Artikelen bij SEC(2002)851 - Voorontwerp van gewijzigde en aanvullende begroting nr. 4 bij de begroting voor 2002 - Staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling - Afdeling III - Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


TOELICHTING

1 Steun voor het tweede herstelprogramma in Afghanistan

1.1 Politieke ontwikkelingen

1.2 Situatie van het huidige programma

1.2.1 Vorderingen tot half 2002

1.2.2 Samenstelling van de bijstand voor herstel en wederopbouw (eerste tranche)

1.2.3 Humanitaire hulp

1.2.4 Steun van andere donoren

1.3 Bureau van de Commissie in Kabul en coördinatie van de hulp

1.4 Op stapel staande projecten in Azië

1.5 Voorgesteld programma op basis van de GAB-middelen

1.5.1 Menselijk en sociaal kapitaal (19 miljoen EUR)

1.5.2 Goed bestuur en institutionele hervorming (37 miljoen EUR)

1.5.3 Fysieke wederopbouw (11 miljoen EUR ).

1.5.4 Betalingskredieten

2 Tenuitvoerlegging en ontwikkeling van de interne markt

OVERZICHTSTABEL - Effect van de GAB op de Financiële vooruitzichten

STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING

Afdeling III - - Commissie



TOELICHTING


Dit voorontwerp van gewijzigde en aanvullende begroting (VOGAB) nr. 4/2002 bevat de volgende onderdelen in afdeling III - Commissie:

- het gebruik van de resterende marge onder het maximum van de financiële vooruitzichten in rubriek 4 ten behoeve van de bijstand aan Afghanistan;

- wijziging van de toelichting bij een begrotingsonderdeel betreffende de interne markt, teneinde maatregelen op douanegebied te kunnen financieren.

Na de gebeurtenissen van 11 september en de daaruit voortvloeiende ontwikkelingen heeft de Europese Unie zich ertoe verbonden actief bij te dragen aan de financiële inspanningen ten behoeve van Afghanistan en de aangrenzende gebieden. De Unie heeft een belangrijke rol gespeeld als gastheer van de conferentie van Bonn, waar de blauwdruk voor de toekomst van Afghanistan is ontwikkeld, en zij heeft zich duidelijk achter de wederopbouwplannen op lange termijn geschaard.

De begrotingsautoriteit heeft tijdens de overlegvergadering bij de Raad Begroting van 21 november 2001 besloten een marge van 70 miljoen EUR beschikbaar te laten in rubriek 4 om de verdere behoeften op dit gebied in 2002 te dekken en nauwkeurigere ramingen van die behoeften van de Commissie af te wachten.

De begrotingsautoriteit heeft bepaalde voorwaarden gesteld voor het gebruik van deze marge, en de Commissie moet aangeven of deze voorwaarden zijn vervuld. Daarbij moet de Commissie in het bijzonder aantonen dat de kredieten die al in de begroting zijn opgenomen voor Azië en voor humanitaire hulp goed worden besteed, en moet zij de steun van andere donoren evalueren in het licht van de toezeggingen die in Tokyo zijn gedaan (januari 2002). Bovendien dient zij ervoor te zorgen dat de nieuwe kredieten op doeltreffende wijze kunnen worden gebruikt om de Afghaanse bevolking te helpen.

De Commissie is van oordeel dat de hierboven beschreven voorwaarden zijn vervuld en dient daarom dit voorontwerp van gewijzigde en aanvullende begroting in. In dit voorstel zijn alle gegevens en motiveringen opgenomen. Naast dit VOGAB en overeenkomstig de conclusies van de overlegvergadering van 21 november 2001, heeft de Commissie een voorstel ingediend om 35 miljoen EUR van de reserve voor noodhulp over te schrijven naar de kredieten voor humanitaire hulp, ook ten behoeve van Afghanistan. De begrotingsautoriteit heeft dit voorstel voor een bedrag van 25 miljoen EUR goedgekeurd op 22 juli. Het totaalbedrag voor 2002 (inclusief dit VOGAB) komt daarmee op 250 miljoen EUR.

1 Steun voor het tweede herstelprogramma in Afghanistan

1.1 Politieke ontwikkelingen

Met de afronding van de Loya Jirga, eind juni, ging het politieke hervormingsproces zijn tweede fase in. De interimregering die voor zes maanden werd geïnstalleerd na de overeenkomst van Bonn/Petersberg, is nu vervangen door de Afghaanse islamitische overgangsautoriteit. De nieuwe regering heeft een bredere basis (en telt één vrouw). De overweldigende steun voor president Karzai verleent hem nog meer gezag. Het succes en het voortbestaan van de regering hangt intern af van een broze coalitie die Karzai steunt. In internationaal opzicht blijft voortdurende steun van wezenlijk belang voor de overgang naar een levensvatbare, stabiele en democratische staat. Het proces van Bonn moet de maatstaf blijven, met een geslaagd verloop van de algemene verkiezingen die voor half 2004 zijn gepland, als doelstelling voor de middellange termijn. De EU blijft aanwezig in Afghanistan via de speciale vertegenwoordiger. De recente benoeming van de heer Vendrell als opvolger van de speciale vertegenwoordiger Klaiber, die samenvalt met het begin van de tweede fase van het politieke stabiliseringsproces, is een gelegenheid om de politieke aanwezigheid van de EU in Afghanistan te consolideren en de vooruitgang bij de eerbiedinging van de mensenrechten en de algemene ontwikkeling te bespoedigen.

1.2 Situatie van het huidige programma

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de middelen die in 2002 beschikbaar zijn gesteld of zijn geprogrammeerd:

Herstel en wederopbouw // Bedrag in miljoen EUR

Snellereactiemechanisme // 5.9

Hulp aan de ontwortelde bevolkingsgroepen (B7-302) // 24

Voedselveiligheidsprogramma (B7-20) // 30

Eerste herstelprogramma (B7-300) // 57.5

Subsidie voor Migratie / Reïntegratieprogramma // 3

Totaal herstel en wederopbouw // 120.4

ECHO // 35

Totaal EG bijstand tot juni 2002 // 155.4

Tweede herstelprogramma (B7-300) = VOGAB 4/2002 // 70

Totaal EG-bijstand na goedkeuring GAB // 225.4

De begrotingsautoriteit heeft toestemming gegeven om een bedrag van 25 miljoen EUR over te schrijven van de reserve voor noodhulp naar de reserve voor humanitaire hulp. Daarmee komt het totaal van de bijdrage voor 2002 op 250 miljoen EUR.

1.2.1 Vorderingen tot half 2002

(1) voor 73,24 miljoen EUR zijn contracten gesloten die nu worden uitgevoerd, waaronder een contract van 22 miljoen EUR in het kader van het programma 'Hulp aan ontwortelde bevolkingsgroepen';

(2) over 47,19 miljoen EUR wordt nog onderhandeld; eind juli zal het grootste deel daarvan zijn vastgelegd in contracten;

(3) in het kader van het snellereactiemechanisme is 5,9 miljoen EUR vastgelegd.

1.2.2 Samenstelling van de bijstand voor herstel en wederopbouw (eerste tranche)

1.2.2.1 Plattelandsontwikkeling en voedselveiligheid

85% van de bevolking woont in plattelandsgebieden en ook de meeste vluchtelingen en binnenlandse ontheemden zijn afkomstig uit plattelandsgebieden. De steun voor levensonderhoud op het platteland en het zoeken naar alternatieven voor de papaverproductie heeft ertoe geleid dat een aanzienlijk deel van de middelen (66 miljoen EUR) is toegewezen aan plattelandsgebieden. Deze middelen zijn afkomstig uit de volgende programma's/instrumenten:

- Het programma voor hulp aan ontwortelde bevolkingsgroepen streeft ernaar te voorkomen dat opnieuw bevolkingsgroepen ontheemd raken en probeert ontheemden in eigen land en mensen die terugkeren, te helpen bij de reïntegratie in hun streek van herkomst of de vestiging in een ander gebied. De activiteiten zijn in de eerste plaats gericht op herstel van de landbouwproductie, verbetering van de basisvoorzieningen zoals elementaire gezondheidszorg en hulp aan vluchtelingen die terugkeren uit de vluchtelingenkampen in Iran en Pakistan. Het programma wordt ten uitvoer gelegd door een consortium van NGO's; naar verwachting zal in juni een contract van 22 miljoen EUR worden ondertekend voor economische en sociale plattelandsinfrastructuur.

- In het kader van het Voedselveiligheidsprogramma wordt 8 miljoen EUR verstrekt voor zaden, werktuigen en kunstmest, die worden geleverd via het NGO/Euronaid systeem. Nog eens 6 miljoen EUR wordt vastgelegd in contracten met de Voedsel- en Landbouworganisatie voor een programma voor zaadvermeerdering, dat in samenwerking met de regering ten uitvoer zal worden gelegd.

- Een bedrag van 28 miljoen EUR, afkomstig van het Voedselveiligheidsprogramma en het eerste herstelprogramma, is bestemd voor ontwikkelingsprogramma's gericht op plaatstelijke gemeenschappen in plattelandsgebieden. Doel is deze plattelandsgemeenschappen voldoende bestaansmogelijkheden te bieden en alternatieve bronnen van inkomsten te vinden. De maatregelen zullen vooral gericht zijn op het herstel van de productie-infrastructuur, en een kapitaalinjectie in de lokale economie in de vorm van nieuwe werkgelegenheid zou hele gemeenschappen een nieuw perspectief kunnen bieden en een alternatief kunnen bieden voor de papaverteelt.

1.2.2.2 Steun voor het openbaar bestuur

Er is 20 miljoen EUR uit het eerste herstelprogramma uitgetrokken voor steun aan het interimbestuur. Deze middelen zullen worden gebruikt voor de financiering van (a) de vaste kosten, zoals salariskosten, in afwachting van het herstel van het belastinginningssysteem en de overheidsbegroting, (b) leveringen en werkzaamheden voor het opnieuw opbouwen en inrichten van regerings- en gemeentekantoren in het hele land, en (c) steun aan de Loya Jirga (3,7 miljoen EUR).

De Commissie heeft in 2002 ook 5,9 miljoen EUR beschikbaar gesteld via het Snellereactiemechanisme. Deze middelen zijn vastgelegd voor de ontwikkeling van de institutionele capaciteit op nationaal en provinciaal niveau.

Via het snellereactiemechanisme wordt ook steun verleend voor de ontwikkeling van de Afghaanse media, met inbegrip van de ontwikkeling van een plaatselijk dagblad- en distributienetwerk en een opleiding voor plaatselijke journalisten (525 000 EUR).

1.2.2.3 Mijnopruiming

Uit het eerste herstelprogramma wordt 10 miljoen EUR uitgetrokken voor de voortzetting van de mijnopruimingsactiviteiten in dit land met de hoogste mijndichtheid ter wereld.

1.2.2.4 Stedelijke infrastructuur

Uit het eerste herstelprogramma wordt 7 miljoen EUR gebruikt om de ernstige stedelijke problemen op het gebied van watervoorziening, afvalbeheer en andere gemeentelijke activiteiten aan te pakken. Deze financiële hulp zal naar verwachting vooral gunstige gevolgen hebben voor vrouwen, in de vorm van werkbesparende maatregelen en nieuwe faciliteiten voor vrouwen. Het op gang brengen van ontwikkelingsactiviteiten staat centraal, evenals het versterken van gemeentelijke structuren, omdat deze de sleutel vormen voor duurzame stedelijke dienstverlening op lange termijn. Eerste prioriteit is het herstel van de infrastructuur, zoals afvoerkanalen en de riolering, om gezondheidsrisico's te vermijden.

Via het snellereactiemechanisme financiert de EG noodprojecten voor het herstel van de essentiële openbare infrastructuur in Kabul (500 000 EUR).

1.2.2.5 Steun voor studies en coördinatie van hulp

Het nationale ontwikkelingskader dat het interimbestuur afgelopen april heeft opgesteld, vormt de basis voor meer gedetailleerde sectorale strategieën die in de nabije toekomst verder moeten worden ontwikkeld. Om doeltreffende controle en toezicht mogelijk te maken moet ook een algemeen managementinformatiesysteem worden opgezet. Er is 5 miljoen EUR uit het eerste herstelprogramma beschikbaar voor hulp bij het opstellen van sectorale strategieën en voor de financiering van de werking en de uitbreiding van het beheersysteem voor steuninformatie. Dat zal niet alleen voor donoren (inclusief de EG) een hulpmiddel zijn bij het verstrekken van steun, maar ook de onlangs opgerichte Afghaanse instantie voor de coördinatie van de hulpverlening in staat stellen haar coördinatietaken te vervullen.

1.2.2.6 Steun voor de terugkeer van Afghanen die in het buitenland wonen

Het directoraat-generaal Justitie en Binnenlandse Zaken heeft 3 miljoen EUR uitgetrokken voor de financiering van activiteiten met betrekking tot de terugkeer van Afghanen in het buitenland. Momenteel komen de voorstellen binnen.

1.2.3 Humanitaire hulp

ECHO verleent sinds 1990 humanitaire hulp aan Afghanistan. Tussen 1990 en 2001 is 570 miljoen EUR uitgegeven, waarvan 100 miljoen EUR in 2001. Momenteel is voor deze regio 35 miljoen EUR beschikbaar voor 2002, en nog eens 35 miljoen EUR uit de reserve voor noodhulp is voor deze regio bestemd. Het geld is bestemd voor de meest kwetsbare groepen, zoals de slachtoffers van de aardbeving in Narhin, vluchtelingen, binnenlandse ontheemden en terugkerende vluchtelingen. Het geld wordt verstrekt via NGO-partners, het UNHCR en het Rode Kruis.

1.2.4 Steun van andere donoren

Uit de beschikbare gegevens blijkt dat de lidstaten ongeveer 525 van de 600 miljoen EUR die in Tokyo werden toegezegd voor de wederopbouw, hebben verstrekt. Het verschil tussen deze bedragen kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, zoals verschillen in tijdschema's of het al dan niet opnemen van humanitaire hulp in de opgegeven bedragen. In de meeste gevallen bedraagt het verschil tussen het toegezegde en het verstrekte bedrag 10% of minder.

Over andere donoren is de volgende informatie beschikbaar:

* De VS hebben hun in Tokyo toegezegde bijdrage van 396 miljoen $ verdubbeld. Dit geld zal voornamelijk worden besteed aan veiligheid, hoewel van de VS ook een belangrijke bijdrage op het gebied van de voedselveiligheid wordt verwacht.

* De Wereldbank heeft al 110 miljoen $ aan subsidie verstrekt (100 miljoen $ meer dan het toegezegde bedrag). De overige 500 miljoen $ die voor de komende 3 jaar beschikbaar is, zal waarschijnlijk voor de helft uit een gift bestaan en voor de andere helft uit een lening van de Internationale Ontwikkelingsorganisatie.

* De steun van de Aziatische Ontwikkelingsbank heeft vertraging opgelopen als gevolg van interne programmeringsproblemen, maar in 2002 zal een bedrag van 50 miljoen $ beschikbaar worden gesteld.

* India heeft de toegezegde 100 miljoen $ voor 2002 beschikbaar gesteld.

* Pakistan heeft de toegezegde 100 miljoen $ bestemd voor het herstel van regionale verbindingswegen.

1.3 Bureau van de Commissie in Kabul en coördinatie van de hulp

Het Bureau in Kabul is sinds maart 2002 actief en heeft de afgelopen maanden, ondanks de vele praktische en logistieke problemen, de operationele capaciteit snel weten uit te breiden.

Doeltreffende coördinatie en nauwe samenwerking met de overgangsregering zijn cruciaal voor het succes van het programma. Dat heeft ook de overheid ingezien, die een sterke instantie voor de coördinatie van de hulp in het leven heeft geroepen. De EU speelt een actieve rol in de activiteiten van deze instantie, en zal dat ook blijven doen, onder andere door verslag uit te brengen over de programma's.

Op macroniveau speelt de EU samen met andere betrokkenen een actieve rol in de Implementatiegroep en de Steungroep Afghanistan, alsmede in de geleidelijke ontwikkeling daarvan tot een adviesgroep die als dialoogmechanisme functioneert.

Los van de regering/donor-coördinatie, coördineert het bureau de eigen hulpverlening en brengt daarover wekelijks verslag uit aan de hoofden van de missies van de EU-lidstaten in Kabul. Verder werkt het ook nauw samen (voor regelmatige verslaggeving en strategiediscussies) met het bureau van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, waarmee een vruchtbare samenwerking is opgebouwd.

1.4 Op stapel staande projecten in Azië

Op begrotingsonderdeel B7-300 (financiële en technische samenwerking met ontwikkelingslanden in Azië) is 318,4 miljoen EUR beschikbaar. In totaal is voor 408 miljoen EUR aan projecten bijna afgerond (inclusief de 70 miljoen EUR voor Afghanistan). 111,1 miljoen EUR (35%) is al vastgelegd (half juni).

Op begrotingsonderdeel B7-301 (politieke, economische en culturele samenwerking met ontwikkelingslanden in Azië) kan 89 miljoen EUR worden vastgelegd, tegenover 82,2 miljoen EUR aan beschikbare kredieten. 13% is al vastgelegd.

Op begrotingsonderdeel B7-302 (hulp aan ontheemden in Aziatische landen) is 36 miljoen EUR van de beschikbare 50,3 miljoen EUR vastgelegd (72%).

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.5 Voorgesteld programma op basis van de GAB-middelen

Er zijn dringend meer middelen nodig om de volgende redenen:

(1) In verband met de vele dringende behoeften in Afghanistan en om de vrede en stabiliteit in het land te versterken, is verdere financiering van donorlanden noodzakelijk;

(2) De beschikbare middelen voor de vaste overheidsuitgaven zullen waarschijnlijk in oktober op zijn. Ondanks de inspanningen van de donorlanden is er nog steeds een groot financieringstekort;

(3) Eind juli zullen alle contracten in het kader van het eerste herstel/wederopbouwprogramma zijn gesloten.

Gezien de grote behoeften en in het bijzonder vanwege het financieringstekort voor de vaste lasten, is het van wezenlijk belang dat de tenuitvoerlegging van het nieuwe programma uiterlijk in het najaar van 2002 begint. Voor een aantal van de geplande onderdelen zijn de voorbereidingen al in volle gang, en naar verwachting zal vóór eind 2002 50 van de 70 miljoen EUR zijn vastgelegd in contracten.

De indicatieve verdeling van de 70 miljoen EUR is hieronder weergegeven. De verhoging heeft betrekking op artikel B7-300, Financiële en technische samenwerking met de ontwikkelingslanden in Azië.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.5.1 Menselijk en sociaal kapitaal (19 miljoen EUR)

De steun aan de gezondheidssector is tweeledig. Een deel is bestemd voor capaciteitsontwikkeling binnen het ministerie van Volksgezondheid en voor ondersteuning bij het ontwikkelen van een duurzaam volksgezondheidsbeleid. Het andere, grootste deel, is bedoeld om de verstrekking van de basiszorg te waarborgen. In dat verband worden NGO-activiteiten gefinancierd via een nieuw mechanisme: de NGO's werken binnen het kader van het beleid van het ministerie van Volksgezondheid als dienstverleners en leveren standaard een basisgezondheidszorgpakket in bepaalde geografische gebieden. Het basisgezondheidszorgpakket heeft vooral betrekking op moeder-en-kindzorg en zal daarom in het bijzonder bijdragen tot de verbetering van de rechten van vrouwen.

De sociale bescherming biedt vooral steun aan kwetsbare groepen, zoals (i) straatkinderen, en via hen ook weduwen, in Kabul (het programma wordt ontwikkeld in samenwerking met het interimbestuur en zal via NGO's ten uitvoer worden gelegd); (ii) gehandicapten in bepaalde stedelijke en plattelandsgebieden. In beide gevallen wordt steun verleend voor de ontwikkeling van een nationaal beleid en een wetgevingskader. Beide maatregelen zullen het genderbewustzijn in Afghanistan versterken.

Tenslotte wordt hulp verleend ter ondersteuning van de civiele maatschappij en de media. De steun voor de civiele maatschappij zal vooral gericht zijn op projecten in het hele land voor goed bestuur, vertegenwoordiging van vrouwen en andere achtergestelde groepen en mensenrechten. Bij de steun voor de media gaat het vooral om de financiering van een landelijk distributienetwerk, een mediacentrum in Kabul en de uitzending van belangrijke radioprogramma's.

1.5.2 Goed bestuur en institutionele hervorming (37 miljoen EUR)

Steun voor openbaar bestuur: de bijdrage aan het budget (30 miljoen EUR) voor de overbrugging van het financieringstekort bij de vaste uitgaven, via het wederopbouwfonds voor Afghanistan van de Wereldbank. Bij deze vaste uitgaven gaat het vooral om de salarissen van ambtenaren in sleutelsectoren (gezondheidszorg, voedselveiligheid, infrastructuur en politie).

Hervorming van het openbaar bestuur: doel is het herstel van het openbaar bestuur op centraal en plaatselijk niveau, dat de essentiële openbare dienstverlening en de naleving van de rechtsregels waarborgt. De steun zal vooral gericht zijn op human resource development en op de ontwikkeling van efficiënte institutionele structuren.

1.5.3 Fysieke wederopbouw (11 miljoen EUR ).

Steun voor de economische infrastructuur: de Afghaanse autoriteiten hebben ermee ingestemd dat de EU-steun vooral wordt gebruikt voor de elektriciteitsvoorziening in Kabul en voor de weg Kabul-Jalalabad-Turkham.

Het elektriciteitsproject is van essentieel belang voor het herstel en het veiliger maken van de wijken van Kabul die het zwaarst zijn getroffen door de oorlog (de wijken 6 en 7). 60 000 huishoudens, scholen en ziekenhuizen krijgen weer elektriciteit en er wordt meer dan 180 km straatverlichting aangelegd. Bij de tenuitvoerlegging van deze programma's in Kabul zal worden samengewerkt met de Duitse Kreditanstalt für Wiederaufbau. Deze maatregel zal grote gevolgen hebben voor de economische activiteit in Kabul, in het bijzonder voor kleine en zeer kleine ondernemingen.

Bij de weg Kabul-Jalalabad-Turkham gaat het in 2002 om noodreparaties, terwijl de technische projecten worden voorbereid. Volledig herstel volgt in 2003. Zweden en de regering zullen het project mede financieren. Na de herstelwerkzaamheden zullen naar verwachting de transportkosten dalen en de reistijden korter worden.

1.5.4 Betalingskredieten

De tweede tranche van het herstel- en wederopbouwprogramma wordt waarschijnlijk snel vastgelegd en betaald: naar verwachting zal 50 van de 70 miljoen EUR vóór het einde van het jaar in contracten of subsidies zijn vastgelegd. Toch vraagt de Commissie niet om extra betalingskredieten. Dat is het gevolg van het feit dat de besteding van de betalingskredieten bij de lopende Azië-programma's trager verloopt dan verwacht, vooral vanwege de vertraging bij de projecten in India en Pakistan.

2 Tenuitvoerlegging en ontwikkeling van de interne markt

Begrotingsonderdeel B5-3001, tenuitvoerlegging en ontwikkeling van de interne markt, dient ter dekking van de kosten van advies, studies, diverse subsidies, materiaal voor bewustmaking of opleiding, voortvloeiend uit maatregelen die moeten bijdragen tot de voltooiing, de werking en de ontwikkeling van de interne markt.

Voorgesteld wordt, de toelichting bij deze post overeenkomstig het VOB 2003 te wijzigen en de volgende maatregelen op douanegebied ook onder deze post onder te brengen: bindende tariefinlichtingen (BTI), inhoudelijke beoordeling en terminologische bijwerking van de database betreffende de BTI, inclusief de verspreiding van de BTI onder de marktdeelnemers, en bijwerking van de Europese Douanelijst van Chemische Stoffen (EDCS).

Deze maatregelen zijn bedoeld om fraude tegen te gaan, de interne concurrentie te waarborgen en de communautaire meerwaarde in het mondialiseringproces te verhogen. Deze maatregelen zijn ontwikkeld nadat het voorontwerp van begroting 2002 bij de begrotingsautoriteit was ingediend.

Het is de bedoeling in 2002 een dienstverleningsopdracht met betrekking tot de bindende tariefinlichtingen te gunnen en daarnaast een haalbaarheidsstudie te verrichten naar de overdracht van het beheer van de bijwerking van de Europese Douanelijst van Chemische Stoffen (EDCS) aan het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING

Afdeling III - - Commissie


DEEL - B

ONDERAFDELING - B5


BESCHERMING VAN DE CONSUMENT, INTERNE MARKT, INDUSTRIE EN TRANS-EUROPESE NETWERKEN

TITEL - B5-3


INTERNE MARKT

HOOFDSTUK - B5-30 STRATEGISCHE UITVOERINGSMAATREGELEN


Artikel B5-300 Strategisch programma voor de interne markt

Post B5-3001 Tenuitvoerlegging en ontwikkeling van de interne markt

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Commentaar als volgt te wijzigen:

(tweede alinea)

Dit krediet dient tevens ter dekking van de uitgaven voor de volgende maatregelen op het gebied van belastingheffing en douane:

(nieuw streepje)

- douane: bindende tariefinlichtingen (BTI); inhoudelijke beoordeling en terminologische bijwerking van de database betreffende de BTI, inclusief de verspreiding van de BTI onder de marktdeelnemers, bijwerking van de Europese Douanelijst van Chemische Stoffen (EDCS)

ONDERAFDELING - B7


EXTERNE MAATREGELEN

TITEL - B7-3


SAMENWERKING MET DE ONTWIKKELINGSLANDEN IN AZIË, LATIJNS-AMERIKA EN ZUIDELIJK AFRIKA, MET INBEGRIP VAN ZUID-AFRIKA

HOOFDSTUK - B7-30 SAMENWERKING MET DE ONTWIKKELINGSLANDEN IN AZIË


Artikel B7-300 Financiële en technische samenwerking met de ontwikkelingslanden in Azië

>RUIMTE VOOR DE TABEL>