0 || 0 || 78 || 1,5 %
EL || GCV || GCV || GCV || GCV ||
ES || 139 || 1 || 0 || 140 || 2,7 %
FR || 46 || 5 || 3 || 54 || 1,0 %
IT || 281 || 3 || 7 || 291 || 5,6 %
CY || GCV || GCV || GCV || GCV ||
LV || 6 || 0 || 5 || 11 || 0,2 %
LT || 63 || 0 || 20 || 83 || 1,6 %
LU || 12 || 0 || 0 || 12 || 0,2 %
HU || 60 || 0 || 0 || 60 || 1,2 %
MT || 20 || 0 || 0 || 20 || 0,4 %
NL || 362 || 0 || 11 || 373 || 7,2 %
AT || 132 || 0 || 2 || 134 || 2,6 %
PL || 241 || 1 || 4 || 246 || 4,7 %
PT || 47 || 0 || 2 || 49 || 0,9 %
RO || 104 || 0 || 1 || 105 || 2,0 %
SI || 21 || 0 || 0 || 21 || 0,4 %
SK || 22 || 1 || 0 || 23 || 0,4 %
FI || 219 || 4 || 31 || 254 || 4,9 %
SE || GCV || GCV || GCV || GCV ||
UK || 291 || 13 || 19 || 323 || 6,2 %
Totaal EU || 4 979 || 80 || 123 || 5 182 || 100,0 %
96,1 % || 1,5 % || 2,4 % || 100,0 % ||
GGV: geen gegevens verstrekt
GCV: geen controles verricht
In onderstaande figuur wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten voor de Europese Unie in haar geheel:
4.2. België
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 107 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 24 || 1 || 0 || EN 1788
Graanproducten || 8 || 8 || 0 || EN 1788
Voedingssupplementen || 14 || 2 || 2* || EN 1788
Fruit (gedroogd) || 6 || 3 || 0 || EN 1788
Weekdieren || 16 || 3 || 1* || EN 1788
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Peulvruchten || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Thee || 16 || 1 || 0 || EN 1788
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal: || 89 || 18 || 3 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 83 % || 17 % || 3 % ||
* abusievelijk geëtiketteerd
4.3. Bulgarije
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 49 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 19 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787
Vis en visproducten || 2 || 0 || 0 || EN 1786
Fruit (gedroogd) || 5 || 0 || 0 || EN 13708
Kruidenthee || 8 || 0 || 2* || EN 1788, EN 13751, EN 1787
Maaltijden en schotels (bereid) || 3 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787
Noten || 3 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787
Vlees van pluimvee || 5 || 0 || 0 || EN 1786
Garnalen || 2 || 0 || 0 || EN 1786
Totaal: || 47 || 0 || 2 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 96 % || 0 % || 4 % ||
* abusievelijk geëtiketteerd
4.4. Tsjechië
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 30 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 7 || 2 || 0 || EN 1788
Voedingssupplementen || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Knoflook || 3 || 0 || 0 || EN 1788
Kruidenthee || 3 || 1 || 0 || EN 1788
Kant-en-klare noedels || 6 || 3 || 0 || EN 1788
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) || 2 || 1 || 0 || EN 1788
Totaal: || 23 || 7 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 77 % || 23 % || 0 % ||
4.5. Denemarken
Vanwege de beperkte financiële middelen zijn in 2012 geen controles op producten in de handel verricht.
4.6. Duitsland
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 2 716 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 1 285 || 15 || 4* || EN 1788, EN 13751; EN 1787
Boter (gekruid) || 1 || 0 || 0 || EN 1788; L12.01-1; EN 13751, EN 1787
Granen, zaden, groenten en fruit || 94 || 0 || 0 || EN 1786
Kaas (met specerijen/kruiden) || 41 || 0 || 0 || EN 1788; EN 1787
Kaas (bereidingen zonder kruiden en specerijen) || 1 || 0 || 0 || EN 1788; EN 1787
Koffie || 64 || 0 || 0 || EN 1786
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren (met inbegrip van producten ervan) || 83 || 1 || 2* || EN 1788; EN 13751
Vis en visproducten || 121 || 0 || 3** || EN 1788; EN 13751; EN 1786
Voedingssupplementen || 97 || 9 || 2** || EN 1786
Fruit (gedroogd) || 63 || 1 || 1 || EN 1788; L12.01-1; EN 13751
Fruit (vers) || 88 || 0 || 0 || EN 13751; EN 1787; EN 13708
Maaltijden en schotels (bereid) || 64 || 1 || 2** || EN 1788; EN 13751; EN 1787
Vlees || 41 || 0 || 0 || EN 13751
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) || 61 || 0 || 0 || EN 1788; EN 1786
Vleesproducten (m.u.v. worst) || 30 || 0 || 0 || EN 1786
Paddenstoelen (vers) || 51 || 0 || 0 || EN 1784; EN 1786
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) || 111 || 0 || 0 || EN 1788; EN 1785; ESR; EN 13751
Andere || 21 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751; EN 1787
Eieren en eiproducten || 16 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Peulvruchten, oliehoudende zaden en noten || 15 || 0 || 0 || EN 1784
Thee en theeachtige producten || 73 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751; EN 1787
Aardappelen || 30 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751; EN 1787
Vlees van pluimvee || 40 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) || 83 || 0 || 1* || EN 1784; EN 1786
Worstproducten || 9 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 46 || 0 || 0 || EN 1784; EN 1786
Groenten (vers) || 47 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751; EN 1787
Totaal: || 2 676 || 27 || 13 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 98 % || 1 % || 1 % ||
* abusievelijk geëtiketteerd
** doorstraling niet toegestaan
4.7 Estland
In 2012 werden geen controles op producten in de handel verricht.
4.8 Ierland
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 78 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Voedingssupplementen || 4 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Kant-en-klare noedels || 9 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Paneermeel || 1 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Kruiden en specerijen || 29 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) || 1 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Zaden || 6 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Thee || 27 || 0 || 0 || EN 1788; EN 13751
Totaal: || 78 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 100 % || 0 % || 0 % ||
4.9. Griekenland
In 2012 werden geen controles op producten in de handel verricht.
4.10. Spanje
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 140 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 76 || 1 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787
Vis en visproducten || 30 || 0 || 0 || EN 13751
Kruidenthee || 8 || 0 || 0 || EN 1787
Vlees en vleesproducten || 2 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1787
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) || 9 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Noten || 6 || 0 || 0 || EN 1786
Groenten (vers) || 8 || 0 || 0 || EN 1786
Totaal: || 139 || 1 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 99 % || 1 % || 0 % ||
4.11. Frankrijk
Conptroles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 54 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 5 || 0 || 0 || EN 1788
Schaal- en weekdieren (bevroren) || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Voedingssupplementen || 6 || 3 || 0 || EN 1788
Kikkerbilletjes || 9 || 0 || 0 || EN 1788
Fruit (gedroogd) || 5 || 0 || 0 || EN 1788
Kruidenthee || 5 || 0 || 0 || EN 1788
Kant-en-klare noedels || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Avocado || 2 || 1 || 0 || EN 1788
Vlees van pluimvee || 2 || 0 || 0 || EN 1786
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) || 4 || 1 || 3* || EN 1788
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 4 || 0 || 0 || EN 1784
Totaal: || 46 || 5 || 3 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 85 % || 9 % || 6 % ||
* abusievelijk geëtiketteerd
4.12. Italië
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 291 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden en specerijen || 96 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vis en visproducten || 5 || 2 || 0 || EN 13751
Voedingssupplementen || 1 || 0 || 0 || EN 13783, EN 1788, EN 13751, EN 1787
Voedingssupplementen || 9 || 1 || 2 || EN 13784, EN 1788, EN 1785, EN 13751, EN 1786
Kikkerbilletjes || 4 || 0 || 5 || EN 13751
Fruit (vers) || 3 || 0 || 0 || EN 13783, EN 13751, EN 1787
Knoflook en ui || 14 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13708
Kruidenthee || 9 || 0 || 0 || EN 13751
Eetbare landslakken || 1 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vlees || 67 || 0 || 0 || EN 13783, EN 13751, EN 1787
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) || 7 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1785, EN 1786
Noten en gedroogd fruit || 14 || 0 || 0 || EN 13783, EN 13751, EN 1787
Oliehoudende zaden || 6 || 0 || 0 || EN 13783, EN 1788, EN 13751
Aardappelen || 7 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1787
Peulvruchten || 13 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1786
Plantaardige kruiderijen || 9 || 0 || 0 || EN 13751
Groenten (vers) || 15 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13708
Tarwe || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal: || 281 || 3 || 7 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 97 % || 1 % || 2 % ||
4.13. Cyprus
In 2012 werden geen controles op producten in de handel verricht. Er is geen laboratorium in Cyprus dat analyses voor ioniserende straling uitvoert. Vanwege de beperkte financiële middelen zijn geen monsters voor analyse naar het buitenland verzonden.
4.14. Letland
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 11 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 6 || 0 || 5* || EN 1788
Totaal: || 6 || 0 || 5 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 55 % || 0 % || 45 % ||
* doorstraling in niet door de EU erkende installaties
4.15. Litouwen
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 83 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 50 || 0 || 0 || EN 13783
Voedingssupplementen || 13 || 0 || 20 || EN 13783
Totaal: || 63 || 0 || 20 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 76 % || 0 % || 24 % ||
4.16. Luxemburg
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 12 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Granen, zaden, groenten en fruit || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Fruit (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Kruidenthee || 3 || 0 || 0 || EN 1788
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Thee || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 2 || 0 || 0 || EN 1787
Gistproducten || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal: || 12 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 100 % || 0 % || 0 % ||
4.17. Hongarije
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 60 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd), thee || 60 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal: || 60 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 100 % || 0 % || 0 % ||
4.18. Malta
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 20 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Koffie || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Vis en visproducten || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Kikkerbilletjes || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Knoflook || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Kruidenthee || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Honing en andere bijenproducten || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Kant-en-klare noedels || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Paddenstoelen en paddenstoelproducten (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Vlees van pluimvee || 3 || 0 || 0 || EN 13751
Garnalen en snacks (gebakken) || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Worstproducten || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Soep || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Thee || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal: || 20 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 100 % || 0 % || 0 % ||
4.19. Nederland
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 373 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Graanproducten || 34 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vis en visproducten || 19 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Voedingssupplementen || 52 || 0 || 9* || EN 1788, EN 13751
Fruit (gedroogd) || 36 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Andere || 6 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vlees van pluimvee || 23 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Salades, pasta, soep enz. || 40 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Zaden || 35 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Bijzondere kruidenmengsels || 57 || 0 || 2* || EN 1788, EN 13751
Specerijen en smaakstoffen || 34 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 22 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vitaminepreparaten || 4 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Totaal: || 362 || 0 || 11 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 97 % || 0 % || 3 % ||
* Niet-conform vanwege doorstraling in een niet-erkende installatie of ontbrekende etikettering.
4.20. Oostenrijk
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 134 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 46 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vlees van pluimvee || 62 || 0 || 0 || EN 1786
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) || 24 || 0 || 2* || EN 1788, EN 13751
Totaal: || 132 || 0 || 2 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 99 % || 0 % || 1 % ||
* abusievelijk geëtiketteerd
4.21. Polen
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 246 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 9 || 0 || 0 || EN 13751
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 1786
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 57 || 0 || 0 || EN 1788
Bessen || 1 || 0 || 0 || EN 1787
Kaas met specerijen/kruiden || 7 || 0 || 0 || EN 1788
Kaas (cottage cheese) || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Koffie || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Schaal- en weekdieren (bevroren) || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren (met inbegrip van producten ervan) || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Gedroogde vruchten || 17 || 0 || 0 || EN 13708
Gedroogde vruchten || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Vis en visproducten || 9 || 0 || 0 || EN 1786
Vis en schaal- en schelpdieren (gedroogd) || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen || 1 || 0 || 2 || EN 1788
Voedingssupplementen || 5 || 0 || 0 || EN 13751
Voedingssupplementen || 6 || 1 || 0 || EN 1788
Kikkerbilletjes || 1 || 0 || 2 || EN 1786
Fruit (vers) || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Fruit (vers) || 3 || 0 || 0 || EN 1788
Fruit (tropisch) || 3 || 0 || 0 || EN 1784
Fruit (tropisch) || 1 || 0 || 0 || EN 1787
Fruit (tropisch) || 8 || 0 || 0 || EN 1788
Knoflook || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Knoflook || 1 || 0 || 0 || EN 1787
Knoflook || 10 || 0 || 0 || EN 1788
Kruidenthee || 7 || 0 || 0 || EN 13751
Vlees || 2 || 0 || 0 || EN 1784
Vlees en vleesproducten || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) || 1 || 0 || 0 || EN 1786
Vlees van verschillende vogels, kangoeroe, haas || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Vlees van verschillende vogels, kangoeroe, haas || 4 || 0 || 0 || EN 1786
Vleesproducten (m.u.v. worst) || 1 || 0 || 0 || EN 1786
Melk en melkproducten || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Noten || 2 || 0 || 0 || EN 1786
Noten || 20 || 0 || 0 || EN 1787
Andere || 1 || 0 || 0 || EN 13708
Andere || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Andere || 5 || 0 || 0 || EN 1788
Peulvruchten || 3 || 0 || 0 || EN 1788
Rode peper || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) || 11 || 0 || 0 || EN 1788
Garnalen || 7 || 0 || 0 || EN 1788
Soep || 5 || 0 || 0 || EN 1788
Thee || 11 || 0 || 0 || EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Groenten (vers) || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal: || 241 || 1 || 4 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 98 % || 0 % || 2 % ||
4.22. Portugal
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 49 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 4 || 0 || 0 || EN 13751
Voedingssupplementen || 18 || 0 || 2 || EN 13751
Thee || 4 || 0 || 0 || EN 13751
Plantenextracten (gedroogd) || 7 || 0 || 0 || EN 13751
Delen van planten (wortels, laurierbladeren) || 7 || 0 || 0 || EN 13751
Bevroren schelpdieren (met schelp) || 7 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal: || 47 || 0 || 2 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 96 % || 0 % || 4 % ||
4.23 Roemenië
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 105 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 68 || 0 || 1* || EN 1788, EN 13751
Voedingssupplementen || 4 || 0 || 0 || EN 13751
Kruidenthee || 10 || 0 || 0 || EN 13751
Zaden || 6 || 0 || 0 || EN 13751
Thee || 11 || 0 || 0 || EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 5 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal: || 104 || 0 || 1 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 99 % || 0 % || 1 % ||
* doorstraling in niet door de EU erkende installaties
4.24. Slovenië
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 21 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 14 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Thee || 7 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal: || 21 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 100 % || 0 % || 0 % ||
4.25. Slowakije
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 23 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 15 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788
Kaas (gerijpt) || 2 || 0 || 0 || EN 1784
Noten || 5 || 0 || 0 || EN 1784
Totaal: || 22 || 1 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 96 % || 4 % || 0 % ||
4.26. Finland
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 254 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 119 || 3 || 8* || EN 1788 voor bevestiging; EN 13751
Bessen || 6 || 0 || 0 || EN 13751
Voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen || 4 || 0 || 2** || EN 1788 voor bevestiging; EN 13751
Voedingssupplementen || 35 || 0 || 13** || EN 1788 voor bevestiging; EN 13751
Kruidenthee || 11 || 1 || 1** || EN 1788 voor bevestiging; EN 13751
Andere (ingrediënten van sauzen, van levensmiddelen enz.) || 26 || 0 || 7** || EN 1788 voor bevestiging; EN 13751
Thee || 17 || 0 || 0 || EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal: || 219 || 4 || 31 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 86 % || 2 % || 12 % ||
* abusievelijk geëtiketteerd, doorstraling in niet door de EU erkende installaties.
** doorstraling niet toegestaan
4.27. Zweden
In 2012 werden geen controles op producten in de handel verricht.
4.28. Verenigd Koninkrijk
Controles op levensmiddelen in de handel || Aantal monsters: 323 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen (gedroogd) || 156 || 5 || 3* || EN 1788, EN 13751
Graanproducten || 3 || 0 || 0 || EN 13751
Granen, zaden, groenten en fruit || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren (met inbegrip van producten ervan) || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Gearomatiseerde couscous || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Gearomatiseerde poedersuiker || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Voedingssupplementen || 26 || 3 || 1** || EN 1788, EN 13751
Fruit (gedroogd) || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Vruchtensap || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Fruit (vers) || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Knoflook || 13 || 0 || 0 || EN 13751
Kruidenthee || 5 || 0 || 0 || EN 13751
Paté van kruiden en specerijen || 7 || 0 || 0 || EN 13751
Kruiden en specerijen (vers) || 4 || 0 || 0 || EN 13751
Kant-en-klare noedels || 40 || 4 || 7* || EN 1788, EN 13751
Maaltijden en schotels (bereid) || 3 || 0 || 0 || EN 13751
Noten || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Rijst || 1 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Sauzen en soepen (gedehydrateerd) || 21 || 1 || 7** || EN 1788, EN 13751
Zaden || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Groenten en plantaardige producten (gedroogd) || 0 || 0 || 1* || EN 1788, EN 13751
Groenten (vers) || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal: || 291 || 13 || 19 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters: || 90 % || 4 % || 6 % ||
* Abusievelijk geëtiketteerd en/of doorstraling in niet door de EU erkende installaties.
** Doorstraling niet toegestaan, abusievelijk geëtiketteerd, doorstraling in niet door de EU erkende installaties.
5. Samenvatting
Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012. Het bevat een compilatie van de informatie die de 27 lidstaten aan de Commissie hebben verstrekt.
In 2012 waren er in 13 lidstaten 24 erkende doorstralingsinstallaties in bedrijf overeenkomstig artikel 7, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG. Er zijn geen nieuwe doorstralingsinstallaties erkend. Er zijn geen erkende doorstralingsinstallatie gesloten. Vijf doorstralingsinstallaties hebben in 2012 geen levensmiddelen doorstraald.
In totaal werd in de EU-lidstaten 7 972 ton levensmiddelen behandeld met ioniserende straling. Daarvan werd 91 % hoofdzakelijk in drie lidstaten doorstraald, namelijk in België (64,7 %), Nederland (18,5 %) en Frankrijk (7,7 %). Van de doorstraalde categorieën gaat het bij kikkerbilletjes (36 %), gevogelte (35 %) en gedroogde aromatische kruiden en specerijen (15 %) om de grootste hoeveelheden. De totale hoeveelheid producten die in de EU zijn doorstraald, is licht gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar 2011 (8 067,5 ton).
27 lidstaten verstrekten informatie over de controles die op de producten in de handel werden uitgevoerd. In vijf lidstaten werden in 2012 geen analytische onderzoeken verricht bij de officiële controles en inspecties.
22 lidstaten hebben in totaal 5 182 monsters geanalyseerd, waarbij 66 % van de monsternemingen door drie lidstaten werd uitgevoerd (Duitsland 52,4 %, Nederland 7,2 % en het Verenigd Koninkrijk 6,2 %). 4 979 monsters (96,1 %) waren in overeenstemming met de bepalingen van de richtlijn, 123 monsters (2,4 %) voldeden niet aan de eisen en de uitslagen van 80 monsters (1,5 %) gaven geen uitsluitsel. De twee belangrijkste redenen waarom geanalyseerde monsters niet aan de eisen voldeden, waren onjuiste etikettering en niet-toegestane doorstraling; een andere reden was doorstraling in niet door de EU erkende installaties. De redenen zijn weergegeven in elke tabel van de analysen die in elke lidstaat zijn uitgevoerd.
PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16.
http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm
PB C 265 van 1.9.2012, blz. 3.
PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24.
PB C 283 van 24.11.2009, blz. 5.