Artikelen bij COM(1997)326 - Wijziging van Richtlijn 92/12/EEG betreffende de algemene regeling voor accijnsproducten, het voorhanden hebben en het verkeer daarvan en de controles daarop

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Artikel 24 van Richtlijn 92/12/EEG wordt vervangen door:

"Artikel 24

1. De maatregelen die nodig zijn voor de correcte en uniforme toepassing van de bepalingen van deze richtlijn alsmede van de volgende richtlijnen:

- Richtlijn 92/81/EEG van de Raad van 19 oktober 1992 (*) betreffende de harmonisatie van de structuur van de accijns op minerale oliën;

- Richtlijn 92/83/EEG van de Raad van 19 oktober 1992 (**) betreffende de harmonisatie van de structuur van de accijns op alcohol en alcoholhoudende dranken;

- Richtlijn 95/59/EG van de Raad van 27 november 1995 (***) betreffende de belasting, andere dan omzetbelasting, op het verbruik van tabaksfabrikaten;

worden door de Commissie vastgesteld volgens de in de volgende paragrafen aangegeven procedure.

2. De Commissie wordt bijgestaan door een 'Accijnscomité', hierna 'Comité' te noemen. Het Comité bestaat uit vertegenwoordigers van de lidstaten en wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Commissie.

3. De vertegenwoordiger van de Commissie legt het Comité een ontwerp voor van de te nemen maatregelen. Het Comité brengt advies uit over dit ontwerp binnen een termijn die de voorzitter kan vaststellen naar gelang van de urgentie van de materie. Het Comité spreekt zich uit met meerderheid van stemmen, overeenkomstig artikel 148, lid 2, van het Verdrag, met het oog op de vaststelling van de beschikkingen die de Raad op voorstel van de Commissie dient te geven. De stemmen van de vertegenwoordigers van de lidstaten worden gewogen overeenkomstig genoemd artikel. De voorzitter neemt niet aan de stemming deel.

4. a) De Commissie stelt de beoogde maatregelen vast wanneer zij in overeenstemming zijn met het advies van het Comité.

b) Wanneer de beoogde maatregelen niet in overeenstemming zijn met het advies van het Comité of indien geen advies is uitgebracht, legt de Commissie onverwijld een voorstel inzake de te nemen maatregelen aan de Raad voor. De Raad besluit met gekwalificeerde meerderheid van stemmen.

c) Indien de Raad, na het verstrijken van een termijn van drie maanden vanaf de datum van indiening van het voorstel, geen besluit heeft genomen, worden de voorgestelde maatregelen door de Commissie vastgesteld.

5. Naast de in lid 1 genoemde maatregelen bestudeert het Comité de kwesties die door de voorzitter worden voorgelegd op diens eigen initiatief of op verzoek van de vertegenwoordiger van een lidstaat, en die betrekking hebben op de toepassing van de communautaire bepalingen inzake accijnzen.

(*) PB L 316 van 31. 12. 1992, blz. 12.

(**) PB L 316 van 31. 12. 1992, blz. 21.

(***) PB L 291 van 6. 12. 1995, blz. 40.".

Artikel 2

1. De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om op . . . aan deze richtlijn te voldoen.

Wanneer de lidstaten deze bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen naar deze richtlijn verwezen of wordt hiernaar verwezen bij de officiële bekendmaking van die bepalingen. De regels voor deze verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

2. De lidstaten delen de Commissie de belangrijke bepalingen van intern recht mede die zij vaststellen om aan deze richtlijn te voldoen.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.