Stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur) (36496)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur) (36496)
Document­datum 25-06-2024
Publicatie­datum 26-06-2024
Kenmerk 36496
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur) (36496).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Dan stemmen wij over het wetsvoorstel 36496, Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders, kortweg de Wet betaalbare huur. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? De heer Kemperman namens BBB.

De heer Kemperman i (BBB):

Dank u wel, voorzitter. Mijn fractie wil graag een ho... Nee, dit is een geintje! Mijn fractie wil géén hoofdelijke stemming aanvragen, maar wel iets zeggen. De fractie van BBB is vóór betaalbare huren en tegen excessieve huren voor kleine en slechte woningen. Laat daar alstublieft geen twijfel over zijn. Maar wij denken dat de stapeling van wetten die de huurders beschermen in combinatie met de belastingmaatregelen averechts werkt en het aanbod van huurwoningen definitief zal verminderen. Dat vinden niet alleen wij, ook de Raad van State, diverse hoogleraren en vrijwel alle professionals in de woonmarkt waarschuwen hiervoor. Uiteindelijk zijn de huurders die we willen beschermen, de klos. Zij vinden geen woning meer en kunnen niet betaalbaar kopen. De fractie van BBB zal dan ook tegen de Wet betaalbare huur stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Kemperman. Mevrouw Nanninga namens JA21.

Mevrouw Nanninga i (JA21):

Dank u wel, voorzitter. Dit soort maatregelen zijn in andere streken en landen al ingevoerd en zijn daar desastreus gebleken, hebben de woningnood alleen maar verergerd. In de beantwoording van de minister is uit niets gebleken dat onze woningmarkt dat lot bespaard zal blijven. Het is een desastreuze wet. Die helpt niemand. Wij stemmen tegen.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Nanninga. De heer Van Rooijen namens 50PLUS.

De heer Van Rooijen i (50PLUS):

Voorzitter. Mijn fractie heeft alle begrip voor het belang van de eenmalige verlaging van huren die op een zeer gespannen markt tot stand zijn gekomen. Maar we moeten ook oog hebben voor de gevolgen die dit voorstel heeft voor verhuurders. Daarbij denkt mijn fractie met name aan kleine verhuurders die met hun spaargeld enkele pandjes hebben gekocht voor hun oudedagsvoorziening, met name middenstanders, winkeliers en boeren die geen pensioen hebben opgebouwd. Onze zorgen zijn niet verminderd door de recente arresten van de Hoge Raad over box 3, omdat waardestijgingen van die pandjes meetellen als werkelijk rendement voor het fictief rendement. De zogenaamde tegenbewijsregeling die mogelijk wordt, zal daardoor in verreweg de meeste gevallen geen voordeel opleveren, schatten wij in. De 50PLUS-fractie zal zich blijven inzetten voor een gezonde markt, ook voor de kleine verhuurders. Alles afwegende — het was een moeilijke afweging — stemt mijn fractie tegen het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Rooijen. De heer Meijer van de VVD stond er als eerste.

De heer Meijer i (VVD):

Dank u wel, voorzitter. De VVD-fractie zal tegen dit wetsvoorstel stemmen. Het is niet zo dat onze fractie niet ziet dat er problemen, excessen in de particuliere vrije huursector en middenhuursector zijn. Maar de gevolgen van dit wetsvoorstel zijn in onze ogen dat de investeringsbereidheid af gaat nemen en dat het aandeel huurwoningen in de middenhuursector gaat afnemen. Daar zijn huurders niet mee gediend. De bezwaren zijn breed geuit en hebben in onze ogen te weinig aandacht gekregen. Er moest en zou op 1 juli een nieuwe wet zijn. Wij zijn tegen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Meijer. Dan mevrouw Perin-Gopie namens Volt.

Mevrouw Perin-Gopie i (Volt):

Dank u wel, voorzitter. De Voltfractie is van mening dat de Wet betaalbare huur onzekerheden met zich meebrengt. Op korte termijn brengt de wet het risico met zich mee dat het aanbod van middenhuurwoningen zal afnemen. Daarom is het belangrijk dat er snel meer woningen bij komen in het middenhuursegment. Vanuit wetstechnisch oogpunt is het ook geen mooie wet. Volt heeft grote zorgen over de juridische houdbaarheid van de overgangstermijnen die in de wet zijn opgenomen. De wet zorgt er wel voor dat mensen met een middeninkomen een eerlijke en betaalbare huur gaan betalen, ook op lange termijn. Daarom stemt mijn fractie voor de wet.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Perin-Gopie. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, het CDA, Volt, de PVV, de SP, de PvdD en de ChristenUnie voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, FVD, de VVD, JA21, BBB en 50PLUS ertegen, zodat het is aanvaard.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.