Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het artikel ‘Neem vrouwen serieus. Verbeter de pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal’ - Kwaliteit van zorg

Deze brief is onder nr. 851 toegevoegd aan dossier 31765 - Kwaliteit van zorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kwaliteit van zorg; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het artikel ‘Neem vrouwen serieus. Verbeter de pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal’
Document­datum 04-06-2024
Publicatie­datum 04-06-2024
Nummer KST31765851
Kenmerk 31765, nr. 851
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

31 765

Kwaliteit van zorg

Nr. 851    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 4 juni 2024

Hierbij zend ik u mijn reactie op het bericht «Neem vrouwen serieus. Verbeter de pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal», dit op verzoek van het lid Hermans (VVD) (2024Z07448).

In het bericht wordt aandacht gevraagd voor passende pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal. Ik vind het belangrijk dat iedereen in Nederland goede zorg ontvangt gebaseerd op professionele richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Dit geldt ook voor de zorg rondom het plaatsen van een spiraal. Ook vind ik het belangrijk dat er aandacht is voor vrouwspecifieke aandoeningen, gezien de impact die deze aandoeningen kunnen hebben op het leven van vrouwen.

Ik wil benadrukken dat ik het belangrijk vind dat deze patiënten zich gehoord en gezien voelen in de spreekkamer. Als Minister voor Medische Zorg ga ik echter niet over de manier waarop zorgverleners zorg verlenen voor zover het medisch-inhoudelijke overwegingen betreft. In het huidige zorgstelsel zijn de beroepsgroepen zelf verantwoordelijk voor de inhoud van zorg. Huisartsen verlenen hun zorg op basis van professionele richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. In de Standaard Anticonceptie van het Nederlands Huisartsen genootschap (NHG) wordt voor en na de plaatsing pijnbestrijding met paracetamol of een NSAID geadviseerd. Het NHG heeft mij laten weten dat ten tijde van de laatste herziening (april 2023) van de NHG-Standaard Anticonceptie er onvoldoende bewijs was over de voordelen en de nadelen van lokale pijnstillingsmethodes tijdens de plaatsing, zoals lidocaïne en/of prilocaïne. Er is ook te weinig bekend over de bijwerkingen bij deze toepassingen. Het is belangrijk om te realiseren dat alle methodes voor pijnstilling ook nadelen en risico's kunnen hebben. Het NHG weegt deze zorgvuldig af tegen de mogelijke voordelen. Het NHG heeft mij laten weten dat zij de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal blijven volgen. Wanneer daartoe aanleiding is, zullen zij de NHG-richtlijn op dit punt aanpassen. Ik zal Stichting Ava, schrijver van het opiniebericht «Neem vrouwen serieus. Verbeter de pijnbestrijding bij het kst-31765-851 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

plaatsen van een spiraal», in contact brengen met het NHG zodat zij in gesprek kunnen over goede zorg bij het plaatsen van een spiraal.

Ik vind dit bericht namelijk een belangrijk signaal. Door kennisachterstand, onvoldoende aandacht, gebrek aan samenwerken in netwerken rondom vrouwspecifieke aandoeningen en gebrekkige informatie en voorlichting, ervaren veel vrouwen onbegrepen klachten, misdiagnoses en onbehandelde aandoeningen. Deze aandoeningen hebben een grote sociale en maatschappelijke impact (verhoogd ziekteverzuim, verminderde participatie in het arbeidsproces, minder kwaliteit van leven). Zoals ik u al eerder heb bericht1is daarom mijn bredere inzet als demissionair Minister om nog dit jaar (laatste kwartaal) te kunnen starten met het kennisprogramma bij ZonMw rondom vrouwspecifieke aandoeningen. Het is essentieel dat de aandacht voor, en kennis over behandelingen van, vrouwspecifieke aandoeningen vergroot wordt, zodat vrouwen eerder de benodigde hulp zullen zoeken en eerder passende zorg krijgen. Het is tevens van belang dat deze kennis zo snel mogelijk in de spreekkamer beschikbaar is. In het nieuwe kennisprogramma rondom vrouwspecifieke aandoeningen dat bij ZonMw uitgezet wordt, zal hier dan ook expliciet op ingezet worden.

Voor nadere informatie verwijs ik u naar mijn reactie op de vragen van het lid Dobbe over het bericht «Neem vrouwen serieus. Verbeter de pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraal» (2024Z07003).

De Minister voor Medische Zorg,

PA. Dijkstra

1 Kamerstuk II 2023/ 2024 31 765, nr. 843

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 31 765, nr. 851 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.