Brief regering; Datalek Kadaster - Verwerking en bescherming persoonsgegevens

Deze brief is onder nr. 301 toegevoegd aan dossier 32761 - Verwerking en bescherming persoonsgegevens.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verwerking en bescherming persoonsgegevens; Brief regering; Datalek Kadaster
Document­datum 29-05-2024
Publicatie­datum 29-05-2024
Nummer KST32761301
Kenmerk 32761, nr. 301
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

32 761

Verwerking en bescherming persoonsgegevens

Nr. 301    BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 mei 2024

Bij het Kadaster is in de periode van augustus 2020 tot en met 12 april 2024 sprake geweest van een datalek, waardoor geheime adressen voor rechthebbenden zichtbaar zijn geweest in MijnOverheid. Hierbij informeer ik u over de stand van zaken en ook over de wijze waarop betrokkenen worden geïnformeerd.

Datalek

Via MijnOverheid kan de burger informatie inzien bij het Kadaster van geregistreerde goederen (bijv. een woning) waarvan de burger rechthebbende is. Van deze registergoederen kunnen de producten Eigendomsin-formatie en Kadastrale Kaart via MijnOverheid kosteloos opgevraagd worden.

In het product Eigendomsinformatie, dat sinds augustus 2020 wordt geleverd via MijnOverheid, staan naast gegevens over het object ook gegevens over de gerechtigden. Van alle gerechtigden is onder andere de naam, geboortedatum en het woonadres te zien. Burgers zien deze informatie niet alleen van zichzelf, maar ook van eventuele andere gerechtigden van datzelfde registergoed. Denk hierbij aan een partner of erfgenamen.

Burgers kunnen via hun gemeente hun woonadres laten afschermen in de Basisregistratie Personen (BRP). Het Kadaster verstrekt deze informatie dan niet meer via zijn producten. Alleen bevoegd gezagen zoals overheden en notarissen hebben dan nog toegang tot deze informatie. Desondanks is deze informatie toch opvraagbaar geweest voor andere rechthebbenden op het registergoed.

Op 15 oktober 2023 is er een melding bij het Kadaster gedaan dat een geheim adres zichtbaar was op het product Eigendomsinformatie in MijnOverheid. Na onderzoek is op een later moment gebleken dat dit kst-32761-301 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

incident niet op zichzelf stond, maar een bredere strekking had. Vanaf dat moment is de levering van de informatie stopgezet.

Afgeschermde personen binnen het Stelsel Bewaken en Beveiligen zijn niet geraakt door dit incident.

Betrokkenen

Het aantal betrokken personen (personen met een geheim adres) wiens woonadres mogelijk door een medegerechtigde is ingezien betreft 3.948. Deze personen worden persoonlijk door het Kadaster geïnformeerd met een brief die zij op 29 en 30 mei ontvangen. Vanaf die datum is het Klant Contactcenter van het Kadaster via een specifiek telefoonnummer bereikbaar voor vragen vanuit deze groep. Ook zal het Kadaster een nieuwsbericht op de website plaatsen.

Melding Autoriteit Persoonsgegevens

Het Kadaster heeft een voorlopige melding gedaan bij het AP en deze is op 22 mei definitief gemaakt.

Herstel en beleid om herhaling te voorkomen

Vanaf 12 april is de levering van het product Eigendomsinformatie in samenwerking met Logius gestaakt. Dit is gebeurd door de link naar het product eigendomsinformatie binnen MijnOverheid te verwijderen. Het tonen van de objectlijst en kadastrale kaart via MijnOverheid kan gewoon blijven bestaan; die producten bevatten geen woonadressen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

H.M. de Jonge

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 32 761, nr. 301 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.