Brief regering; Voorkeursbeslissing (Omgevingswet) A50 Ewijk- Bankhoef-Paalgraven - Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2024

Deze brief is onder nr. 58 toegevoegd aan wetsvoorstel 36410 A - Vaststelling begroting Mobiliteitsfonds 2024 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2024; Brief regering; Voorkeursbeslissing (Omgevingswet) A50 Ewijk- Bankhoef-Paalgraven
Document­datum 27-05-2024
Publicatie­datum 27-05-2024
Nummer KST36410A58
Kenmerk 36410 A, nr. 58
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 410 A

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2024

Nr. 58

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 mei 2024

Op 30 oktober 2023 is aan de Tweede Kamer de Ontwerp-Structuurvisie A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven toegezonden1. De ontwerp-structuurvisie, Plan-MER en onderliggende stukken van de MIRT-Verkenning A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven hebben van 30 oktober tot 13 december 2023 ter inzage gelegen.

Met deze brief wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de vaststelling van de Voorkeursbeslissing A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven, de planMER, de Nota Antwoord en de ondertekening van de bestuurlijke overeenkomst A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven.

Reacties op de Voorkeursbeslissing en het planMER.

Van de provincies Gelderland en Noord-Brabant zijn op de ontwerp-structuurvisie reacties ontvangen. De gemeenten Bernheze, Oss, Meijerijstad, Maashorst, de Groene Metropoolregio, het Regionaal Overleg Noord Brabant en de dorpsraden Niftrik en Ravenstein hebben gezamenlijk een zienswijze ingediend.

De waterschappen Aa en Maas en Rivierenland, de ILT en de RCE hebben geen bestuurlijke reactie ingezonden.

De Commissie MER heeft in eerste instantie een voorlopig eindadvies over het plan-MER geschreven. Dit advies is besproken met ambtenaren van mijn departement. Dit heeft geleid tot een eindadvies van de Commissie MER. In de Nota van Antwoord zijn beide adviezen van de Commissie MER en de reactie van mijn Ministerie opgenomen

1 Kamerstuk 36 410 A, nr. 15, dd. 30 oktober 2023.

kst-36410-A-58 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Ook is kennisgenomen van de zienswijzen van gemeenten, bedrijven, organisaties en particulieren (88 reacties). Bijgaand treft u de vastgestelde Voorkeursbeslissing (Omgevingswet, voorheen Structuurvisie/Tracéwet), de plan-MER met bijbehorende Nota van Antwoord aan. In de Nota van Antwoord zijn alle zienswijzen, beide adviezen van de Commissie MER, de brieven van de provincies Gelderland en Noord-Brabant en de reacties hierop van mijn Ministerie integraal opgenomen.

Bestuurlijke afspraken

Op 24 mei 2024 heb ik samen met de betrokken bestuurlijke partners (provincie Gelderland en Noord-Brabant) de bestuurlijke overeenkomst (BOK) A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven ondertekend waarmee er overeenstemming is over het definitieve voorkeursalternatief en een strategische mobiliteitsagenda met bijhorende (financiële) afspraken. Het voorkeursalternatief A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven bevat de volgende elementen:

  • • 
    Een volledige verbreding van de A50 tussen knooppunt Ewijk (hectometrering 147,9) en knooppunt Paalgraven (hectometrering 129,5). Dit tracé wordt uitgebreid met één extra rijstrook in beide rijrichtingen. In totaal betekent dit 3 rijstroken per rijrichting (2x3).
  • • 
    Ter hoogte van de brug over de Maas wordt dit gerealiseerd door de huidige twee losse brugdelen aan elkaar te koppelen waardoor er één breed brugdek ontstaat voor toepassing van 3 rijstroken met een versmalde vluchtstrook per rijrichting.
  • • 
    Voor het langzaam verkeer wordt een nieuwe brug voorzien aan de Niftrikse zijde van de A50, met een aparte strook voor landbouwver-keer en een aparte strook voor fietsers.
  • • 
    Het viaduct over de spoorlijn Tilburg-Nijmegen wordt vervangen, zodat de uitbreiding naar 2x3 rijstroken mogelijk is (zowel in zuidelijke als noordelijke rijrichting).
  • • 
    Vervanging van de kunstwerken over de A50: Schaijkseweg, Ham-straat, Berghemseweg, Hernenseweg, Rijsvenseweg, Klapperstraat.
  • • 
    De aansluiting Ravenstein wordt aan beide zijden van de A50 aangepast;
  • • 
    Aanleg enkelstrooks rotonde ter hoogte van de toe- en afrit op de Erfsestraat.
  • • 
    Verbreding van de afrit van de A50 richting de A326 (oost) bij knooppunt Bankhoef van een enkele naar een dubbele rijstrook. Dit geldt ook voor de andere rijrichting (A326-A50) in combinatie met het rechttrekken van de verbindingsboog. Om deze verbreding in te passen wordt op de A50 in zuidelijke richting kort vóór de samenvoeging van A50 en A326 het aantal rijstroken teruggebracht naar 2. Vervolgens voegen de twee wegen samen tot 4 rijstroken, die kort voor de Maasbrug worden teruggebracht naar 3 rijstroken.
  • • 
    Aanleg van extra parkeerplaatsen op verzorgingsplaatsen De Ganzenven en De Gagel.
  • • 
    Daarnaast wordt in de toekomstige planuitwerking de afwikkeling van het verkeer op het onderliggende wegennet bij knooppunt Paalgraven verder onderzocht. Ook wordt er gekeken naar de afwikkeling van het landbouw- en fietsverkeer vanaf de Maasbrug bij het dorp Niftrik.

De Voorkeursbeslissing en bijbehorende plan-MER zijn ten opzichte van de op 30 oktober 2023 vastgestelde ontwerp-structuurvisie, op de volgende punten gewijzigd naar aanleiding van regionale bestuurlijke afspraken en het advies van de commissie voor de MER:

De teksten in de definitieve Voorkeursbeslissing zijn in lijn gebracht met de antwoorden op de bestuurlijke reacties en de Nota van Antwoord. In de Nota van Antwoord is een bijlage opgenomen als antwoord op de reactie van de Commissie MER. Daarnaast zijn een extra hoofdstukken inzake trillingen, CO2-uitstoot respectievelijk een memo «doorkijk naar ADC-toets» toegevoegd. Voorts zijn enkele tekstuele verduidelijkingen doorgevoerd. Verder zijn er geen inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de ontwerp-structuurvisie A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven.

Financiën

Het voorkeursalternatief past binnen het beschikbaar budget. Het Rijk reserveert voor de realisatie van het Voorkeursalternatief A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven maximaal € 438 miljoen (incl. BTW, prijspeil 2023). Deze middelen zijn gereserveerd in het Mobiliteitsfonds. De uitvoering van deze onderdelen geschiedt voor rekening en risico van het Rijk.

Naast de infrastructurele maatregelen zijn de betrokken regionale partijen een Strategische mobiliteitsaanpak overeengekomen. De provincies Gelderland en Noord-Brabant spannen zich in zorg te dragen voor de uitvoering van deze mobiliteitsaanpak en hebben hier ieder een budget van maximaal € 17 miljoen (incl. BTW) voor beschikbaar. Dit is vastgelegd in de Bestuurlijke overeenkomst A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven

Planning

Het project A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven kent een grote stikstof-opgave2. Dit betekent, nu de Voorkeursbeslissing is vastgesteld, dat het nog niet duidelijk is wanneer de planning- en studiefase voor de A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven kan starten.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

M.G.J. Harbers

2 Nota van Antwoord A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven, hoofdstuk 4.2 Addendum, pagina 17-35

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 410 A, nr. 58 3


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.