Lijst van vragen en antwoorden over het Jaarverslag Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet van de Koning en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2023 (Kamerstuk 36560-III-1) - Jaarverslag en slotwet Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet van de Koning en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2023

Deze lijst van vragen en antwoorden i is onder nr. 6 toegevoegd aan .

1.

Kerngegevens

Officiële titel Jaarverslag en slotwet Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet van de Koning en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2023; Lijst van vragen en antwoorden; Lijst van vragen en antwoorden over het Jaarverslag Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet van de Koning en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2023 (Kamerstuk 36560-III-1)
Document­datum 03-06-2024
Publicatie­datum 03-06-2024
Nummer KST36560III6
Kenmerk 36560 III, nr. 6
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 560 III

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet van de Koning en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2023

Nr. 6

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 4 juni 2024

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister-President, Minister van Algemene Zaken over het Jaarverslag Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet van de Koning en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingenen Veiligheidsdiensten 2023 (Kamerstuk 36 560 III, nr. 1).

De Minister-President heeft deze vragen beantwoord bij brief van 3 juni 2024. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De fungerend voorzitter van de commissie,

Peter de Groot

De griffier van de commissie,

Honsbeek

kst-36560-III-6 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Vraag 1

Wat zijn de precieze afspraken die gemaakt zijn binnen het kabinet over wat er wel en niet in de openbare agenda's van bewindspersonen wordt gepubliceerd?

Antwoord vraag 1

De uitvoeringsrichtlijn «Openbare agenda bewindslieden» [www.rijksoverheid.nl/documenten/richtlijnen/2023/06/28/ uitvoeringsrichtlijn-openbare-agenda-bewindslieden] schrijft voor welke afspraken wél en niet worden opgenomen op de openbare agenda van de bewindslieden. In deze richtlijn zijn ook de Woo-uitzonderingsgronden opgenomen op grond waarvan bewindslieden kunnen beoordelen agenda-items al dan niet openbaar te maken.

Vraag 2

Wordt er regelmatig binnen het kabinet bezien hoe het staat met het verbeteren van het publiceren van de openbare agenda's van bewindspersonen?

Antwoord op vraag 2

In de ministerraad wordt geregeld stilgestaan bij het belang van de openbare agenda. In het AZ-begrotingsdebat van 18 januari 2024 heb ik voorts toegezegd dat ook in de nieuwe versie van het Handboek voor Bewindspersonen («Blauwe Boek») aandacht wordt besteed aan de openbare agenda. Ten slotte wijs ik erop dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties professor Braun, hoogleraar openbaar bestuur en maatschappelijke democratie aan de Universiteit Leiden, in juli 2023 heeft gevraagd een evaluatie naar de openbare agenda uit te voeren. De resultaten van het onderzoek worden binnen enkele maanden verwacht.

Vraag 3

Wat zou het voor het Ministerie van Algemene Zaken betekenen als er in de komende vier jaar 22% bezuinigd wordt op het ambtenarenapparaat? Is dat mogelijk of vervallen er dan cruciale functies?

Antwoord op vraag 3

Invulling van een taakstelling is sterk afhankelijk van de daarbij te hanteren uitgangspunten. Het is niet mogelijk hierop in dit stadium vooruit te lopen.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 560 III, nr. 6 2


3.

Bijlagen

 
 
 
 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.