Artikelen bij COM(2012)16 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2009 - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2012)16 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2009. |
---|---|
document | COM(2012)16 |
datum | 26 januari 2012 |
|
52012DC0016
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2009 /* COM/2012/016 definitief */
VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2009
1. Rechtsgrondslag en achtergrond
Op grond van artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling moet iedere lidstaat de Commissie jaarlijks mededeling doen van:
– de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten en de daarbij toegepaste doses,
alsmede
– de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de gebruikte analysemethoden ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.
Artikel 7, lid 4, van de richtlijn verplicht de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie het volgende bekend te maken:
– gedetailleerde informatie over de erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten, alsmede over elke verandering in de status ervan;
– een verslag over de door de nationale controle-instanties verstrekte inlichtingen.
Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009. Het bevat een compilatie van de informatie die de 27 lidstaten aan de Commissie hebben verstrekt.
Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en consumenten van de Europese Commissie is informatie te vinden over de algemene aspecten van de doorstraling van levensmiddelen.
1.1. Doorstralingsinstallaties
Volgens artikel 3, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG mogen levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten alleen in erkende doorstralingsinstallaties worden doorstraald. Aan de installaties in de EU wordt erkenning verleend door de bevoegde instanties van de lidstaten. Artikel 7, lid 1, verplicht de lidstaten de door hen erkende doorstralingsinstallaties aan de Commissie te melden.
Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen worden behandeld met de volgende soorten straling:
– gammastralen afkomstig van de radionucliden 60Co of 137Cs;
– röntgenstralen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 5 MeV;
– elektronen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 10 MeV.
De Commissie heeft de lijst van erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten gepubliceerd.
1.2. Doorstraalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten
De doorstraling van gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen is in de EU toegestaan krachtens Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedselingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling. Daarnaast hebben zeven lidstaten meegedeeld dat zij overeenkomstig artikel 4, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG nationale vergunningen voor bepaalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten handhaven. De Commissie heeft de lijst van nationale vergunningen gepubliceerd.
Op het etiket van doorstraalde levensmiddelen en van levensmiddelen die een of meer doorstraalde ingrediënten bevatten, moet de vermelding 'doorstraald' of 'met ioniserende straling behandeld' worden aangebracht. Wanneer een doorstraald product als ingrediënt in een samengesteld levensmiddel wordt gebruikt, moet aan de benaming ervan in de lijst van ingrediënten de vermelding van de doorstraling worden toegevoegd. Wanneer producten onverpakt worden verkocht, moet de vermelding samen met de benaming van het product worden aangebracht op een affiche of een bord boven of naast de houder waarin het product zich bevindt.
Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft ingevolge een mandaat van de Europese Commissie een aantal analysemethoden gestandaardiseerd om te kunnen nagaan of producten correct geëtiketteerd zijn en producten op te sporen die niet doorstraald hadden mogen worden.
2. Resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties
Dit deel van het verslag heeft betrekking op de resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde producten en de daarbij toegepaste doses. Volgens de informatie die de lidstaten hebben verstrekt, hebben de controles door de bevoegde instanties bevestigd dat de erkende doorstralingsinstallaties aan de voorschriften van Richtlijn 1999/2/EG voldoen.
Onderstaande tabellen vermelden de categorieën en hoeveelheden levensmiddelen die in 2009 in de erkende installaties in de EU-lidstaten zijn doorstraald.
2.1. België
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Kikkerbilletjes || 2 109 || 5
Gevogelte || 432 || 5
Vis en schelpdieren || 56 || 3-5
Kruiden en specerijen || 168 || 6-9
Gedehydrateerd bloed || 18 || 6-9
Groenten || 9,8 || 6
Zetmeel || 24 || 3
Totaal || 2 816,8 ||
2.2. Bulgarije
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden || 0,368 || 10
Totaal || 0,368 ||
2.3. Tsjechië
Er zijn twee erkende installaties in Tsjechië. Eén daarvan is gesloten op 30 maart 2009.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 48,6 || 4-10
Totaal || 48,6 ||
2.4. Duitsland
Er zijn vier erkende installaties. In één installatie werden geen levensmiddelen doorstraald.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 95,3 || <10
Totaal || 95,3 ||
2.5. Spanje
Er zijn twee erkende installaties. In 2009 zijn slechts in een van deze installaties levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten doorstraald.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 460 || <10
Totaal || 460 ||
2.6. Frankrijk
Er zijn vijf erkende installaties.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Gevogelte || 656,6 || 5
Arabische gom || 78,7 || 3
Kruiden, specerijen en gedroogde groenten || 1,3 || 10
Bevroren kikkerbilletjes || 461,5 || 5
Totaal || 1 198,1 ||
2.7. Hongarije
Er is één erkende installatie.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Kruiden en specerijen || 221,7 || 6
Gedehydrateerde levensmiddelen || 7 || 6
Totaal || 228,7 ||
2.8. Italië
Er is één erkende installatie. In 2009 werden geen levensmiddelen doorstraald.
2.9. Nederland
Er zijn twee erkende installaties.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Kikkerbilletjes || 270,3 || 4
Gevogelte || 145,5 || 4,3-5
Bevroren garnalen || 56,2 || 3
Kruiden en specerijen || 387,3 || 6,8
Gedehydrateerde groenten || 666,9 || 2-4
Eiwit || 65,5 || 1
Levensmiddelenmonsters || 1,9 || 6,6-9,6
Totaal || 1 593,6 ||
2.10. Polen
Er zijn twee erkende installaties.
Categorie producten || Behandelde hoeveelheid (t) || Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)
Droge specerijen, gedroogde gearomatiseerde kruiden, plantaardige specerijen (waaronder wortelgewassen) || 195,7 || 5-10
Totaal || 195,7 ||
2.11. Roemenië
Er is één erkende installatie. In 2009 werden geen levensmiddelen doorstraald.
2.12. Verenigd Koninkrijk
Er is één erkende installatie. In 2009 werden geen levensmiddelen doorstraald.
2.13. Andere lidstaten
Er zijn geen erkende installaties in de andere lidstaten (Oostenrijk, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Litouwen, Letland, Malta, Portugal, Zweden, Slovenië en Slowakije).
2.14. Samenvattende tabel voor de EU
De onderstaande tabel bevat een samenvatting van de hoeveelheden levensmiddelen (in ton) die in 2009 binnen de Europese Unie in erkende doorstralingsinstallaties met ioniserende straling zijn behandeld.
Productcategorie || BE || BG || CZ || DE || ES || FR || HU || NL || PL || Totaal || %
Gedehydrateerd bloed || 18 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 18 || 0,27
Gedehydrateerde levensmiddelen || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 7 || 666,9 || 0 || 673,9 || 10,15
Eiwit || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 65,5 || 0 || 65,5 || 0,99
Vis en schelpdieren || 56 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 56,2 || 0 || 112,2 || 1,69
Levensmiddelen–monsters || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 1,9 || 0 || 1,9 || 0,03
Kikkerbilletjes || 2 109 || 0 || 0 || 0 || 0 || 461,50 || 0 || 270,3 || 0 || 2 840,8 || 42,80
Arabische gom || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 78,7 || 0 || 0 || 0 || 78,7 || 1,19
Kruiden en specerijen || 168 || 0,37 || 48,6 || 95,3 || 460 || 1,3 || 221,7 || 387,3 || 195,7 || 1 578,27 || 23,78
Gevogelte || 432 || 0 || 0 || 0 || 0 || 656,6 || 0 || 145,5 || 0 || 1 234,1 || 18,59
Zetmeel || 24 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 24 || 0,36
Groenten || 9,8 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 9,8 || 0,15
Totaal || 2 816,8 || 0,37 || 48,6 || 95,3 || 460 || 1 198,1 || 228,7 || 1 593,6 || 195,7 || 6 637,17 || 100
% van het totaal || 42,44 || 0,01 || 0,73 || 1,44 || 6,93 || 18,05 || 3,45 || 24,01 || 2,95 || 100 ||
3. Resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de methoden die worden gebruikt ter opsporing van doorstraalde levensmiddelen
De lidstaten legden met betrekking tot de resultaten van de controles op producten in de handel en de gebruikte analysemethoden om behandeling met ioniserende straling aan te tonen de volgende informatie voor.
3.1. Oostenrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 132 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 54 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Kruidenthee || 41 || 0 || 0 || EN 1788, EN 13751
Vlees van pluimvee || 37 || 0 || 0 || EN 1786
Totaal || 132 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100% || 0,00% || 0,00% ||
3.2. België
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 148 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kant-en-klare noedels || 29 || 0 || 0 || EN 1788
Schaal- en weekdieren || 42 || 0 || 0
Bevroren kruiden || 23 || 0 || 0
Voedingssupplementen || 27 || 0 || 1
Gedroogde groenten || 10 || 0 || 0
Gedroogde vruchten || 10 || 0 || 0
Kant-en-klaarmaaltijd || 1 || 0 || 0
Vlees || 5 || 0 || 0
Totaal || 147 || 0 || 1
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 99,32% || 0,00% || 0,67% ||
3.3. Bulgarije
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 165 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde specerijen || 18 || 0 || 5 || EN 1787, EN 1788
Gemengde specerijen || 8 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Gedroogde plantaardige kruiderijen || 7 || 0 || 0 || EN 13708
Rode peper || 10 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Thee || 27 || 0 || 4 || EN 1787, EN 1788
Rijst || 4 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Gedroogde vruchten || 30 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Muesli met gedroogde vruchten en noten || 4 || 0 || 0 || EN 1786
Spaghetti || 0 || 0 || 5 || EN 1787
Gedroogde soep met groenten || 3 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1785
Noten || 20 || 0 || 0 || EN 1786
Vlees || 6 || 0 || 0 || EN 1787, EN 13708
Vis || 5 || 0 || 5 || EN 1787, EN 1788
Garnalen || 9 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Totaal || 151 || 0 || 14 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 91,50% || 0% || 8,50% ||
3.4. Cyprus
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 8 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde groenten, kruiden en specerijen || 8 || 0 || 0 || ΕΝ 13751
Totaal || 8 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.5. Tsjechië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 65 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Verse vruchten || 6 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1785
Vis en schelpdieren || 11 || 0 || 0 || EN 1785
Kruidentheeproducten || 9 || 0 || 0 || EN 1788
Specerijen || 6 || 0 || 0 || EN 1788
Voedingssupplementen || 5 || 5 || 2* || EN 1788
Kant-en-klare noedelsoep || 8 || 0 || 5** || EN 1788, EN 1785
Gevogelte || 6 || 0 || 0 || EN 1785
Kikkerbilletjes || 1 || 0 || 0 || EN 1785
Pijnboompitten || 1 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1785
Totaal || 53 || 5 || 7 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 81,54% || 7,69% || 10,77% ||
* Eén monster van gedroogde geperste kruiden
** Eén monster van doorstraalde noedels, vier monsters van doorstraald specerijenmengsel
3.6. Duitsland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 3 169 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Zuivelproducten || 9 || 0 || 0 || EN 1787
Kaas, kaasbereidingen met kruiden en specerijen || 44 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Kaas, kaasbereidingen zonder kruiden en specerijen || 26 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1784, ASU§64 LFGB, L00.00-39
Kruidenboter || 8 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787,
Eieren en eiproducten || 19 || 0 || 0 || EN 1784
Vlees (m.u.v. gevogelte en wild) || 10 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1786
Gevogelte || 83 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1786, EN 1789
Vleesproducten (m.u.v. worst) || 47 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1784
Worstproducten || 35 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1786, EN 1784
Vis en visproducten || 70 || 0 || 0 || EN 1786, EN 1788
Schaal- en schelpdieren, mosselen en andere waterdieren en producten daarvan || 144 || 0 || 2 || EN 1788, EN 1786, EN 1787, EN 13751, ASU§64 LFGB,L12.01-1, ESR, L00.00-43
Soepen, sauzen, incl. kant-en-klare soepen en maaltijden || 214 || 12 || 2 || EN 1787, EN 1788, EN 13751, L00.00-43
Granen en graanproducten || 30 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Peulvruchten, oliezaden en noten || 71 || 0 || 1 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Aardappelen en delen van zetmeelrijke planten || 36 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Verse groenten || 19 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Gedroogde groenten || 60 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Verse paddenstoelen || 11 || 0 || 0 || EN 1788, L00.00-43, EN 13751
Gedroogde paddenstoelen of paddenstoelproducten || 173 || 0 || 0 || EN 1788, L00.00-43, EN 13751, EN 1787
Verse vruchten || 140 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 13751, EN 1385
Gedroogde vruchten en producten daarvan || 52 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788
Koffie || 1 || 0 || 0 || EN 1788
Thee en theeachtige producten || 198 || 1 || 0 || EN 1788, L00.00-43, EN 13751, EN 1787
Bereide maaltijden en schotels || 11 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 1786, EN 13751 L 00.00-43
Voedingssupplementen || 188 || 2 || 10 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Kruiderijen en kruidenmixen || 272 || 0 || 2 || EN 1788, L00.00-43, EN 13751, EN 1787
Gedroogde kruiden en specerijen || 1144 || 0 || 1 || EN 1788, EN 1787, EN 13751
Overige || 21 || 0 || 0 || EN 1788, EN 1787, EN 1786, EN 13751
Totaal || 3 136 || 15 || 18 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,96% || 0,47% || 0,57% ||
3.7. Denemarken
In 2009 werden geen controles op producten in de handel verricht.
3.8. Estland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 5 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde kruiden en specerijen || 5 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal || 5 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.9. Griekenland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 41 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 35 || 0 || 0 || EN 13751 (PPSL)
Gedroogde groenten || 6 || 0 || 0 || EN 13751 (PPSL)
Totaal || 41 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.10. Spanje
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 86 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 52 || 0 || 1 || EN 1787, EN 1788
Gedroogde vruchten || 6 || 0 || 0 || EN 13708
Vlees || 3 || 0 || 0 || EN 1786
Kruidenthee || 7 || 0 || 0 || EN 1787
Noten || 2 || 0 || 0 || EN 1787
Vis || 15 || 0 || 0 || EN 1786
Totaal || 85 || 0 || 1 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,8% || 0% || 1,2% ||
3.11. Finland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 224 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde specerijen en kruiden || 164 || 0 || 5 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen || 32 || 0 || 6 || EN 13751, EN 1788
Bessen || 16 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 212 || 0 || 12 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 94,60% || 0% || 5,40% ||
3.12. Frankrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 119 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 20 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Bevroren schaal-, schelp- en weekdieren || 21 || 0 || 1 || EN 1784, EN 1788
Gedehydrateerde soepen en sauzen || 16 || 0 || 3 || EN 1784, EN 1788
Voedingssupplementen || 10 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Gevogelte || 22 || 0 || 0 || EN 1784, EN 1788
Gedehydrateerde kant-en-klaargerechten (Aziatische noedels) || 10 || 2 || 1 || EN 1784, EN 1788
Planten voor voedingssupplementen || 11 || 1 || 0 || EN 1784, EN 1788
Kikkerbilletjes || 0 || 0 || 1 || EN 1784, EN 1788
Totaal || 110 || 3 || 6 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 92,50% || 5,00% || 2,50% ||
3.13. Hongarije
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 11 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 6 || 0 || 0 || EN 1788
Thee || 5 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 11 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.14. Ierland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 294 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde kruiden || 58 || 0 || 0 || EN 13751 (screening), EN 1788 (bevestiging)
PARNUTS* || 7 || 0 || 0
Groenten en fruit || 4 || 0 || 0
Kruidensupplementen || 3 || 0 || 0
Vitaminen en supplementen || 12 || 0 || 0
Thee en koffie || 23 || 0 || 2
Kruiden en specerijen || 159 || 0 || 1
Kruiderijen/bouillon || 13 || 0 || 1
Zaden || 1 || 0 || 0
Rijst en rijstmeel || 2 || 0 || 0
Garnalen en gebakken snacks || 2 || 0 || 0
Soep || 1 || 0 || 0
Overige || 5 || 0 || 0
Totaal || 290 || 0 || 4 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,6% || 0% || 1,4% ||
* PARNUTS: voor een specifieke voeding bestemde levensmiddelen.
3.15. Italië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 223 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Vlees || 38 || 0 || 0 || EN 13784
Visproducten || 24 || 0 || 0 || EN 13784
Vleesproducten || 11 || 0 || 0 || EN 13784
Gevogelte || 2 || 0 || 0 || EN 1786
Gedroogde kruiden en specerijen || 88 || 8 || 3 || EN 13783, EN 13751, EN 1788
Kruiderijen (plantaardig) || 18 || 0 || 2 || EN 13783, EN 1788
Knoflook || 6 || 0 || 0 || EN 13784, EN 13751
Uien || 9 || 0 || 0 || EN 13784, EN 13751, EN 13783
Sjalotten || 2 || 0 || 0 || EN 13783, EN 1788
Limoen || 1 || 0 || 0 || EN 13751
Aardappelen || 11 || 0 || 0 || EN 13784, EN 13751, EN 13783
Totaal || 210 || 8 || 5 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 94,17% || 3,58% || 2,24% ||
3.16. Letland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 15 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 5 || 0 || 4 || EN 1788
Kruiden en specerijen || 2 || 0 || 0
Muesli || 1 || 0 || 0
Popcorn || 1 || 0 || 0
Thee || 1 || 0 || 0
Gedroogde abrikozen || 1 || 0 || 0
Totaal || 11 || 0 || 4 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 73,33% || 0% || 26,66% ||
3.17. Litouwen
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 16 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde aromatische kruiden, thee, specerijen, voedingssupplementen || 16 || 0 || 0 || EN 13783
Totaal || 16 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.18. Luxemburg
In 2009 werden geen controles op producten in de handel verricht.
3.19. Malta
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 32 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Kruiden en specerijen || 32 || 0 || 0 || EN 13751
Totaal || 32 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 0% || 0% ||
3.20. Nederland
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 771 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Voedingssupplementen || 151 || 0 || 22 || EN 13751, EN 1788
Vitaminepreparaten || 5 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Bijzondere (kruiden)mengsels || 73 || 0 || 11 || EN 13751, EN 1788
Graanproducten || 17 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Gedroogde groenten en plantaardige producten || 57 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Gedroogde vruchten en producten daarvan || 56 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Noten en zaden || 63 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Vis en visproducten || 33 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Salades, pasta en soep || 127 || 0 || 4 || EN 13751, EN 1788
Specerijen en smaakstoffen || 147 || 0 || 1 || EN 13751, EN 1788
Vlees en vleesproducten || 2 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 731 || 0 || 40 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,00% || 0% || 5,00% ||
3.21. Polen
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 215 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde kruiden en specerijen || 88 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Noten || 20 || 0 || 0 || EN 1787
Groenten (incl. peulvruchten) || 17 || 0 || 0 || EN 1788
Vruchten || 33 || 0 || 0 || EN 13708
Vis en visserijproducten || 12 || 0 || 0 || EN 1786
Kip || 7 || 0 || 0 || EN 1786
Thee || 10 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Gerijpte kaas, cottage cheese, andere kaas met kruiden/specerijen || 7 || 0 || 3 || EN 1788
Geconcentreerde sauzen en soepen || 18 || 0 || 0 || EN 1788
Totaal || 212 || 0 || 3 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 98,60% || 00,00% || 1,40% ||
3.22. Portugal
In 2009 werden geen controles op producten in de handel verricht.
3.23. Roemenië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 74 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde specerijen en kruiden || 54 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Voedingssupplementen || 5 || 0 || 3 || EN 1787, EN 1788
Kant-en-klare noedels || 5 || 0 || 0 || EN 1787
Thee || 7 || 0 || 0 || EN 1787, EN 1788, EN 13751
Totaal || 71 || 0 || 3 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 95,95% || 00,00% || 4,05% ||
3.24. Zweden
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 6 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Vlees van pluimvee || 6 || 0 || 0 || EN 1784
Totaal || 6 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 00,00% || 00,00% ||
3.25. Slowakije
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 41 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Noten || 24 || 0 || 0 || EN 1784
Kaas || 10 || 0 || 0 || EN 1784
Schwarzwälder Schinken || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 3 || 0 || 0 || EN 1788
Salami van gedroogd gevogelte || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Papaverzaad || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Kippenbouillon || 1 || 0 || 0 || EN 1784
Totaal || 41 || 0 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 100,00% || 00,00% || 00,00% ||
3.26. Slovenië
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 60 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Specerijen || 10 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen || 3 || 7 || 0 || EN 13751, EN 1788
Thee || 10 || 0 || 0 || EN 13751
Zaden en rijst || 9 || 1 || 0 || EN 13751, EN 1788
Vlees van pluimvee || 6 || 4 || 0 || EN 1786
Kant-en-klare levensmiddelen (kant-en-klare soepen, noedels) || 6 || 4 || 0 || EN 13751, EN 1788
Totaal || 44 || 16 || 0 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 73,33% || 26,66% || 00,00% ||
3.27. Verenigd Koninkrijk
Geanalyseerde levensmiddelen || Aantal monsters: 345 || Gebruikte CEN-methode
Conform || Onbeslist || Niet-conform
Gedroogde kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen || 174 || 21 || 3 || EN 13751, EN 1788
Verse en verduurzaamde (andere dan gedroogde) kruiden en specerijen || 21 || 1 || 0 || EN 13751, EN 1788
Noedels en gedehydrateerde Aziatische gerechten || 16 || 7 || 3 || EN 13751, EN 1788
Groenten || 4 || 1 || 0 || EN 13751, EN 1788
Vruchten (vers en gedroogd) || 5 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Pastaproducten || 5 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Gistproducten || 0 || 2 || 1 || EN 13751, EN 1788
Thee || 5 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Gedroogde vis en schaal- en schelpdieren || 2 || 2 || 0 || EN 13751, EN 1788
Voedingssupplementen || 41 || 11 || 1 || EN 13751, EN 1788
Honing en andere bijenproducten || 14 || 0 || 0 || EN 13751, EN 1788
Diverse || 2 || 1 || 0 || EN 13751, EN 1788
Kikkerbilletjes || 1 || 0 || 1 || EN 1786
Totaal || 290 || 46 || 9 ||
Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters || 84,00% || 13,00% || 3,00% ||
3.28. Samenvatting voor de EU
In onderstaande tabel wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten voor de EU in haar geheel.
Lidstaat || Conforme monsters || Onbeslist || Niet-conforme monsters || Totaal aantal monsters || Percentage van het totaal aantal EU-monsters
AT || 132 || 0 || 0 || 132 || 2,11%
BE || 147 || 0 || 1 || 148 || 2,36%
BG || 151 || 0 || 14 || 165 || 2,63%
CY || 8 || 0 || 0 || 8 || 0,13%
CZ || 53 || 5 || 7 || 65 || 1,04%
DE || 3136 || 15 || 18 || 3169 || 50,58%
DK || GAC || GAC || GAC || GAC || GAC
EE || 5 || 0 || 0 || 5 || 0,08%
EL || 41 || 0 || 0 || 41 || 0,65%
ES || 85 || 0 || 1 || 86 || 1,37%
FI || 212 || 0 || 12 || 224 || 3,58%
FR || 110 || 3 || 6 || 119 || 1,90%
HU || 11 || 0 || 0 || 11 || 0,18%
IE || 290 || 0 || 4 || 294 || 4,69%
IT || 210 || 8 || 5 || 223 || 3,56%
LV || 11 || 0 || 4 || 15 || 0,24%
LT || 16 || 0 || 0 || 16 || 0,26%
LU || GAC || GAC || GAC || GAC || GAC
MT || 32 || 0 || 0 || 32 || 0,51%
NL || 731 || 0 || 40 || 771 || 12,31%
PL || 212 || 0 || 3 || 215 || 3,43%
PT || GAC || GAC || GAC || GAC || GAC
RO || 71 || 0 || 3 || 74 || 1,18%
SE || 6 || 0 || 0 || 6 || 0,10%
SK || 41 || 0 || 0 || 41 || 0,65%
SI || 44 || 16 || 0 || 60 || 0,96%
UK || 290 || 46 || 9 || 345 || 5,51%
Totaal EU || 6 045 || 93 || 127 || 6 265 || 100,00%
in% || 96,49% || 1,48% || 2,03% || 100,00% ||
|| || ||
|| GAC: || Geen analytische controles verricht in 2009. ||
4. Samenvatting
Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009. Het bevat een compilatie van de informatie die de 27 lidstaten aan de Commissie hebben verstrekt.
In 2009 waren er in 12 lidstaten 20 erkende doorstralingsinstallaties in bedrijf overeenkomstig artikel 7, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG. Eén erkende doorstralingsinstallatie werd gesloten. Vijf doorstralingsinstallaties hebben in 2009 geen levensmiddelen doorstraald.
Een totale hoeveelheid van 6 637,17 ton producten is in de lidstaten behandeld met ioniserende straling, waarvan 84,5% werd doorstraald in drie lidstaten (België, Frankrijk en Nederland). De vier grootste fracties van de doorstraalde categorieën zijn kikkerbilletjes, kruiden en specerijen, gevogelte en gedehydrateerde producten (respectievelijk 42,80%, 23,78%, 18,59% en 10,15%).
27 lidstaten verstrekten informatie over de controles die op de producten in de handel werden uitgevoerd. Drie andere lidstaten verrichtten helemaal geen analytische onderzoeken bij de officiële controles en inspecties.
In totaal werden 6 265 monsters genomen door 24 lidstaten. Drie lidstaten waren goed voor 68,4% van de monsters (Duitsland 50,58%, Nederland 12,31%, Verenigd Koninkrijk 5,51%). 6 045 monsters (96,49%) voldeden aan de bepalingen van de richtlijnen. 127 monsters (2,03%) waren niet-conform. De redenen daarvoor waren zeer vaak onjuiste etikettering en de doorstraling van categorieën waarvoor dit niet is toegestaan. De uitslagen van 93 monsters (1,48%) gaven geen uitsluitsel. In de meeste gevallen kon geen uitsluitsel worden gegeven omdat positieve resultaten van een screeningtest niet werden bevestigd en/of omdat ondanks de etikettering lastig te bepalen was welke van de ingrediënten van samengestelde levensmiddelen waren doorstraald.
PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16.
http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm.
PB C 77 van 11.3.2011, blz. 14.
PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24.
PB C 283 van 24.11.2009, blz. 5.
Artim s.r.o., Radiová 1, Praag.