Brief regering; Appreciatie van de motie Beckerman over onderzoek doen naar hoe huurders met bestaande zonnepanelen beschermd kunnen worden tegen hogere prijzen dan ze zouden hebben zonder zonnepanelen (36378-79) - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Deze brief is onder nr. 84 toegevoegd aan wetsvoorstel 36378 - Energiewet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief regering; Appreciatie van de motie van het lid Beckerman over onderzoek doen naar hoe huurders met bestaande zonnepanelen beschermd kunnen worden tegen hogere prijzen dan ze zouden hebben zonder zonnepanelen (Kamerstuk 36378-79) - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)
Document­datum 03-06-2024
Publicatie­datum 03-06-2024
Nummer KST3637884
Kenmerk 36378, nr. 84
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

> Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Directoraat Generaal Volkshuisvesting en Bouwen

Directie Bouwen en Energie

Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Kenmerk

2024-0000319469

Uw kenmerk

.36378 nr 79

Bijlage(n)

0

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Datum 3 juni 2024

Betreft Motie lid Beckerman inzake onderzoek met Aedes en Woonbond over het beschermen van huurders met zonnepanelen tegen hogere prijzen

De motie Beckerman (Kamerstukken II, 36378, nr. 79) verzoekt de regering samen met de Woonbond en Aedes onderzoek te doen naar hoe huurders met bestaande zonnepanelen beschermd kunnen worden tegen hogere prijzen dan ze zouden hebben zonder zonnepanelen. Tevens verzoekt de motie om met deze partijen te onderzoeken hoe het aanleggen van nieuwe zonnepanelen voor huurders zo aantrekkelijk mogelijk kan worden.

Gegeven het feit dat besluitvorming over mogelijke oplossingsrichtingen bij het volgende kabinet komt te liggen, adviseer ik het lid Beckerman om de motie aan te houden. Mocht zij daartoe niet bereid zijn, dan geef ik het volgende in overweging mee.

Ik ben van oordeel dat het aan het nieuwe kabinet is om heldere kaders mee te geven voor een dergelijk onderzoek, zodat duidelijk is binnen welke (financiële) grenzen naar oplossingen gezocht kan worden. Daarbij is het van belang om meer inzicht te hebben over de wijze waarop de salderingsregeling wordt afgeschaft, over wat energiebedrijven gaan doen met de terugleververgoedingen en de mogelijke gevolgen voor de nationale prestatieafspraken.

Gelet hierop acht ik het in elk geval niet opportuun het gevraagde onderzoek te starten voordat het nieuwe kabinet is aangetreden. Redelijkerwijze betekent dit voor het tijdpad dat het onderzoek pas zal kunnen starten na het zomerreces van de Tweede Kamer. Naar mijn inschatting zal dit onderzoek vervolgens rond de jaarwisseling kunnen leiden tot een beleidsconclusie van het nieuwe kabinet. Indien de motie niet wordt aangehouden laat ik het oordeel op de motie aan de Kamer, uitgaande van het hierbij door mij gestelde tijdpad.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Hugo de Jonge

Pagina 1 van 1


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.