Artikelen bij COM(2007)849 - Ontwerp van verordening van de Raad tot vaststelling van de vorm der laissez passer die worden verstrekt aan de leden en het personeel van de instellingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1

1. De aan de leden en het personeel van de instellingen te verstrekken laissez passer worden opgesteld overeenkomstig het aan deze verordening gehechte model.

2. De laissez passer bevatten een digitaal opslagmedium met de op het laissez passer vermelde persoonsgegevens, een gezichtsopname en twee vingerafdrukken in een formaat dat interoperabel is met de technische specificaties van de door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten.

De gegevens worden beveiligd, met name tegen onbevoegde toegang, en het opslagmedium heeft voldoende capaciteit om de integriteit, de authenticiteit en de vertrouwelijkheid van de gegevens te garanderen.

3. Voor de toepassing van deze verordening worden door de afgevende autoriteit de biometrische identificatiekenmerken van de aanvrager van een laissez passer vastgesteld, bestaande uit een gezichtsopname en twee digitale vingerafdrukken.

4. Personen bij wie het nemen van vingerafdrukken fysiek onmogelijk is, worden vrijgesteld van de verplichting deze te verstrekken.

Artikel 2

De laissez passer worden opgesteld voor een duur van maximaal 5 jaar.

Artikel 3

1. De personen aan wie een laissez passer is afgegeven hebben het recht de hierop vermelde persoonsgegevens te verifiëren, overeenkomstig de bepalingen van Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2000 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de communautaire instellingen en organen en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, en zo nodig te verzoeken dat deze worden gecorrigeerd dan wel geschrapt.

2. Een laissez passer mag geen andere machineleesbare gegevens bevatten dan de in deze verordening bedoelde.

3. Voor de toepassing van deze verordening mogen de biometrische kenmerken in laissez passer alleen worden gebruikt voor het verifiëren van:

- de echtheid van een document;

- de identiteit van de houder door middel van direct beschikbare vergelijkbare kenmerken.

Artikel 4

1. De Commissie stelt de maatregelen vast die nodig zijn voor de tenuitvoerlegging van deze verordening. Deze omvatten met name:

a) de vaststelling van veiligheidsnormen en technische specificaties voor het laissez passer, in het bijzonder met betrekking tot:

i) de veiligheidskenmerken en –vereisten voor betere preventie van het risico van namaak en vervalsing;

ii) de technische specificaties voor het opslagmedium van de biometrische kenmerken en de beveiliging daarvan, inclusief het beletten van ongeoorloofde toegang;

iii) de kwaliteitseisen inzake de foto en de vingerafdrukken;

b) het aanwijzen van een organisatie die verantwoordelijk is voor het drukken van de laissez passer, rekening houdend met de gevoelige aard van de te vervaardigen documenten.

2. De Commissie stelt de in punt a) van lid 1 bedoelde maatregelen vast met inachtneming van de communautaire regels inzake de technische specificaties in verband met de normen voor de veiligheidskenmerken en biometrische kenmerken opgenomen in de door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten.

3. De Commissie besluit of bepaalde van de in punt a) van lid 1 bedoelde veiligheidsnormen en technische specificaties geheim moeten blijven en niet mogen worden bekendgemaakt.

4. De Commissie informeert de lidstaten op de daartoe geëigende wijze over de maatregelen die zij vaststelt overeenkomstig lid 1, met inbegrip van de geheime specificaties.

Artikel 5

De Commissie herziet de bijlage van deze verordening naar aanleiding van de wijzigingen die de Raad aanbrengt in de lijst van officiële talen van de instellingen van de Unie.

Artikel 6

Verordening (EGKS, EEG, Euratom) nr. 1826/69 wordt ingetrokken.

Artikel 7

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen .

Zij wordt van toepassing met ingang van [1 januari van het tweede jaar volgend op dat waarin de Commissie de veiligheidsnormen en technische specificaties voor het laissez passer vaststelt]. De krachtens Verordening (EGKS, EEG, Euratom) nr. 1826/69 opgestelde laissez passer blijven geldig tot hun vervaldatum.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.