Artikelen bij COM(2001)133-1 - Structuur en de tarieven van de accijns van sigaretten en andere tabaksfabrikaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1

Richtlijn 92/79/EEG wordt als volgt gewijzigd :

(1) Artikel 2 wordt vervangen door

Artikel 2

Elke lidstaat past een totale minimumaccijns (specifiek recht plus ad valoremrecht exclusief BTW) toe waarvan het effect op 57 % van de kleinhandelsprijs (inclusief alle belastingen) en 70 euro per 1.000 sigaretten van de meest gevraagde prijsklasse wordt vastgesteld.

Lidstaten die een totale accijns van minstens 100 euro per 1.000 sigaretten van de meest gevraagde prijsklasse toepassen, behoeven de 57 %-regel niet na te leven.

De totale minimumaccijns van sigaretten wordt bepaald voor sigaretten van de meest gevraagde prijsklasse op basis van gegevens die op 1 januari van elk jaar worden vastgesteld."

(2) Artikel 4 wordt vervangen door :

Artikel 4

Uiterlijk vier jaar na het vorige onderzoek door de Raad onderzoekt de Raad, op basis van een verslag en, in voorkomend geval, een voorstel van de Commissie, de totale minimumaccijns zoals deze is vastgesteld in artikel 2 en artikel 3, lid 2, evenals de structuur van de accijns als bepaald in artikel 16 van Richtlijn 95/59/EG* van de Raad van 27 november 1995 betreffende de belasting, andere dan omzetbelasting, op het verbruik van tabaksfabrikaten, en neemt hij, na raadpleging van het Europees Parlement, met eenparigheid van stemmen de nodige maatregelen. In het verslag van de Commissie en bij de behandeling in de Raad wordt rekening gehouden met de goede werking van de interne markt en met de algemene doelstellingen van het Verdrag".

* PB L 291 van 6.12.1995, blz. 40"

Artikel 2

Richtlijn 92/80/EEG wordt als volgt gewijzigd :

(1) De volgende alinea's wordt toegevoegd aan artikel 3, lid 1 :

"Met ingang van 1 januari 2002 is de totale accijns van tabak van fijne snede bestemd voor het rollen van sigaretten minstens 33% van de kleinhandelsprijs, inclusief alle belastingen, of 28 euro per kilogram.

Met ingang van 1 januari 2003 bedraagt de totale accijns minstens gelijk aan de volgende percentages of minimumbedragen:

(a) voor sigaren of cigarillo's: 5% van de kleinhandelsprijs, inclusief alle belastingen, of 11 euro per 1.000 stuks of per kilogram;

(b) voor tabak van fijne snede bestemd voor het rollen van sigaretten: 36% van de kleinhandelsprijs, inclusief alle belastingen, of 31 euro per kilogram;

(c) voor andere rooktabak: 20% van de kleinhandelsprijs, inclusief alle belastingen, of 20 euro per kilogram.

Met ingang van 1 januari 2004 bedraagt de totale accijns van tabak van fijne snede bestemd voor het rollen van sigaretten minstens 39% van de kleinhandelsprijs, inclusief alle belastingen, of 34 euro per kilogram".

(2) Artikel 4 wordt vervangen door :

"Artikel 4

Uiterlijk vier jaar na het vorige onderzoek door de Raad onderzoekt de Raad, op basis van een verslag en, in voorkomend geval, een voorstel van de Commissie de daarin vermelde tarieven en het neemt hij, na raadpleging van het Europees Parlement, met algemene stemmen de nodige maatregelen. In het verslag van de Commissie en bij het onderzoek door de Raad wordt rekening gehouden met de goede werking van de interne markt, de reële waarde van de accijnstarieven en de algemene doelstellingen van het Verdrag".

Artikel 3

Richtlijn 95/59/EG wordt als volgt gewijzigd :

(1) Artikel 3, punt 3 en punt 4, wordt vervangen door :

" (3) Tabaksrolletjes bestaande uit een gebroken melange, met een dekblad dat de normale kleur heeft van een sigaar en dat het product volledig omhult, in voorkomend geval met inbegrip van het filter, doch zonder de tip (voor sigaren met tip) en een omblad, beide van geregenereerde tabak, waarvan het gewicht per stuk, zonder filter of mondstuk, niet minder dan 1,2 g bedraagt en het dekblad schuin gewikkeld is volgens een lijn die met de lengteas van het rolletje een scherpe hoek van ten minste 30° maakt;

(4) Tabaksrolletjes bestaande uit een gebroken melange, met een dekblad dat de normale kleur heeft van een sigaar, van geregenereerde tabak, dat het product volledig omhult, in voorkomend geval met inbegrip van het filter, doch zonder de tip (voor sigaren met tip) en waarvan het gewicht per eenheid, zonder filter of mondstuk, niet minder dan 2,3 g bedraagt en de omtrek over ten minste een derde van de lengte 34 mm of meer bedraagt."

(2) Artikel 16, lid 5, wordt vervangen door :

"5. De lidstaten zijn gemachtigd een minimumaccijns te heffen van sigaretten op voorwaarde dat deze de accijns van sigaretten van de meest gevraagde prijsklasse niet overschrijdt".

Artikel 4

De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 1 januari 2002 aan deze richtlijn te voldoen. Zij stellen de Commissie hiervan onverwijld in kennis.

Wanneer de lidstaten deze bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen naar deze richtlijn verwezen of wordt hiernaar verwezen bij de officiële bekendmaking van die bepalingen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

De lidstaten delen de tekst van de bepalingen van intern recht mede die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 5

Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Artikel 6

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.