Brief regering; Voortgang eenmalige tegemoetkoming energiekosten 2023 voor studenten - Wijziging van de Participatiewet in verband met het eenmalig categoriaal verstrekken van een energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen en het verstrekken van een eenmalige tegemoetkoming voor energiekosten aan uitwonende studenten met een aanvullende beurs in 2023

Deze brief is onder nr. 15 toegevoegd aan wetsvoorstel 36389 - Energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen en tegemoetkoming voor energiekosten aan uitwonende studenten met een aanvullende beurs i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Participatiewet in verband met het eenmalig categoriaal verstrekken van een energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen en het verstrekken van een eenmalige tegemoetkoming voor energiekosten aan uitwonende studenten met een aanvullende beurs in 2023; Brief regering; Voortgang eenmalige tegemoetkoming energiekosten 2023 voor studenten
Document­datum 11-06-2024
Publicatie­datum 11-06-2024
Nummer KST1147039
Kenmerk 36389, nr. 15
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

36 389 Wijziging van de Participatiewet in verband met het eenmalig categoriaal verstrekken van een energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen en het verstrekken van een eenmalige tegemoetkoming voor energiekosten aan uitwonende studenten met een aanvullende beurs in 2023

Nr. 15 Brief van de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 juni 2024

Bij de invoering van de eenmalige energietoeslag 2023 ten behoeve van huishoudens met een laag inkomen heeft de regering tegelijkertijd een regeling getroffen voor een eenmalige tegemoetkoming energiekosten 2023 voor studenten1. Deze tegemoetkoming wordt verstrekt aan:

  • studenten die voor de maand oktober 2023 een basisbeurs uitwonend en een aanvullende beurs ontvangen.
  • studenten die op peildatum 1 oktober 2023:

o geen recht hebben op een basisbeurs en aanvullende beurs, o nog wel gebruik maken van de mogelijkheid van een rentedragende lening, en

o die in de laatste maand voordat de leenfase begon een aanvullende beurs ontvingen.

De tegemoetkoming bedraagt € 400 en wordt ambtshalve verstrekt, in mandaat door de Dienst Uitvoering Onderwijs. Met deze brief informeer ik uw Kamer over de voortgang van de uitvoering van deze regeling.

De uitvoering van de eenmalige tegemoetkoming energiekosten 2023 voor studenten door de Dienst Uitvoering Onderwijs verloopt voorspoedig. Inmiddels hebben, tot en met mei 2024, ruim 95.000 studenten de tegemoetkoming ontvangen. Het grootste deel daarvan (bijna 91.000) heeft deze in januari 2024 ontvangen. Vanaf februari 2024 wordt maandelijks getoetst of studenten alsnog (met peildatum 1 oktober 2023) recht hebben op de tegemoetkoming.

Dit betreft bijvoorbeeld studenten die met terugwerkende kracht studiefinanciering hebben aangevraagd of van wie de aanvullende beurs met terugwerkende kracht is toegekend, op dit moment gaat het nog om enkele honderden studenten per maand. Op deze manier worden alle studenten die voldoen aan de criteria ambtshalve bereikt met de tegemoetkoming. Bezwaarschriften en beroepszaken zijn er nauwelijks.

Het voornemen was dat de Dienst Uitvoering Onderwijs het selectie- en uitbetalingsproces maandelijks zou herhalen tot en met augustus 2024. Op voorstel van de Dienst Uitvoering Onderwijs wordt dit nog een extra keer herhaald in december 2024. Reden hiervoor is dat studenten tot en met 31 juli 2024 nog met terugwerkende kracht studiefinanciering voor het studiejaar 20232024 kunnen aanvragen en dat het niet alle gevallen mogelijk is om binnen een maand een toekenning op deze aanvragen te doen. Het gaat hierbij om een verlengde verwerkingstijd door de Dienst Uitvoering Onderwijs en niet om een uitbreiding van de doelgroep. Daarbij blijft de peildatum van 1 oktober 2023 ongewijzigd.

Ik ben de Dienst Uitvoering Onderwijs zeer erkentelijk voor de voortvarende en professionele wijze waarop zij uitvoering geeft aan de regeling eenmalige tegemoetkoming energiekosten 2023 voor studenten, helemaal gezien de hoge tijdsdruk waaronder zowel de regeling als de organisatie van de uitvoering zijn vormgegeven en de uitdaging om de juiste doelgroep op basis van de juiste criteria te bereiken.

De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, C.J. Schouten

1

Wet van 4 oktober 2023 tot wijziging van de Participatiewet in verband met het eenmalig categoriaal verstrekken van een energietoeslag aan huishoudens met een laag inkomen en het verstrekken van een eenmalige tegemoetkoming voor energiekosten aan uitwonende studenten met een aanvullende beurs in 2023 (Stb-2023-329)


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.