Brief van de staatssecretaris van I&W over uitvoeringsprogramma VTH en jaarlijks overzicht bestuurlijke overleggen met agendering mer - Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet)

Deze brief is onder nr. AL toegevoegd aan wetsvoorstel 34986 - Invoeringswet Omgevingswet i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet); Brief van de staatssecretaris van I&W over uitvoeringsprogramma VTH en jaarlijks overzicht bestuurlijke overleggen met agendering mer
Document­datum 22-05-2024
Publicatie­datum 22-05-2024
Nummer KST1143769
Kenmerk 34986, nr. AL
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

34 986

34 287

29 383

AL1

Aanvulling en wijziging van de Omgevingswet, intrekking van enkele wetten over de fysieke leefomgeving, wijziging van andere wetten en regeling van overgangsrecht voor de invoering van de Omgevingswet (Invoeringswet Omgevingswet)

Wijziging van de Wet milieubeheer en de Crisis- en herstelwet in verband met de uitvoering van Richtlijn 2014/52 i/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 tot wijziging van Richtlijn 2011/92 i/EU betreffende de milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten (PbEU 2014, L 124) (implementatie herziening mer-richtlijn)

Regelgeving Ruimtelijke Ordening en Milieu

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 mei 2024

U heeft naar aanleiding van de halfjaarlijkse toezeggingenrappel bij brief van 11 juli 2023 met kenmerk 172886.22U gevraagd naar de stand van zaken van diverse toezeggingen waaronder toezegging T02877. Deze toezegging vraagt om een overzicht van de aanbevelingen van de adviescommissie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (ook bekend als de commissie Van Aartsen) met daarbij een overzicht van de stand van zaken, in het bijzonder ten aanzien van de financiële aspecten. In mijn brief van 5 oktober 2023 ben ik hier nader op ingegaan.1 2 Hierbij is voor de gevraagde stukken verwezen naar Tweede Kamerbrieven i.p.v. separaat toe te voegen. Daarnaast heeft u bij brief van 26 maart jl.3 gevraagd om een jaarlijkse rapportage over bestuurlijke overleggen waarin het instrument milieueffectrapportage (mer) aan de orde is gekomen.

Toezegging T02877

De commissie van Aartsen heeft voor een sterker en onafhankelijker stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) voor milieu in maart 2021 tien aanbevelingen gedaan (bijlage 1). Samen met alle betrokken partijen in het VTH-stelsel ben ik aan de slag gegaan om opvolging te geven aan de aanbevelingen van de commissie Van Aartsen in het interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel (IBP VTH). Het programmaplan en de voortgang van alle acties/projecten vindt u in de bijlagen 2 t/m 6.

Ten behoeve van de versterking van het VTH stelsel worden de 18 miljoen euro uit het coalitieakkoord ingezet. In bijlage 7 staat beschreven hoe deze middelen worden ingezet.

Het IBP VTH wordt in september 2024 afgerond.

Rapportage mer

Op 11 maart jl. heb ik u geïnformeerd over de uitvoering van de toezegging over de agendering van milieueffectrapportage in bestuurlijke overleggen.4 Deze agendering was bedoeld om breed bestuurlijk aandacht te vragen voor het instrument. Structureel zal milieueffectrapportage jaarlijks worden geagendeerd in het Bestuurlijk Omgevingsberaad. In uw brief van 26 maart jl.5 vraagt u om een jaarlijkse rapportage over de bestuurlijke overleggen waarin het instrument mer aan de orde is gekomen. Hoewel het geen geheime overleggen zijn, gaat het voorbij aan het doel van deze overleggen om daarover op die manier verslag te leggen. Het is juist de kracht van bestuurlijke overleggen om met elkaar in overleg te gaan hoe samen resultaat bereikt wordt. Een rapportageverplichting over die overleggen en de exacte uitkomsten past daar niet bij.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, drs. V.L.W.A. Heijnen

2

1

   De letters AL hebben alleen betrekking op 34 986.

2

   Kamerstukken I 2023/24, 36 200 XII, D

3

   uw kenmerk 170555.06U

4

   Kamerstukken I 2023/24, 34287, AA

5

   uw kenmerk 170555.06U


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.