Artikelen bij COM(1996)460-2 - Etikettering van rundvlees en rundvleesprodukten - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(1996)460-2 - Etikettering van rundvlees en rundvleesprodukten. |
---|---|
document | COM(1996)460 |
datum | 21 april 1997 |
Inhoudsopgave
Artikel 1
2. Ongeacht het bepaalde in lid 1 blijven de hierna genoemde richtlijnen en verordeningen van toepassing:
- Verordening nr. 26 van de Raad van 4 april 1962 inzake de toepassing van bepaalde regels betreffende de mededinging op de voortbrenging van en de handel in landbouwprodukten (2);
- Richtlijn 64/433/EEG van de Raad van 26 juni 1964 betreffende de gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van vers vlees (3),
- Richtlijn 77/99/EEG van de Raad van 21 december 1976 betreffende de gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van vleesprodukten en bepaalde andere produkten van dierlijke oorsprong (4);
- Richtlijn 79/112/EEG van de Raad van 18 december 1978 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame (5);
- Richtlijn 93/99/EEG van de Raad van 29 oktober 1993 betreffende aanvullende maatregelen inzake de officiële controle op levensmiddelen (6);
- Richtlijn 94/65/EEG van de Raad van 14 december 1994 tot vaststelling van voorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van gehakt vlees en vleesbereidingen (7);
- Verordening (EEG) nr. 1208/81 van de Raad van 28 april 1981 tot vaststelling van het communautaire indelingsschema voor geslachte volwassen runderen (8);
- Verordening (EEG) nr. 1186/90 van de Raad van 7 mei 1990 tot uitbreiding van de werkingssfeer van het communautaire indelingsschema voor geslachte volwassen runderen (9);
- Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad van 14 juli 1992 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwprodukten en levensmiddelen (10);
- Verordening (EEG) nr. 2082/92 van de Raad van 14 juli 1992 inzake de specificiteitscertificering voor landbouwprodukten en levensmiddelen (11);
- Verordening (EEG) nr. 2067/92 van de Raad van 30 juni 1992 betreffende acties ter bevordering van de verkoop en de afzet van kwaliteitsrundvlees (1).
Artikel 2
- rundvlees en rundvleesprodukten: andere in artikel 1, lid 1, van Verordening (EEG) nr. 805/68 vermelde produkten dan die van de GN-codes 0102 90 05 tot en met 0102 90 79 en GN-code 0102 10;
- etikettering: een op een stuk vlees of stukken vlees of de verpakking ervan aangebracht etiket, of de in het verkooppunt aan de consument verstrekte informatie;
- vereniging: een groep handelaren van hetzij hetzelfde stadium, hetzij verschillende stadia van de rundvleeshandel.
De Lid-Staten kunnen besluiten deze regeling ook toe te passen voor produkten waarin de in het eerste streepje bedoelde produkten zijn verwerkt, met inbegrip van kosmetische en farmaceutische produkten.
Artikel 3
- de in de etikettering te vermelden informatie;
- de maatregelen die moeten worden genomen om de juistheid van deze informatie te garanderen;
- de controles die in alle stadia van produktie en verkoop zullen worden uitgevoerd, inclusief de controles die moeten worden uitgevoerd door een door de handelaar of vereniging aan te wijzen onafhankelijke dienst;
- in het geval van een vereniging, de maatregelen die zullen worden genomen ten aanzien van een lid dat de gegevens van de specificatie niet in acht neemt.
2. Een specificatie mag slechts worden goedgekeurd als de bevoegde autoriteit, op basis van een grondig onderzoek van de in lid 1 bedoelde elementen ervan, de zekerheid heeft dat het overwogen etiketteringssysteem, en met name de betrokken controleregeling, deugdelijk functioneert en betrouwbaar is. Een specificatie die niet garandeert dat kan worden bepaald van welk dier een karkas of een voor- of achtervoet afkomstig is, en van welk dier of welke dieren de stukken vlees en de vleesprodukten afkomstig zijn, wordt afgewezen.
3. Wanneer de produktie en/of de verkoop van rundvlees of rundvleesprodukten plaatsvindt/plaatsvinden in twee of meer Lid-Staten, onderzoeken de bevoegde autoriteiten van de betrokken Lid-Staten, elk voor de elementen die betrekking hebben op activiteiten die plaatsvinden op het eigen grondgebied, de ingediende produktspecificaties en keuren die eventueel goed. De betrokken Lid-Staten erkennen de door de andere betrokken Lid-Staten verleende goedkeuringen.
4. Als de bevoegde autoriteiten van alle betrokken Lid-Staten de ingediende produktspecificatie goedkeuren, wordt de betrokken handelaar of vereniging gemachtigd om zijn of haar rundvlees en rundvleesprodukten te etiketteren, op voorwaarde dat de etikettering zijn naam of logo vermeldt.
Elke machtiging geldt onverminderd het bepaalde in artikel 13 van Verordening (EEG) nr. 2081/92 en artikel 13 van Verordening (EEG) nr. 2082/92.
Artikel 4
2. Een door een derde land goedgekeurde produktspecificatie kan in de Gemeenschap slechts geldig zijn als het betrokken derde land de Commissie vooraf de volgende gegevens heeft meegedeeld:
- de aangewezen bevoegde autoriteit;
- de door de bevoegde autoriteit in acht te nemen procedures en criteria bij het onderzoek van de produktspecificatie;
- elke handelaar en vereniging van wie of waarvan de bevoegde autoriteit de produktspecificatie heeft goedgekeurd.
De Commissie zendt deze gegevens door aan de Lid-Staten.
Als de Commissie, op basis van de bovenbedoelde mededelingen, tot de conclusie komt dat de in een derde land toegepaste procedures en/of criteria niet gelijkwaardig zijn aan de in deze verordening vastgestelde vereisten, besluit zij na overleg met het betrokken derde land, dat de door dat land goedgekeurde produktspecificaties niet geldig zijn in de Gemeenschap.
Artikel 5
- de Lid-Staat, de regio van een Lid-Staat of het derde land waar het dier is geboren, en het geslacht van het dier;
- de mesterijmethode;
- andere informatie over de voedering;
- de Lid-Staten, de regio's van Lid-Staten of de derde landen waar het dier voor ten minste 80 % is vetgemest;
- informatie over de slacht, zoals de Lid-Staat, de regio van een Lid-Staat of het derde land waar het dier is geslacht, de leeftijd bij de slacht, de slachtdatum of de besterfperiode;
- informatie over de bij het uitbenen en uitsnijden gebruikte methoden (bij voorbeeld separatortechnieken), de soorten vlees en de inhoud;
- alle andere door de betrokken bevoegde autoriteit goedgekeurde informatie die de handelaar of de vereniging wenst te vermelden.
2. Als van verschillende dieren afkomstig rundvlees of afkomstige rundvleesprodukten worden vermengd, mag in de etikettering alleen de in lid 1 bedoelde informatie worden vermeld die voor al het betrokken vlees geldt.
Artikel 6
Artikel 7
Artikel 8
Artikel 9
Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 1997.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat.
(1) PB nr. L 148 van 28. 6. 1968, blz. 24. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1357/96 (PB nr. L 175 van 13. 7. 1996, blz. 9).
(1) PB nr. L 312 van 23. 12. 1995, blz. 1.
(2) PB nr. 30 van 20. 4. 1962, blz. 993/62. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening nr. 49 PB nr. 53 van 1. 7. 1962, blz. 1571/62.
(3) PB nr. 121 van 29. 7. 1964, blz. 2012/64.
(4) PB nr. L 26 van 31. 1. 1977, blz. 85.
(5) PB nr. L 33 van 8. 2. 1979, blz. 1.
(6) PB nr. L 290 van 24. 11. 1993, blz. 14.
(7) PB nr. L 368 van 31. 12. 1994, blz. 10.
(8) PB nr. L 123 van 7. 5. 1981, blz. 3.
(9) PB nr. L 119 van 11. 5. 1990, blz. 32.
(10) PB nr. L 208 van 24. 7. 1992, blz. 1.
(11) PB nr. L 208 van 24. 7. 1992, blz. 9.
(1) PB nr. L 215 van 30. 7. 1992, blz. 57.