Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het LGO-Forum van de Europese Commissie - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Deze brief is onder nr. 3936 toegevoegd aan dossier 22112 - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het LGO-Forum van de Europese Commissie
Document­datum 08-05-2024
Publicatie­datum 08-05-2024
Nummer KST221123936
Kenmerk 22112, nr. 3936
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

22 112

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3936

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 mei 2024

Van 26 tot 29 februari jl. vond in Brussel het jaarlijkse LGO-Forum plaats, waar de Europese Commissie, de Landen en Gebieden Overzee (LGO) en de betrokken lidstaten Frankrijk, Denemarken en Nederland aan deelnamen. U heeft mij gevraagd de vaste commissie Koninkrijksrelaties te informeren via een verslag met conclusies en voortaan ook vooraf via een inzetbrief.

Bijgevoegd treft u de agenda, de gezamenlijke conclusies en het verslag aan. Zoals u daaruit kunt opmaken is het Forum vooral bedoeld als jaarlijkse ontmoeting en voor dialoog en vindt er geen besluitvorming plaats. De formele besluitvorming, bijvoorbeeld over goedkeuring van te subsidiëren programma's, vindt plaats in het LGO-comité waarin de lidstaten van de EU zitting hebben. Voor het Forum is er dus ook geen sprake van een formele inzet vooraf.

Ieder van de LGO onderhoudt een zelfstandige relatie met de Europese Unie en participeert met een eigen delegatie aan het Forum. Namens Nederland was ook de speciaal gezant voor de EU voor de BES-eilanden aanwezig. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beoogt samen met de Caribische delen van Koninkrijk en zo mogelijk ook met de lidstaten en de andere LGO zoveel mogelijk dezelfde boodschap naar de Europese Commissie uit te dragen.

Dit jaar hebben wij de nadruk gelegd op het belang van:

  • 1) 
    het strategisch partnerschap
  • 2) 
    het betrekken van de LGO bij EU-activiteiten in de regio en
  • 3) 
    betere en eenvoudiger toegang voor de LGO tot de zogenoemde horizontale fondsen van de Europese Unie.

kst-22112-3936 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

De datum van het volgende Forum, dat zal plaatsvinden in Aruba, is nog niet bekend. Ik zal u te zijner tijd vooraf informeren over de actualiteiten van dat moment.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.C. van Huffelen

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 22 112, nr. 3936 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.