Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over (deels) openstaande toezeggingen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. N toegevoegd aan wetsvoorstel 36410 XV - Vaststelling begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024; Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over (deels) openstaande toezeggingen
Document­datum 02-05-2024
Publicatie­datum 02-05-2024
Nummer KST36410XVN
Kenmerk 36410 XV, nr. N
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

36 410 XV

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 1 mei 2024

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 19 maart 2024 een brief gestuurd aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de halfjaarlijkse stand van zaken ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan de Eerste Kamer zijn gedaan.

De Minister heeft op 25 april 2024 gereageerd.

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Van der Bijl

1 Samenstelling:

Heijnen (BBB), Griffioen (BBB), Van Gasteren (BBB), Van Wijk (BBB), Vos (GroenLinks-PvdA (voorzitter), Ramsodit (GroenLinks-PvdA), Van Gurp (GroenLinks-PvdA), Fiers (GroenLinks-PvdA), Roovers (GroenLinks-PvdA), Petersen (VVD), Geerdink (VVD), Van Ballekom (VVD), Bakker-Klein (CDA), Bovens (CDA), Moonen (D66) (ondervoorzitter), Belhirch (D66), Bezaan (PVV), Koffeman (PvdD), Nanninga (JA21), Van Aelst-Den Uijl (SP), Huizinga-Heringa (CU), Van den Oetelaar (FVD), Schalk (SGP), Perin-Gopie (Volt), Van Rooijen (50PLUS), Van der Goot (OPNL)

kst-36410-XV-N ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Den Haag, 19 maart 2024

De Eerste Kamer beziet ieder half jaar in hoeverre de toezeggingen die door de verschillende bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan reeds zijn nagekomen.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 januari 2024 is verstreken. De Kamer verneemt graag vóór vrijdag 3 mei 2024 wat de stand van zaken is met betrekking tot de nakoming van de in het overzicht opgenomen toezeggingen. Is een toezegging naar uw oordeel reeds voldaan, dan verneemt de Kamer graag op welke wijze. Is een toezegging nog niet (geheel) uitgevoerd, dan ontvangt de Kamer graag een prognose op welke termijn dit alsnog zal gebeuren. Het overzicht is te raadplegen via de volgende link:

Rappel: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vmbnb297lvlw&ministerie=vghyngkof7kn

Tevens stuur ik u een overzicht van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 juli 2024 verloopt. Deze vooruitblik is ter informatie.

Vooruitblik: https://www.eerstekamer.nl/ rappel?rappel=vmbnbm9zzdtb&ministerie=vghyngkof7kn

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. Hiervoor is van belang dat bewindslieden brieven, nota's en andere stukken die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer rechtstreeks aan deze Kamer aanbieden, onder vermelding van de relevante toezeggingenregistratienummers («T-nummers»).

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal,

J.A. Bruijn

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 april 2024

In reactie op uw bericht van 19 maart 2024 over het halfjaarlijks rappel toezeggingen en totaaloverzicht, ontvangt u hierbij een geactualiseerd overzicht.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

C.E.G. van Gennip

Rappelabele toezeggingen Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

  • 1. 
    Toezegging Uitkeringen aan reeds failliet verklaarde bedrijven betrekken bij de eindevaluatie van de NOW-regeling (35 438) (T02975)

De toezegging, naar aanleiding van een vraag van het lid Van der Linden (FVD), betreft om bij de eindevaluatie van de NOW-regeling mee te nemen hoeveel geld er is uitgekeerd aan bedrijven die reeds failliet waren verklaard en aan bedrijven die na de uitkering failliet zijn verklaard. Aan deze toezegging wordt gewerkt. Binnenkort wordt de Eerste Kamer nader geïnformeerd.

  • 2. 
    Toezegging Afschrift van brief aan TK met analyse van het aanpakken van pieken in de marginale druk (36 202) (T03613)

De toezegging, naar aanleiding van een vraag van het lid Schalk (SGP), betreft dat de Kamer een afschrift van de analyse met betrekking tot het aanpakken van pieken in de marginale druk zal ontvangen, n.a.v. de Tweede Kamermotie-Palland. De analyse over het aanpakken van pieken in de marginale druk n.a.v. de motie-Palland is opgenomen in de Kamerbrief Aanvullende maatregelen tegen krapte op de arbeidsmarkt. Een afschrift van deze brief is aan de Eerste Kamer gestuurd (brief 36 202, AA). Daarmee is deze toezegging afgedaan.

  • 3. 
    Toezegging Meer bekendheid geven aan bestaande Wet flexibel werken (35 714) (T03722)

De toezegging, naar aanleiding van een vraag van het lid Ramsodit (GroenLinks-PvdA), betreft meer bekendheid te zullen geven aan de bestaande Wet flexibel werken. In december 2023 heeft een voorlichtingscampagne plaatsgevonden via onlineplatforms van DPG-media. De campagne heeft 1,7 miljoen mensen bereikt. Daarmee is de toezegging voldaan.

Vooruitblik Rappelabele toezeggingen Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

  • 1. 
    Toezegging De Kamer jaarlijks schriftelijk te informeren over de monitoring van de Wet inburgering 2021 (35 483) (T03101)

De toezegging, naar aanleiding van vragen van het lid Van Gurp (GroenLinks), betreft de Kamer jaarlijks schriftelijk te informeren over de monitoring van de Wet inburgering 2021. De verwachting is dat het rapport voor de zomer naar de Eerste Kamer wordt gezonden.

  • 2. 
    Toezegging Toezenden voortgangsbrief Seniorenkansenvisie (36 410 XV) (T03798)

De toezegging, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Rooijen (50PLUS), betreft de Kamer de voortgangsbrief van de Seniorenkansenvisie - die eind 2023 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd - ook naar de Eerste Kamer te sturen. Deze toezegging is afgehandeld met een brief aan de Eerste Kamer op 18 januari 2024 (Kamerstuk I, 36 067, nr. BK).

Eerste Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 410 XV, N 4


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.