Amendement Ceder over een zorgplicht voor uitleners voor registratie in de BRP van arbeidsmigranten - Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en enige andere wetten in verband met de invoering van regels voor het verlenen van toelating voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten (Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten)

Dit amendement i is onder nr. 10 toegevoegd aan wetsvoorstel 36446 - Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en enige andere wetten in verband met de invoering van regels voor het verlenen van toelating voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten (Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten); Amendement; Amendement van het lid Ceder over een zorgplicht voor uitleners voor registratie in de BRP van arbeidsmigranten
Document­datum 14-05-2024
Publicatie­datum 14-05-2024
Nummer KST3644610
Kenmerk 36446, nr. 10
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 446

Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en enige andere wetten in verband met de invoering van regels voor het verlenen van toelating voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten (Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten)

Nr. 10

AMENDEMENT VAN HET LID CEDER

Ontvangen 14 mei 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 12q, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Na «betrekking hebben op» worden een dubbele punt en de onderdeelsaanduiding «a.» ingevoegd.
  • 2. 
    Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel a (nieuw) door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
  • b. 
    de registratieverplichtingen op grond van de Wet basisregistratie personen.

Toelichting

Dit amendement voorziet in een zorgplicht voor uitleners voor juiste en actuele inschrijving in de BRP van door hen ter beschikking gestelde arbeidskrachten. Juiste registratie van alle ingezetenen in de BRP is voor gemeenten essentieel om goede dienstverlening te kunnen verlenen. Het moet voor de overheid duidelijk zijn wie waar in Nederland woont. Met dit amendement wordt het voorliggende wetsvoorstel gewijzigd zodat actieve inzet voor uitleners bij BRP-registratie wordt toegevoegd. In lijn met het advies van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (hierna: de Commissie Roemer) dient de uitlener actief invulling te geven aan deze verantwoordelijkheid richting de arbeidsmigrant en de samenleving door een correcte registratie in de BRP (bijvoorbeeld zorgdragen dat betrokkenen naar de gemeente gaat voor inschrijving en daarbij actief wordt geholpen).

Dit wetsvoorstel is een zeer belangrijke stap om de bescherming van kwetsbare werknemers op de arbeidsmarkt, waarvan een groot gedeelte EU-arbeidsmigranten betreft, te verbeteren. Dit wetsvoorstel is daarmee een uitwerking van één van de aanbevelingen van de Commissie Roemer. Echter, het wetsvoorstel voorziet niet in een cruciale aanbeveling van deze commissie, namelijk het verbeteren van het zicht op arbeidsmigranten

kst-36446-10 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

door te zorgen voor juiste en actuele inschrijving in de Basisregistratie Personen (hierna: BRP).

De Commissie Roemer constateerde dat de arbeidsmigranten vaak niet of onjuist worden geregistreerd. Ze worden bijvoorbeeld enkel in het «register niet ingezetenen» (RNI) ingeschreven. Hierin worden alleen op vrijwillige basis het eerste adres in Nederland geregistreerd, waarna de persoon een BSN ontvangt. Het opgeven van een (eerste) verblijfsadres is optioneel en mutaties hoeven niet te worden doorgegeven. Veel arbeidsmigranten staan in de RNI geregistreerd op het adres van het uitzendbureau, terwijl zij ergens anders verblijven. Een groot deel van de arbeidsmigranten blijft nu daarom buiten het zicht van gemeenten. Dit zorgt ervoor dat gemeenten situaties van onveilige huisvesting, ondermijning en uitbuitingssituaties onvoldoende kunnen handhaven. Daarnaast zorgt beperkte registratie van arbeidsmigranten er ook voor dat zij «onder de radar» verblijven.

Ceder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 446, nr. 10 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.