Artikelen bij COM(1994)78 - Maatregelen van de gemeenschap op het gebied van de statistiek - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(1994)78 - Maatregelen van de gemeenschap op het gebied van de statistiek. |
---|---|
document | COM(1994)78 |
datum | 17 februari 1997 |
Inhoudsopgave
- HOOFDSTUK I - COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN OP HET GEBIED VAN DE STATISTIEK
- Artikel 1 - Doelstellingen en uitvoerders van de maatregelen
- Artikel 2 - Produktie van communautaire statistieken
- HOOFDSTUK II - HET COMMUNAUTAIR STATISTISCH PROGRAMMA
- Artikel 3 - Besluitvormingsprocedure voor het communautair statistisch meerjarenprogramma
- Artikel 4 - Jaarlijkse communautaire werkprogramma's
- HOOFDSTUK III - TENUITVOERLEGGING
- Artikel 5 - Grondslagen voor de communautaire statistiek
- Artikel 6 - Inhoud van de specifieke maatregelen
- Artikel 7 - Verdeling van bevoegdheden
- Artikel 8 - Samenwerking tussen de Commissie en het Europese Monetair Instituut
- HOOFDSTUK IV - BEGINSELEN
- Artikel 9 - Beginselen
- HOOFDSTUK V - VERSPREIDING
- Artikel 10 - Werking
- Artikel 11 - Samenwerking tussen de nationale en communautaire statistische instanties
- Artikel 12 - Organisatie van de verspreiding
- HOOFDSTUK VI - STATISTISCHE GEHEIMHOUDING
- Artikel 13 - Definities
- Artikel 14 - Gegevensstromen tussen de nationale en communautaire statistische instanties (samenwerking)
- Artikel 15 - Gebruik van vertrouwelijke gegevens
- Artikel 16 - Toegang tot en gebruik van administratieve gegevens
- Artikel 17 - Toegang voor wetenschappelijke en andere statistische doeleinden
- Artikel 18 - Beschermingsmaatregelen
- Artikel 19 - Comité statistisch geheim
- HOOFDSTUK VII - SLOTBEPALINGEN
- Artikel 20 - Werking van het Comité statistisch programma
- Artikel 21 - Werking van het Comité statistisch geheim
- Artikel 22 - Intrekking van eerdere bepalingen
- Artikel 23 - Inwerkingtreding
HOOFDSTUK I - COMMUNAUTAIRE MAATREGELEN OP HET GEBIED VAN DE STATISTIEK
Artikel 1 - Doelstellingen en uitvoerders van de maatregelen
2. De maatregelen van de Gemeenschap op het gebied van de statistiek worden uitgevoerd door de bureaus voor de statistiek en door de andere instellingen die op nationaal niveau (nationale instanties) en op communautair niveau (communautaire instantie) verantwoordelijk zijn voor de produktie van communautaire statistieken als omschreven in artikel 2.
3. Onder communautaire instantie wordt verstaan de dienst die bij beschikking van de Commissie is vastgesteld voor de uitvoering van de taken op statistisch gebied, die haar door het Verdrag of door de secundaire wetgeving zijn toebedeeld.
4. Het Europese Monetair Instituut en de nationale centrale banken nemen geen deel aan de maatregelen van de Gemeenschap op het gebied van de statistiek. In artikel 8 wordt de samenwerking tussen de Commissie en het Europees Monetair Instituut geregeld.
Artikel 2 - Produktie van communautaire statistieken
2. Om de vergelijkbaarheid van de resultaten te waarborgen worden de communautaire statistieken geproduceerd aan de hand van uniforme normen en in voorkomend geval geharmoniseerde methoden.
3. De produktie van communautaire statistieken omvat alle activiteiten die nodig zijn voor de voorbereiding, verzameling, opslag, bewerking, samenstelling, analyse en verspreiding van statistische informatie.
HOOFDSTUK II - HET COMMUNAUTAIR STATISTISCH PROGRAMMA
Artikel 3 - Besluitvormingsprocedure voor het communautair statistisch meerjarenprogramma
2. Overeenkomstig artikel 105, lid 4, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap wordt het Europees Monetair Instituut geraadpleegd over het voorstel voor het statistisch programma van de Gemeenschap en over de voorgestelde bijgewerkte versies daarvan. De Commissie houdt voor zover mogelijk rekening met de behoeften van het Europees Monetair Instituut.
3. De Commissie legt de richtsnoeren in verband met de opstelling van het communautair statistisch programma voor onderzoek voor aan het Comité statistisch programma (CSP) en, in voorkomend geval, ook aan het Europees Raadgevend Comité voor statistische informatie op economisch en sociaal gebied en het Comité voor monetaire, financiële en betalingsbalansstatistiek.
Artikel 4 - Jaarlijkse communautaire werkprogramma's
2. Ieder jaar legt de Commissie tijdens het eerste semester de richtsnoeren voor de tenuitvoerlegging van het communautair statistisch programma en met name de prioriteiten van de beoogde maatregelen voor onderzoek aan het CSP voor; hierbij wordt rekening gehouden met de op nationaal en communautair vlak beschikbare middelen en met de communautaire bepalingen ter zake.
De Commissie houdt voor zover mogelijk rekening met het commentaar van het CSP en zij geeft hieraan het gevolg dat haars inziens het best is.
HOOFDSTUK III - TENUITVOERLEGGING
Artikel 5 - Grondslagen voor de communautaire statistiek
2. Specifieke statistische maatregelen
- met een looptijd van niet meer dan een jaar, en
- waarvoor gegevens moeten worden verzameld die hetzij reeds als administratieve en statistische gegevens beschikbaar zijn of door de bevoegde nationale instanties kunnen worden geleverd, hetzij direct kunnen worden verzameld, in welk geval de extra kosten op nationaal vlak ten laste van de Gemeenschap komen,
worden door de Commissie vastgesteld volgens de procedure van artikel 20, lid 3.
3. De Commissie stelt de voor de uitvoering van de overige specifieke statistische maatregelen nodige toepassingsbepalingen vast volgens de procedure van artikel 20, lid 2.
Artikel 6 - Inhoud van de specifieke maatregelen
2. Wanneer de communautaire statistieken het produkt zijn van een vrije samenwerking van de Lid-Staten met de Commissie, is er voor individuen of andere statistische eenheden geen enkele verplichting informatie te verstrekken, tenzij deze verplichting in de nationale wetgeving is opgenomen.
Artikel 7 - Verdeling van bevoegdheden
Artikel 8 - Samenwerking tussen de Commissie en het Europese Monetair Instituut
HOOFDSTUK IV - BEGINSELEN
Artikel 9 - Beginselen
2. In deze verordening worden deze beginselen als volgt omschreven:
Onpartijdigheid: De communautaire statistieken worden op objectieve, wetenschappelijke en onbevooroordeelde wijze geproduceerd, zonder inmenging van politieke of andere belangengroepen, met name ten aanzien van de keuze van de wetenschappelijke technieken, definities en methoden die het meest geschikt zijn om de in deze verordening neergelegde doelstellingen te verwezenlijken. Na het gereedkomen van de statistieken worden de resultaten zo spoedig mogelijk en met inachtneming van dit onpartijdigheidsbeginsel bij de verspreiding aan alle gebruikers beschikbaar gesteld.
Betrouwbaarheid: De communautaire statistieken moeten een zo getrouw mogelijk beeld geven van de realiteit die zij geacht worden te analyseren. De gebruikers worden in kennis gesteld van de gebruikte bronnen, methoden en procedures.
Relevantie: Bij de vaststelling van de gebieden waarvoor en van de schaal waarop communautaire statistieken worden geproduceerd, wordt uitgegaan van duidelijk vastgestelde behoeften die uit de doelstellingen van de Gemeenschap voortvloeien; voorts wordt de verzameling van gegevens beperkt tot wat nodig is om de beoogde resultaten te bereiken. De nationale en communautaire instanties houden nieuwe ontwikkelingen op economisch, sociaal, bevolkings- en milieugebied steeds in het oog en stellen de maatregelen voor die nodig zijn om belangrijke gebieden te gaan analyseren en de produktie van informatie die voor de doelstellingen van de Gemeenschap niet meer van belang is, te staken.
Kosteneffectiviteit: Bij de produktie van communautaire statistieken wordt optimaal gebruik gemaakt van alle beschikbare middelen en wordt de last voor de respondenten zo gering mogelijk gehouden. De arbeidsbelasting en de kosten die de produktie van communautaire statistieken met zich meebrengt voor de nationale en communautaire instanties, moeten in verhouding staan tot het belang van de nagestreefde resultaten/voordelen.
Statistische geheimhouding: Individuele gegevens over natuurlijke personen en sociaal-economische subjecten, die rechtstreeks voor statistische doeleinden zijn verzameld of indirect aan administratieve of andere bronnen zijn ontleend, worden beschermd tegen niet-statistisch gebruik en onrechtmatige openbaarmaking.
Transparantie: De informatieplichtigen hebben recht op informatie over de rechtsgrond, de doeleinden waarvoor om de gegevens wordt verzocht en de toegepaste beschermingsmaatregelen. De met de verzameling van gegevens voor communautaire statistieken belaste instanties nemen de nodige maatregelen om de vereiste informatie te verstrekken.
3. De nationale en communautaire statistische instanties dienen deze beginselen bij de uitvoering van de maatregelen van de Gemeenschap op statistisch gebied in acht te nemen.
HOOFDSTUK V - VERSPREIDING
Artikel 10 - Werking
2. De verspreiding wordt aldus geregeld dat een onpartijdige en gemakkelijke toegang tot de communautaire statistische informatie in de gehele Europese Gemeenschap gegarandeerd is.
Artikel 11 - Samenwerking tussen de nationale en communautaire statistische instanties
2. Alle andere statistische instanties zijn binnen de grenzen van hun bevoegdheid verantwoordelijk voor de verspreiding van statistieken die op basis van door hen verzamelde en opgeslagen gegevens zijn opgesteld.
3. De verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de nationale instanties kan in elke Lid-Staat overeenkomstig de wetgeving of gebruiken van dat land verschillend worden geregeld.
4. De toegangsvoorwaarden voor gebruikers zijn afhankelijk van het prijsbeleid van elke instantie en gebaseerd op wederzijdse informatie en samenwerking tussen de nationale en communautaire statistische instanties.
Artikel 12 - Organisatie van de verspreiding
HOOFDSTUK VI - STATISTISCHE GEHEIMHOUDING
Artikel 13 - Definities
Artikel 14 - Gegevensstromen tussen de nationale en communautaire statistische instanties (samenwerking)
2. Vertrouwelijke statistische gegevens waarvan de overdracht geregeld wordt in een besluit van Gemeenschapsrecht betreffende de communautaire statistiek worden door de nationale instanties overgedragen overeenkomstig Verordening (Euratom, EEG) nr. 1588/90 van de Raad van 11 juni 1990 betreffende de toezending van onder de statistische geheimhoudingsplicht vallende gegevens aan het Bureau voor de Statistiek van de Europese Gemeenschappen (4).
Artikel 15 - Gebruik van vertrouwelijke gegevens
Artikel 16 - Toegang tot en gebruik van administratieve gegevens
Artikel 17 - Toegang voor wetenschappelijke en andere statistische doeleinden
Artikel 18 - Beschermingsmaatregelen
2. Degenen die namens de nationale en communautaire statistische instanties toegang hebben tot gegevens die ingevolge de communautaire wetgeving onder de statistische geheimhoudingsplicht vallen, zijn ook nog na beëindiging van hun functies aan deze wetgeving onderworpen.
Artikel 19 - Comité statistisch geheim
HOOFDSTUK VII - SLOTBEPALINGEN
Artikel 20 - Werking van het Comité statistisch programma
2. De vertegenwoordiger van de Commissie legt het comité een ontwerp voor van de te nemen maatregelen. Het comité brengt advies uit over dit ontwerp binnen een termijn die de voorzitter kan vaststellen naar gelang van de urgentie van de materie. Het comité spreekt zich uit met de meerderheid van stemmen die in artikel 148, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is voorgeschreven voor de aanneming van besluiten die de Raad van de Europese Unie op voorstel van de Commissie dient te nemen. Bij stemming in het comité worden de stemmen van de vertegenwoordigers van de Lid-Staten gewogen overeenkomstig genoemd artikel. De voorzitter neemt niet aan de stemming deel.
De Commissie stelt maatregelen vast die onmiddellijk van toepassing zijn. Indien deze maatregelen echter niet in overeenstemming zijn met het advies dat het comité heeft uitgebracht, worden zij onverwijld door de Commissie ter kennis van de Raad van de Europese Unie gebracht.
In dat geval:
- stelt de Commissie de toepassing van de maatregelen waartoe zij heeft besloten uit voor een termijn van drie maanden vanaf de indiening bij de Raad van de Europese Unie;
- kan de Raad van de Europese Unie binnen de in de voorgaande alinea genoemde termijn met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen een andersluidend besluit nemen.
3. De vertegenwoordiger van de Commissie legt het comité een ontwerp voor van de te nemen maatregelen. Het comité brengt advies uit over dit ontwerp binnen een termijn die de voorzitter kan vaststellen naar gelang van de urgentie van de materie. Het comité spreekt zich uit met de meerderheid van stemmen die in artikel 148, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is voorgeschreven voor de aanneming van de besluiten die de Raad van de Europese Unie op voorstel van de Commissie dient te nemen. Bij stemming in het comité worden de stemmen van de vertegenwoordigers van de Lid-Staten gewogen overeenkomstig genoemd artikel. De voorzitter neemt niet aan de stemming deel.
De Commissie stelt de beoogde maatregelen vast wanneer zij in overeenstemming zijn met het advies van het comité.
Wanneer de beoogde maatregelen niet in overeenstemming zijn met het advies van het comité of indien geen advies is uitgebracht, dient de Commissie onverwijld bij de Raad van de Europese Unie een voorstel in betreffende de te nemen maatregelen. De Raad van de Europese Unie besluit met gekwalificeerde meerderheid van stemmen.
Indien de Raad van de Europese Unie na verloop van een termijn van drie maanden vanaf de indiening van het voorstel bij de Raad van de Europese Unie geen besluit heeft genomen, worden de voorgestelde maatregelen door de Commissie vastgesteld.
Artikel 21 - Werking van het Comité statistisch geheim
2. De vertegenwoordiger van de Commissie legt het comité een ontwerp voor van de te nemen maatregelen. Het comité brengt advies uit over dit ontwerp binnen een termijn die de voorzitter kan vaststellen naar gelang van de urgentie van de materie. Het comité spreekt zich uit met de meerderheid van stemmen die in artikel 148, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap is voorgeschreven voor de aanneming van de besluiten die de Raad van de Europese Unie op voorstel van de Commissie dient te nemen. Bij stemming in het comité worden de stemmen van de vertegenwoordigers van de Lid-Staten gewogen overeenkomstig genoemd artikel. De voorzitter neemt niet aan de stemming deel.
De Commissie stelt maatregelen vast die onmiddellijk van toepassing zijn. Indien deze maatregelen echter niet in overeenstemming zijn met het advies dat het comité heeft uitgebracht, worden zij door de Commissie ter kennis van de Raad van de Europese Unie gebracht.
In dat geval:
- stelt de Commissie de toepassing van de maatregelen waartoe zij heeft besloten uit voor een termijn van drie maanden vanaf de indiening bij de Raad van de Europese Unie;
- kan de Raad van de Europese Unie binnen de in de voorgaande alinea genoemde termijn met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen een andersluidend besluit nemen.
Artikel 22 - Intrekking van eerdere bepalingen
Artikel 23 - Inwerkingtreding
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat.
(1) PB nr. L 181 van 28. 6. 1989, blz. 47.
(2) PB nr. L 59 van 6. 3. 1991, blz. 19.
(3) PB nr. L 59 van 6. 3. 1991, blz. 21.
(4) PB nr. L 151 van 15. 6. 1990, blz. 1.