Brief regering; Besluit van 21 mei 2024 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 in verband met het aanbieden van praktijkgerichte vakken in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo - Voortgezet Onderwijs

Deze brief is onder nr. 587 toegevoegd aan dossier 31289 - Voortgezet Onderwijs.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief regering; Besluit van 21 mei 2024 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 in verband met het aanbieden van praktijkgerichte vakken in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo - Voortgezet Onderwijs
Document­datum 31-05-2024
Publicatie­datum 31-05-2024
Nummer KST31289587
Kenmerk 31289, nr. 587
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

>Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal    wetgeving en Juridische

Postbus 20018    Zaken

2500 EA DEN HAAG    Rijnstraat 50

Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Onze referentie

WJZ/46200992

Datum 31 mei 2024

Betreft Besluit van 21 mei 2024 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 in verband met het aanbieden van praktijkgerichte vakken in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo

Hierbij bied ik u aan het Besluit van 21 mei 2024 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 in verband met het aanbieden van praktijkgerichte vakken in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo.

De voorlegging geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven procedure, bedoeld in artikel 13.1, tweede lid, van de Wet voortgezet onderwijs 2020.

Op grond van de aangehaalde bepaling geschiedt de inwerkingtreding van het besluit niet dan nadat vier weken zijn verstreken na de overlegging van het besluit aan beide Kamers der Staten-Generaal. Indien meer dan een vierde deel van die termijn binnen een recesperiode van uw Kamer valt, wordt de termijn zodanig verlengd dat drie vierde deel daarvan buiten die recesperiode van uw Kamer valt.

Er wordt gestreefd naar inwerkingtreding van het besluit met ingang van 1 augustus 2024.

Met het besluit wordt een praktijkgericht vak aan het onderwijsprogramma van de gemengde leerweg (gl) en theoretische leerweg (tl) van het vmbo toegevoegd. Scholen zijn niet verplicht om het vak aan te bieden. Leerlingen leren in dit praktijkgerichte vak middels meerdere en verschillende levensechte en realistische opdrachten bij of voor opdrachtgevers (bedrijven, instellingen of overheden) kennis en vaardigheden toe te passen. Een van de doelen - naast het opdoen van realistische beroepsbeelden - is het ontwikkelen van brede metacognitieve vaardigheden.

Het is de bedoeling dat scholen het praktijkgerichte vak vanaf schooljaar 20242025 in de gl en tl kunnen aanbieden. Een groot aantal vmbo-scholen doet dat nu al omdat zij meedoen in een driejarige pilot om het praktijkgerichte vak in de praktijk te ontwikkelen en uit te proberen. Deze pilot loopt dit schooljaar af. Het besluit zorgt ervoor dat deze scholen de mogelijkheid houden om het vak te blijven aanbieden als examenvak, en dat andere scholen kunnen beginnen met het aanbieden van het vak.

Voor een verdere beschrijving van de inhoud van het besluit verwijs ik u naar de nota van toelichting.

Een gelijkluidende brief heb ik heden gezonden aan de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Mariëlle Paul

Pagina 2 van 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.