Artikelen bij COM(2012)17 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2010 - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2012)17 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2010. |
---|---|
document | COM(2012)17 |
datum | 26 januari 2012 |
|
52012DC0017
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2010 /* COM/2012/017 definitief */
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2010
1. Rechtsgrondslag en achtergrond
Op grond van artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling moet iedere lidstaat de Commissie jaarlijks mededeling doen van:
– de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten en de daarbij toegepaste doses,
en
– de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de gebruikte analysemethoden ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.
Artikel 7, lid 4, van de richtlijn verplicht de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie het volgende bekend te maken:
– gedetailleerde informatie over de erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten, alsmede over elke verandering in de status ervan;
– een verslag over de door de nationale controle-instanties verstrekte inlichtingen.
Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2010. Het bevat een compilatie van de informatie die de 27 lidstaten aan de Commissie hebben verstrekt.
Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en consumenten van de Europese Commissie is algemene informatie over de doorstraling van levensmiddelen te vinden.
1.1. Doorstralingsinstallaties
Volgens artikel 3, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG mogen levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten alleen in erkende doorstralingsinstallaties worden doorstraald. Aan de installaties in de EU wordt erkenning verleend door de bevoegde instanties van de lidstaten. Artikel 7, lid 1, verplicht de lidstaten de door hen erkende doorstralingsinstallaties aan de Commissie te melden.
Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen worden behandeld met de volgende soorten straling:
– gammastralen afkomstig van de radionucliden 60Co of 137Cs;
– röntgenstralen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 5 MeV;
– elektronen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 10 MeV.
De Commissie heeft de lijst van erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten gepubliceerd.
1.2. Doorstraalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten
De doorstraling van gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen is in de EU toegestaan krachtens Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedselingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling. Daarnaast hebben zeven lidstaten meegedeeld dat zij overeenkomstig artikel 4, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG nationale vergunningen voor bepaalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten handhaven. De Commissie heeft de lijst van nationale vergunningen gepubliceerd.
Op het etiket van doorstraalde levensmiddelen en van levensmiddelen die een of meer doorstraalde ingrediënten bevatten, moet de vermelding 'doorstraald' of 'met ioniserende straling behandeld' worden aangebracht. Wanneer een doorstraald product als ingrediënt in een samengesteld levensmiddel wordt gebruikt, moet aan de benaming ervan in de lijst van ingrediënten de vermelding van de doorstraling worden toegevoegd. Wanneer producten onverpakt worden verkocht, moet de vermelding samen met de benaming van het product worden aangebracht op een affiche of een bord boven of naast de houder waarin het product zich bevindt.
Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft ingevolge een mandaat van de Europese Commissie een aantal analysemethoden gestandaardiseerd om te kunnen nagaan of producten correct geëtiketteerd zijn en producten op te sporen die niet doorstraald hadden mogen worden.
2. Resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties
Dit deel van het verslag heeft betrekking op de resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde producten en de daarbij toegepaste doses. Volgens de informatie die de lidstaten hebben verstrekt, hebben de controles door de bevoegde instanties bevestigd dat de erkende doorstralingsinstallaties aan de voorschriften van Richtlijn 1999/2/EG voldoen.
Onderstaande tabellen vermelden de categorieën en hoeveelheden levensmiddelen die in 2010 in de erkende installaties in de EU-lidstaten zijn doorstraald.
2.1. België
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Kikkerbilletjes || 3 572,168 || 5
Vlees || 4,244 || 6-8
Gevogelte || 1 481,779 || 5
Vis en schelpdieren || 101,652 || 3-5
Kruiden en specerijen || 285,194 || 6-9
Gedehydrateerd bloed || 178,442 || 6-9
Groenten || 14,58 || 3-5
Zetmeel || 0,418 || 3
Eipoeder || 0,425 || 3
Andere || 201,165 || 0-10
Totaal || 5 840,067 ||
2.2. Bulgarije
Er zijn twee erkende installaties. Eén daarvan is een nieuwe installatie die in 2010 is geregistreerd. In 2010 zijn geen levensmiddelen doorstraald.
2.3. Tsjechië
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 26,7 || 5-10
Totaal || 26,7 ||
2.4. Duitsland
Er zijn vier erkende installaties. In één installatie zijn geen levensmiddelen doorstraald.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 127,1 || <10
Totaal || 127,1 ||
2.5. Spanje
Er zijn twee erkende installaties. In 2010 zijn slechts in een van deze installaties levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten doorstraald.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 369,2 || <10
Totaal || 369,2 ||
2.6. Estland
In 2010 is één installatie erkend en geregistreerd.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 10 || 10
Totaal || 10 ||
2.7. Frankrijk
Er zijn vijf erkende installaties. Eén daarvan heeft sinds eind 2010 geen levensmiddelen behandeld.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gevogelte || 463,021 || 5
Arabische gom || 85,207 || 3
Kruiden, specerijen en gedroogde groenten || 1,892 || 10
Bevroren kikkerbilletjes || 473,716 || 5
Totaal || 1 023,84 ||
2.8. Hongarije
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Kruiden en specerijen || 143,1 || 5-6
Gedehydrateerde levensmiddelen || 7,6 || 6
Totaal || 150,7 ||
2.9. Italië
Er is één erkende installatie. In 2010 zijn geen levensmiddelen doorstraald.
2.10. Nederland
Er zijn twee erkende installaties.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Specerijen/kruiden || 329,8 || 7-7.5
Kikkerbilletjes || 365,6 || 4
Vlees van pluimvee (bevroren) || 137,3 || 5
Gedehydrateerde groenten || 481,6 || 2-4
Eiwit || 160,2 || 1
Garnalen (bevroren) || 64,1 || 3
Levensmiddelenmonsters || 0,5 || 6.2-6.4
Totaal || 1539,1 ||
2.11. Polen
Er zijn twee erkende installaties.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Droge specerijen, gedroogde gearomatiseerde kruiden, plantaardige specerijen (waaronder wortelgewassen) || 159,6 || 5-10
Totaal || 159,6 ||
2.12. Roemenië
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden || 17 || 8
Totaal || 17 ||
2.13. Verenigd Koninkrijk
Er is één erkende installatie. In 2010 zijn geen levensmiddelen doorstraald.
2.14. Andere lidstaten
Er zijn geen erkende installaties in de andere lidstaten (Oostenrijk, Cyprus, Denemarken, Finland, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Litouwen, Letland, Malta, Portugal, Zweden, Slovenië en Slowakije).
2.15. Samenvattende tabel voor de EU
De onderstaande tabel bevat een samenvatting van de hoeveelheden levensmiddelen (in ton) die in 2010 binnen de Europese Unie in erkende doorstralingsinstallaties met ioniserende straling zijn behandeld.
Productcategorie || BE || BG || CZ || DE || EE || ES || FR || HU || NL || PL || RO || Totaal || %
Gedehydrateerd bloed || 178,4 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 178,4 || 1,93
Eiwit/-poeder || 0,4 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 160,2 || 0 || 0 || 160,6 || 1,74
Vis, schelpdieren, garnalen || 101,7 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 64,1 || 0 || 0 || 165,8 || 1,79
Kikkerbilletjes || 3 572,2 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 473,7 || 0 || 365,6 || 0 || 0 || 4 411,5 || 47,67
Arabische gom || 0,0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 85,2 || 0 || 0 || 0 || 0 || 85,2 || 0,92
Kruiden en specerijen || 285,2 || 0 || 26,7 || 127,1 || 10 || 369,2 || 1,9 || 143,1 || 329,8 || 159,6 || 17 || 1469,6 || 15,86
Vlees || 4,2 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 4,2 || 0,05
Gevogelte || 1 481,8 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 463,0 || 0 || 137,3 || 0 || 0 || 2 082,1 || 22,50
Zetmeel || 0,4 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0,4 || 0,00
Groenten || 14,6 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 14,6 || 0,16
Gedehydrateerde levensmiddelen || 0,0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 7,6 || 481,6 || 0 || 0 || 489,2 || 5,29
Andere || 201,2 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0,5 || 0 || 0 || 201,7 || 2,18
Totaal || 5 840,1 || 0 || 26,7 || 127,1 || 10 || 369,2 || 1 023,8 || 150,7 || 1 539,1 || 159,6 || 17 || 9 263,4 || 100,00
% van het totaal || 63,11 || 0,00 || 0,29 || 1,37 || 0,1 || 3,99 || 11,06 || 1,63 || 16,63 || 1,72 || 0,18 || 100,00 ||
3. Resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de methoden die worden gebruikt ter opsporing van doorstraalde levensmiddelen
De lidstaten legden met betrekking tot de resultaten van de controles op producten in de handel en de gebruikte analysemethoden om behandeling met ioniserende straling aan te tonen de volgende informatie voor.
3.1. Oostenrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 134 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 46 || 0 || 1 || EN 1788, EN 13751
Kruidenthee || 47 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vlees van pluimvee || 40 || 0 || 0 || EN 1786
Totaal || 133 || 0 || 1 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 99,25% || 0,00% || 0,750% ||
3.2. België
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 138 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kant-en-klare noedels || 27 || 0 || 0 || EN 1788
Schaal- en weekdieren || 41 || 0 || 2
Bevroren kruiden || 21 || 0 || 0
Voedingssupplementen || 23 || 0 || 2
Gedroogde groenten || 9 || 0 || 2
Gedroogde vruchten || 11 || 0 || 0
Totaal || 132 || 0 || 6
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,60% || 0% || 4,30% ||
3.3. Bulgarije
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 224 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde specerijen || 84 || 0 || 4 || EN 1787, EN 1788
Gemengde specerijen || 10 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Gedroogde plantaardige kruiderijen || 14 || 0 || 0 || EN 13708
Rode peper || 25 || 0 || 6 || EN 1787, EN 1788
Thee || 32 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Rijst || 2 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Gedroogde vruchten || 25 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Muesli met gedroogde vruchten en noten || 1 || 0 || 0 || EN 1786
Noten || 4 || 0 || 0 || EN 1786
Vlees || 3 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13708
Vis || 8 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Garnalen || 6 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Totaal || 214 || 0 || 10 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,50% || 0% || 4,50% ||
3.4. Cyprus
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 8 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde groenten, kruiden en specerijen || 8 || 0 || 0 || ΕΝ 13751
Totaal || 8 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.5. Tsjechië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 57 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Vis en schelpdieren || 7 || 0 || 0 || EN 1785
Kruidentheeproducten || 4 || 0 || 0 || EN 1788
Specerijen || 13 || 2 || 0 || EN 1788
Voedingssupplementen || 2 || 2 || 2* || EN 1788
Kant-en-klare noedelsoepen || 9 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1785
Gevogelte || 2 || 0 || 0 || EN 1785
Verse vruchten || 12 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1785
Aziatische snack || 1 || 1 || 0 || EN 1788, EN 1785
Totaal || 50 || 5 || 2 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 87,72% || 8,77% || 3,51% ||
* Eén monster gedroogde geperste kruiden
3.6. Duitsland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 3 257 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Zuivelproducten || 8 || 0 || 0 || EN 1787
Kaas, kaasbereidingen met kruiden en specerijen || 27 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, ASU§64 LFGB, L00.00-39
Kaas, kaasbereidingen zonder kruiden en specerijen || 17 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1784, ASU§64 LFGB, L00.00-39
Gekruide boter || 6 || 0 || 0 || EN 1787
Eieren en eiproducten || 37 || 0 || 0 || EN 1784
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) || 3 || 0 || 0 || EN 1786
Gevogelte || 66 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1786
Vleesproducten (m.u.v. worstproducten) || 65 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784, EN 1788
Worstproducten || 24 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784
Vis en visproducten || 89 || 0 || 6 || EN 1786, EN 1788, EN 1789
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan || 100 || 0 || 2 || EN 1788, EN 1786, EN 1787, EN 1384, EN 13751, ASU§64 LFGB,L12.01-1,
Soepen, sauzen, incl. kant-en-klare soepen en maaltijden || 173 || 4 || 3 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Granen en graanproducten || 56 || 1 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Peulvruchten, oliezaden en noten || 33 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Aardappelen en delen van zetmeelrijke planten || 66 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Verse groenten || 28 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Gedroogde groenten || 23 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Verse paddenstoelen || 34 || 0 || 0 || EN 1788
Gedroogde paddenstoelen en paddenstoelproducten || 114 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787
Verse vruchten || 71 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788, EN 1787, EN 13751, EN 1385
Gedroogde vruchten en fruitproducten || 2 || 0 || 1 || EN 1787, EN 1788, EN 13708
Cacao || 59 || 0 || 1 || EN 1787, EN 1788
Koffie || 7 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Thee en theeachtige producten || 226 || 0 || 3 || EN 1788, EN 13751, EN 1787
Bereide maaltijden en schotels || 27 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1786, EN 13751
Voedingssupplementen || 347 || 0 || 9 || EN 1788, EN 1787, EN 13751, Thermoluminescentie
Kruiderijen en kruidenmixen || 272 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 1787, Thermoluminescentie
Gedroogde kruiden en specerijen || 1209 || 4 || 1 || EN 1788, EN 1787, EN 13751, Thermoluminescentie
Overige || 32 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751, EN 13708
Enzymen || 0 || 0 || 1 || EN 1788, EN 13751
Totaal || 3 221 || 9 || 27 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,89% || 0,28% || 0,83% ||
3.7. Denemarken
In 2010 werden geen controles op producten in de handel verricht.
3.8. Estland
In 2010 werden geen controles op producten in de handel verricht.
3.9. Griekenland
In 2010 werden geen controles op producten in de handel verricht.
3.10. Spanje
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 110 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 38 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Kruidenthee || 17 || 0 || 0 || EN 1788
Noten en gedroogde vruchten || 13 || 0 || 0 || EN 13708, EN 1787
Verse paddenstoelen || 2 || 0 || 0 || EN 1788
Vis || 6 || 0 || 0 || EN 1786
Weekdieren || 17 || 0 || 0 || EN 1786
Schaaldieren || 10 || 0 || 0 || EN 1786
Vlees || 5 || 0 || 0 || EN 1786
Kikkerbilletjes || 1 || 0 || 1 || EN 1786
Totaal || 109 || 0 || 1 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 99,09% || 0% || 0,91% ||
3.11. Finland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 310 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde specerijen en kruiden || 210 || 0 || 16 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen || 53 || 0 || 4 || EN 13751, EN 1788
Bessen || 20 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Speciale dieetvoedingsmiddelen || 6 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 289 || 0 || 21 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 94,60% || 0% || 5,40% ||
3.12. Frankrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 115 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 31 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Bevroren schaal-, schelp- en weekdieren || 27 || 0 || 1 || EN 1784, EN 1788
Gedehydrateerde soepen en sauzen || 0 || 0 || 1 || EN 1784, EN 1788
Voedingssupplementen || 24 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788
Gevogelte || 23 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Voorgekookte noedels || 2 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Planten voor voedingssupplementen || 2 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Kikkerbilletjes || 3 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Totaal || 112 || 1 || 2 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 97,39% || 0,87% || 1,74% ||
3.13. Hongarije
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 19 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 14 || 0 || 0 || EN 1788
Thee || 5 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 19 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.14. Ierland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 208 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden || 52 || 0 || 0 || EN 13751 (screening), EN 1788 (bevestiging)
Specerijen || 86 || 0 || 0
Kruiden en specerijen || 16 || 0 || 0
Kruidenthee || 7 || 0 || 0
Zaden || 6 || 0 || 0
Noten || 3 || 0 || 0
Voedingssupplementen || 7 || 0 || 0
Vitaminen en supplementen || 29 || 0 || 0
PARNUTS* || 1 || 0 || 0
Overige (zeewier) || 1 || 0 || 0
Totaal || 208 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
* PARNUTS: voor een specifieke voeding bestemde levensmiddelen.
3.15. Italië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 191 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Vlees || 72 || 0 || 0 || EN 13784, EN 1786
Visproducten || 21 || 0 || 0 || EN 13784, EN13751, EN 1787
Kikkerbilletjes || 1 || 0 || 1 || EN 1786
Melk en melkproducten || 13 || 0 || 0 || EN 1788
Gezouten tofu || 0 || 0 || 1 || EN 1787
Gedroogde kruiden en specerijen || 37 || 0 || 0 || EN 13783, EN 13751, EN 1786
Kruiderijen (plantaardig) || 5 || 0 || 0 || EN 13783
Aardappelen || 5 || 0 || 0 || EN 13784, EN 1786
Knoflook || 6 || 0 || 0 || EN 13784, EN13783
Uien || 5 || 0 || 0 || EN 13784, EN 13751, EN 13783
Sjalotten || 3 || 0 || 0 || EN 13784, EN 1786
Noten || 8 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1787
Gedroogde vruchten || 3 || 0 || 0 || EN 13784
Tropische vruchten || 3 || 0 || 0 || EN 13784, EN 1788
Gedroogde paddenstoelen || 4 || 0 || 0 || EN 13751
Tarwe || 3 || 0 || 0 || EN 1786
Totaal || 189 || 0 || 2 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,95% || 0% || 1,05% ||
3.16. Letland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 9 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 4 || 0 || 2 || EN 1788
Gedroogde vruchten (appels) || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Specerijen (kruidnagels) || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Thee || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 7 || 0 || 2 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 77,77% || 0% || 22,22% ||
3.17. Litouwen
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 14 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde aromatische kruiden, thee, specerijen, voedingssupplementen || 14 || 0 || 0 || EN 13783
Totaal || 14 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.18. Luxemburg
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 20 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 7 || 1 || 2 || EN 1788
Noedels || 10 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 17 || 1 || 2 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 85,00% || 5,00% || 10,00% ||
3.19. Malta
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 10 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kant-en-klare noedels || 9 || 0 || 0 || EN 13751
Laurierbladeren || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal || 10 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.20. Nederland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 654 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 95 || 0 || 16 || EN 13751, EN 1788
Vitaminepreparaten || 0 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Speciale (kruiden)mengsels || 67 || 0 || 7 || EN 13751, EN 1788
Sportvoeding || 5 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Niet-gespecificeerd speciaal voedingsproduct || 1 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Graanproducten || 29 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Gedroogde groenten en plantaardige producten || 28 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Gedroogde vruchten en fruitproducten || 45 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Noten en zaden || 30 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Vis en visproducten || 21 || 0 || 5 || EN 13751, EN 1788
Salades, pasta en soep || 78 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Specerijen en smaakstoffen || 220 || 0 || 4 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 619 || 0 || 35 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,00% || 0% || 5,00% ||
3.21. Polen
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 207 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde kruiden en specerijen || 76 || 0 || 2 || EN 13751, EN 1788
Noten || 20 || 0 || 0 || EN 1787
Groenten (incl. peulvruchten) || 15 || 0 || 0 || EN 1788
Vruchten || 20 || 0 || 0 || EN 1788
Vis en visserijproducten || 11 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1788
Kip || 3 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784
Thee || 10 || 0 || 0 || EN 13751
Gerijpte kaas, cottage cheese, andere kaas met kruiden/specerijen || 9 || 0 || 2 || EN 1788
Geconcentreerde sauzen en soepen || 16 || 0 || 0 || EN 1788
Vlees, slachtafval, vleesproducten || 2 || 0 || 1 || EN 1786, EN 1784
Voedingssupplementen || 17 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Voor een specifieke voeding bestemde levensmiddelen || 0 || 0 || 2 || EN 1788
Totaal || 199 || 0 || 8 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 96,10% || 0% || 3,86% ||
3.22. Portugal
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 6 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 3 || 0 || 0 || EN 13751
Gedroogde vruchten (appels) || 2 || 0 || 0 || EN 13751
Specerijen (kruidnagels) || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal || 6 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.23. Roemenië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 90 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde specerijen en kruiden || 37 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13751
Voedingssupplementen || 26 || 5 || 11 || EN 1787, EN 1788
Thee || 11 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Totaal || 74 || 5 || 11 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 82,23% || 5,55% || 12,22% ||
3.24. Zweden
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 6 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Vlees (van verschillende vogels, kangoeroe, haas) || 6 || 0 || 0 || EN 1784
Totaal || 6 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.25. Slowakije
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 23 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Noten || 14 || 0 || 0 || EN 1784
Kaas || 6 || 0 || 0 || EN 1784
Tonijn in olie, in stukjes || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Gerookte sprot in olie || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Totaal || 23 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.26. Slovenië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 26 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 10 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen || 5 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Thee || 11 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal || 26 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.27. Verenigd Koninkrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 408 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 186 || 10 || 3 || EN 13751, EN 1788
Verse en verduurzaamde (andere dan gedroogde) kruiden en specerijen || 39 || 1 || 0 || EN 13751, EN 1788
Diverse || 7 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Noedels en gedehydrateerde Aziatische gerechten || 85 || 10 || 1 || EN 13751, EN 1788
Groenten || 2 || 1 || 0 || EN 13751, EN 1788
Vruchten (vers en gedroogd) || 1 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Soepen en sauzen || 14 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Thee || 2 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen || 29 || 4 || 2 || EN 13751, EN 1788
Kikkerbilletjes || 0 || 1 || 0 || EN 1786
Gistproducten || 2 || 0 || 7 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 367 || 27 || 14 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 90,00% || 6,60% || 3,40% ||
3.28. Samenvatting voor de EU
In onderstaande tabel wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten voor de EU in haar geheel.
Lidstaat || Conforme monsters || Onbeslist || Niet-conforme monsters || Totaal aantal monsters || Percentage van het totaal aantal EU-monsters
AT || 133 || 0 || 1 || 134 || 2,15%
BE || 132 || 0 || 6 || 138 || 2,21%
BG || 214 || 0 || 10 || 224 || 3,59%
CY || 8 || 0 || 0 || 8 || 0,13%
CZ || 50 || 5 || 2 || 57 || 0,91%
DE || 3 221 || 9 || 27 || 3257 || 52,16%
DK || GAC || GAC || GAC || GAC || GAC
EE || GAC || GAC || GAC || GAC || GAC
EL || GAC || GAC || GAC || GAC || GAC
ES || 109 || 0 || 1 || 110 || 1,76%
FI || 289 || 0 || 21 || 310 || 4,96%
FR || 112 || 1 || 2 || 115 || 1,84%
HU || 19 || 0 || 0 || 19 || 0,30%
IE || 208 || 0 || 0 || 208 || 3,33%
IT || 189 || 0 || 2 || 191 || 3,06%
LV || 7 || 0 || 2 || 9 || 0,14%
LT || 14 || 0 || 0 || 14 || 0,22%
LU || 17 || 1 || 2 || 20 || 0,32%
MT || 10 || 0 || 0 || 10 || 0,16%
NL || 619 || 0 || 35 || 654 || 10,47%
PL || 199 || 0 || 8 || 207 || 3,32%
PT || 6 || 0 || 0 || 6 || 0,10%
RO || 74 || 5 || 11 || 90 || 1,44%
SE || 6 || 0 || 0 || 6 || 0,10%
SK || 23 || 0 || 0 || 23 || 0,37%
SI || 26 || 0 || 0 || 26 || 0,42%
UK || 367 || 27 || 14 || 408 || 6,53%
Totaal EU || 6 052 || 48 || 144 || 6 244 || 100,00%
|| 96,92% || 0,77% || 2,3% || 100,00% ||
|| || ||
|| GAC: || Geen analytische controles verricht in 2010. ||
4. Samenvatting
Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2010. Het bevat een compilatie van de informatie die de 27 lidstaten aan de Commissie hebben verstrekt.
In 2010 waren er in 13 lidstaten 24 erkende doorstralingsinstallaties in bedrijf overeenkomstig artikel 7, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG. In 2010 hebben Bulgarije en Estland elk één doorstralingsinstallatie erkend. Er zijn geen erkende doorstralingsinstallaties gesloten. Zeven doorstralingsinstallaties hebben in 2010 geen levensmiddelen doorstraald.
In totaal werd in de lidstaten 9 263,4 ton levensmiddelen behandeld met ioniserende straling. Daarvan werd 88,55% in drie lidstaten doorstraald, namelijk in België (63,11%), Nederland (16,63%) en Frankrijk (11,06%). De drie grootste fracties van de doorstraalde categorieën zijn kikkerbilletjes (47,67%), gevogelte (22,5%) en kruiden en specerijen (15,86%).
27 lidstaten verstrekten informatie over de controles die op de producten in de handel werden uitgevoerd. Drie lidstaten verrichtten geen analytische onderzoeken bij de officiële controles en inspecties.
24 lidstaten hebben in totaal 6 244 monsters genomen, maar 69,17% van de monsternemingen werd door drie lidstaten uitgevoerd (Duitsland 52,16%, Nederland 10,47% en het Verenigd Koninkrijk 6,53%), waarvan 6 052 monsters (96,92%) wel en 144 monsters (2,3%) niet aan de richtlijnen voldeden. De redenen daarvoor waren meestal onjuiste etikettering en de doorstraling van categorieën waarvoor dit niet is toegestaan. De uitslagen van 48 monsters (0,77%) gaven geen uitsluitsel. In de meeste gevallen kon geen uitsluitsel worden gegeven omdat positieve resultaten van een screeningtest niet werden bevestigd en/of omdat ondanks de etikettering lastig te bepalen was welke van de ingrediënten van samengestelde levensmiddelen waren doorstraald.
PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16.
http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm.
PB C 77 van 11.3.2011, blz. 14.
PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24.
PB C 283 van 24.11.2009, blz. 5.