Lijst met EU-voorstellen op het terrein van de commissie Financiën d.d. 27 mei 2024

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met EU-voorstellen op het terrein van de commissie Financiën d.d. 27 mei 2024
Document­datum 27-05-2024
Publicatie­datum 27-05-2024
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

27 mei 2024

Lijst van nieuwe EU-voorstellen (oudere lijsten zijn hier te vinden)

De Europese Commissie heeft in de periode tussen 25 april en 23 mei 2024 de volgende voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

    -Niet van toepassing

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    Samenwerking op het gebied van directe belastingen - evaluatie Raadpleging

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Dit betreft de onlangs opengestelde openbare raadpleging in het kader van richtlijn 2011/16 i/EU (richtlijn administratieve samenwerking - DAC). Deze richtlijn voorziet in een veilig systeem voor administratieve samenwerking tussen de nationale belastingautoriteiten van de EU-lidstaten en in regels en procedures voor de uitwisseling van inlichtingen.

    Met deze evaluatie wordt de doeltreffendheid, efficiëntie en blijvende relevantie van de DAC en de wijzigingen ervan (DAC2 tot en met DAC6), evenals de samenhang met andere beleidsinitiatieven en -prioriteiten en de toegevoegde waarde van de EU beoordeeld.

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL IMPLEMENTING DECISION amending Implementing Decision (EU) (ST 11046/21 INIT; ST 11046/21 ADD 1) of 8 September 2021 on the approval of the assessment of the recovery and resilience plan for Ireland COM/2024/222

    Voorstel

    Desgewenst betrekken bij het commissiedebat van 13 juni a.s. over macro-economische ontwikkelingen in Europees perspectief (incl. Eurogroep/Ecofinraad)

    Noot

    De Commissie heeft middels het voorliggende concept uitvoeringsbesluit positief geoordeeld over het verzoek van 22 maart jl. van Ierland om het Herstel- en Veerkrachtplan aan te passen. Deze aanpassing bestaat uit a) toevoeging van een RePowerEU-hoofdstuk - dat in het teken staat van de duurzame transitie en afbouw van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen- en b) een wijziging overeenkomstig artikel 21 HVF-verordening van vier maatregelen die door “objectieve omstandigheden” niet meer haalbaar zijn of waar een beter alternatief voorhanden is.

    Goedkeuring van het gewijzigde Ierse HVP vereist dat de Raad het voorliggende conceptuitvoeringsbesluit bekrachtigt.

  • Titel

    Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 10150/21; ST 10150/21 ADD 1 REV 1) van 13 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Spanje COM(2024)185

    Voorstel

    Is betrokken bij schriftelijke inbreng voor eurogroep en ecofin van 13 en 14 mei

    Noot

    De Commissie heeft positief geoordeeld over een met redenen omkleed verzoek van Spanje om met een beroep op “objectieve omstandigheden” (artikel 21 HVF-verordening) het HVP te wijzigen.

    Zie verder de geannoteerde agenda van de eurogroep en ecofin van 13 en 14 mei.

  • Titel

    Voorstel voor een UITVOERINGSBESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Uitvoeringsbesluit (EU) (ST 10160/21 INIT; ST 10160/21 ADD 1 REV 2) van 13 juli 2021 betreffende de goedkeuring van de beoordeling van het herstel- en veerkrachtplan voor Italië COM(2024)193

    Voorstel

    Is betrokken bij schriftelijke inbreng voor eurogroep en ecofin van 13 en 14 mei

    Noot

    De Commissie heeft positief geoordeeld over een met redenen omkleed verzoek van Italië om met een beroep op “objectieve omstandigheden” (artikel 21 HVF-verordening) het HVP te wijzigen.

    Zie verder de geannoteerde agenda van de eurogroep en ecofin van 13 en 14 mei.

  • Titel

    JAARLIJKSE EVALUATIE DOOR DE COMMISSIE van de jaarlijkse activiteitenverslagen van de lidstaten inzake exportkredieten in de zin van Verordening (EU) nr. 1233/2011 i COM(2024)186

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    De Commissie heeft voor het jaar 2021 de jaarlijkse evaluatie opgemaakt van door de lidstaten gesteunde exportkredietactiviteiten overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1233/2011 i betreffende de toepassing van bepaalde richtsnoeren op het gebied van door de overheid gesteunde exportkredieten. Hiervoor stellen de nationale exportkredietinstellingen hun jaarlijkse activiteitenverslagen ter beschikking volgens een gestandaardiseerd checklistmodel. Dit checklistmodel omvat onder meer gedetailleerde informatie over mensenrechten, klimaatverandering en milieubescherming. Nederland is een van de twintig lidstaten die in 2021 exportkredietverzekeringen heeft verstrekt en derhalve ook een verslag daarover met de Commissie heeft gedeeld. Exportkredietverzekeringen worden in Nederland door Atradius verstrekt.

    1


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.