Brief lid / fractie; Brief van de leden Ellian en Bikker over beantwoording van de in tweede termijn gestelde vragen aan de initiatiefnemers tijdens het notaoverleg van 27 mei 2024 - Initiatiefnota van de leden Ellian en Bikker over de aanpak van antisemitisme - de volgende stap

Deze brief is onder nr. 14 toegevoegd aan dossier 36272 - Initiatiefnota over de aanpak van antisemitisme – de volgende stap.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Initiatiefnota van de leden Ellian en Bikker over de aanpak van antisemitisme - de volgende stap; Brief lid / fractie; Brief van de leden Ellian en Bikker over beantwoording van de in tweede termijn gestelde vragen aan de initiatiefnemers tijdens het notaoverleg van 27 mei 2024
Document­datum 03-06-2024
Publicatie­datum 03-06-2024
Nummer KST3627214
Kenmerk 36272, nr. 14
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 272

Initiatiefnota van de leden Ellian en Bikker over de aanpak van antisemitisme - de volgende stap

Nr. 14

BRIEF VAN DE LEDEN ELLIAN EN BIKKER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 juni 2024

De initiatiefnemers willen de leden bedanken voor hun inbreng bij het notaoverleg over de initiatiefnota «de aanpak van antisemitisme - de volgende stap». In de tweede termijn aan de zijde van de Kamer zijn nog enkele vragen gesteld door de leden Palmen (NSC) en Boon (PVV). Initiatiefnemers zijn verzocht deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Het lid Palmen (NSC) vroeg in haar tweede termijn hoe initiatiefnemers kijken naar de versnipperde aanpak van racisme en discriminatie over verschillende departementen. De initiatiefnemers onderschrijven het belang van een gedeelde aanpak van verschillende verschijningsvormen van discriminatie. Indieners willen benadrukken dat de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding een blijvende rol moet hebben, omdat antisemitisme een specifieke vorm van racisme en discriminatie is, gericht tegen een kleine gemeenschap. Deze gemeenschap wordt daarmee onevenredig hard getroffen. Bovendien is antisemitisme sterk oververtegenwoordigd in discriminatiezaken. Een specifieke aanpak gericht op deze doelgroep is daarmee noodzakelijk en gerechtvaardigd.

Het lid Boon (PVV) stelde daarnaast de vraag of cijfers over onderwijs over antisemitisme en de Holocaust uit de eerste initiatiefnota nog actueel zijn. CIDI rapporteerde recent dat het aantal incidenten op basis- en middelbare scholen in 2023 vijf keer hoger lag dan in 20221. De aard van de incidenten zijn ernstig, waarbij ook sprake is van bedreigingen en geweld. Indieners zijn van mening dat dit laat zien dat extra inzet op onderwijs over antisemitisme en de Holocaust daarmee noodzakelijk is.

Ellian

Bikker

1 https://www.cidi.nl/wp-content/uploads/2024/04/Monitor-Antisemitische-Incidenten-2023.pdf

kst-36272-14 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 272, nr. 14


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.