Amendement (gewijzigd/nader/vervangend); Gewijzigd amendement Erkens ter vervanging van nr. 28 over het instellen van een Raad voor energie - Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 53 toegevoegd aan wetsvoorstel 36378 - Energiewet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet); Amendement (gewijzigd/nader/vervangend); Gewijzigd amendement van het lid Erkens ter vervanging van nr. 28 over het instellen van een Raad voor energie
Document­datum 22-05-2024
Publicatie­datum 22-05-2024
Nummer KST3637853
Kenmerk 36378, nr. 53
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 378

Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Nr. 53

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ERKENS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 28

Ontvangen 22 mei 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Het opschrift van Afdeling 6.2A komt te luiden:

AFDELING 6.2A BELEID EN ADVISERING ENERGIESYSTEEM

II

Voor artikel 6.3a wordt een paragraafaanduiding geplaatst, luidende: Paragraaf 6.2a.1 Nationaal plan energiesysteem

III

Na artikel 6.3b wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

Paragraaf 6.2a.2 Raad voor energie

Artikel 6.3c instelling Raad voor energie

  • 1. 
    Er is een Raad voor Energie.
  • 2. 
    De Raad voor Energie bestaat uit een voorzitter en ten hoogste acht andere leden.
  • 3. 
    De voorzitter en de leden hebben aantoonbare expertise en ervaring ten aanzien van energiebeleid en vraagstukken met betrekking tot leveringszekerheid en energieonafhankelijkheid.

kst-36378-53 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Artikel 6.3d taak Raad voor Energie

  • 1. 
    De Raad voor Energie heeft tot taak de regering en beide kamers der Staten-Generaal te adviseren over het te voeren beleid, gericht op:
  • a. 
    de transitie naar een klimaatneutraal, robuust, betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem in Nederland;
  • b. 
    het bevorderen van de strategische onafhankelijkheid van het aanbod van bronnen van energie, van dragers van energie en van grondstoffen buiten Nederland.
  • 2. 
    De Raad voor Energie brengt ten minste een advies uit ter voorbereiding van het Nationaal plan energiesysteem, waarbij in het advies in ieder geval aandacht wordt besteed aan:
  • a. 
    overmatige afhankelijkheden en kwetsbaarheden in het Nederlandse energiesysteem;
  • b. 
    de mate waarin de beleidsdoelen voor nationale energieproductie, in combinatie met het beleid van ons omliggende landen en de overige onderdelen van het Nederlandse energiebeleid, leiden tot voldoende energieonafhankelijkheid van de Nederlandse energievoorziening; en
  • c. 
    de klimaatneutraliteit, robuustheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van het Nederlandse energiesysteem op de lange termijn.

Toelichting

De oorlog in Oekraïne heeft op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt dat Nederland voor haar energievoorziening te afhankelijk was geworden van andere, vaak onvrije landen. Te grote afhankelijkheid maakt kwetsbaar en lokt misbruik van een dominante positie uit, zoals bleek tijdens de energiecrisis. Daarom moet het Nederlandse energiebeleid streven naar een meer onafhankelijke energievoorziening.

De indiener van dit amendement vindt dat het Nederlandse energiesysteem momenteel onvoldoende weerbaar is voor crises of geopolitieke verschuivingen. Terwijl een betrouwbare energievoorziening cruciaal is voor de economie en maatschappij. De indiener van dit amendement wil daarom dat er een Raad voor Energie wordt opgezet om de Minister voor Klimaat en Energie onafhankelijk te adviseren over het rijksbeleid inzake het energiesysteem en de strategische onafhankelijkheid van energie en grondstoffen buiten Nederland, zoals ook uitgewerkt in het Nationaal Plan Energiesysteem (hierna: NPE). De visie op de energietransitie en het energiesysteem legt het kabinet vijfjaarlijks vast in een NPE.

Als onafhankelijk adviesorgaan dient de Raad voor Energie de Minister voor Klimaat en Energie, in ieder geval ter voorbereiding van het NPE, te adviseren over in ieder geval, maar niet alleen, de volgende onderwerpen:

  • • 
    De onafhankelijkheid van en kwetsbaarheden in het Nederlandse energiesysteem
  • • 
    De robuust- en betrouwbaarheid van het Nederlandse energiesysteem
  • • 
    De betaalbaarheid van het Nederlandse energiesysteem op de lange termijn

De Raad voor Energie dient elke vijf jaar een advies uit te brengen in aanloop naar de publicatie van het NPE. Daarnaast dient de Raad voor Energie ook jaarlijkse een reflectie uit te brengen op het huidige beleid en de mate waarin dit bijdraagt aan de bovenstaande beleidsdoelen.

Uiteindelijk beoogt de Raad voor Energie met haar adviezen te sturen op een betere balans waarbij de focus ligt op de energieonafhankelijkheid, robuustheid, klimaatneutraliteit, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van het energiesysteem. De Raad voor Energie dient dit te doen vanuit een helikopterperspectief door alle beleidsaspecten mee te nemen (bijvoorbeeld technisch, economisch, maatschappelijk en betaalbaar) en richt zich op de korte, middellange en lange termijn. Dit betekent dat de Raad voor Energie gevraagd én ongevraagd advies kan geven. De Raad voor Energie kan niet ingrijpen in het beleid, maar wel ongevraagd advies uitbrengen wanneer ze nieuwe risico's ziet ontstaan of andere onwenselijke situaties. Dit betekent dat de Raad voor Energie in staat wordt gesteld om onafhankelijk onderzoek te doen naar de thema's die zij relevant acht en waar politiek en maatschappelijk behoefte aan is.

De Raad voor Energie zal bestaan uit een voorzitter en acht leden. De leden dienen toonaangevende experts te zijn uit zowel de wetenschap, overheid als ook het bedrijfsleven. Zij dienen aantoonbare ervaring te hebben op het gebied van energiebeleid en vraagstukken met betrekking tot leveringszekerheid en energieonafhankelijkheid.

Erkens

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 378, nr. 53 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.