Brief regering; Zorgbonus Zvw-pgb - Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Deze brief is onder nr. 572 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding en dossier 29282 - Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector; Brief regering; Zorgbonus Zvw-pgb
Document­datum 02-04-2024
Publicatie­datum 02-04-2024
Nummer KST29282572
Kenmerk 29282; 25295, nr. 572
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

29 282 25 295

Nr. 572

Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector Infectieziektenbestrijding

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 april 2024

Tot op heden heeft de groep Zvw-pgb zorgverleners nog geen zorgbonus mogen ontvangen, terwijl ook zij tijdens de coronacrisis uitzonderlijke prestaties hebben geleverd. Zoals ik u eerder schreef, is het voor deze groep ingewikkeld om een rechtmatige en uitvoerbare bonus uit te keren. Ik ben dan ook verheugd om u bij deze mede te delen dat ik een oplossing heb gevonden voor deze zorgverleners.

Budgethouders die zorg ontvangen onder het Zvw-pgb kunnen per 2 september 2024 een bonus aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), als uitvoerder van de zorgbonus Zvw-pgb. Het betreft in dit geval een aanvraag voor zowel de eerste zorgbonus van netto € 1.000,- als de tweede zorgbonus van netto € 384,71. Voor beide gevallen geldt dat de betrokken zorgverlener aan de gestelde voorwaarden moet voldoen. Details over deze voorwaarden en de manier van aanvragen worden voor de zomer met de budgethouders gedeeld. Deze staan ook in de regeling die binnenkort gepubliceerd wordt en die de grondslag biedt voor het uitvoeren van deze bonusregeling. Uiteindelijk voorzie ik dat na het indienen van een aanvraag, de uitkering van deze zorgbonussen nog dit jaar mogelijk is.

Tegelijkertijd realiseer ik mij dat deze oplossing lang op zich heeft laten wachten. Ik zie het dan ook als mijn plicht om aan de betrokken budgethouders, zorgverleners en uw Kamer uit te leggen wat hiervan de achtergrond is.

Pgb budgethouders onder de Wlz, Wmo en Jeugdwet voeren hun salarisadministratie uit bij de SVB. Met deze uitvoering zijn zowel de budgethouders als aanvragers van de bonus en de zorgverleners als ontvangers van de bonus bekend bij een publieke organisatie. De SVB heeft inzicht in declaratiegegevens, waarmee bevestigd kan worden dat kst-29282-572 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

zorgverleners hebben gewerkt tijdens de periodes waarop de bonus betrekking heeft; een van de voorwaarden voor het uitkeren van een bonus.

In het Zvw-pgb zijn budgethouders echter niet verplicht aangesloten bij de SVB, hiervoor kunnen ze vrijwillig kiezen. Daarom is een groot deel van deze budgethouders en hun zorgverleners onbekend bij de SVB en was uitvoering van de uitkering van de bonus voor deze groep in eerste instantie niet mogelijk. Ik heb een alternatieve uitvoering gezocht om deze zorgverleners toch te belonen voor het uitzonderlijke werk dat ze hebben geleverd. Deze uitvoering moet voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden:

  • De privacy van zowel budgethouders als zorgverleners is beschermd;
  • Het risico op oneigenlijk gebruik of misbruik wordt zo veel als mogelijk weggenomen;
  • het moet uitvoerbaar zijn zonder te veel handwerk.

Deze oplossing heb ik gevonden, waarbij alle bovengenoemde risico's en uitdagingen zo veel als mogelijk worden geminimaliseerd. Voor het verwerken van de persoonsgegevens die voor de uitvoering van deze regeling nodig zijn, wordt de toestemming van betrokkenen gevraagd. Uit oogpunt van de Algemene verordening gegevensbescherming is dat voor discussie vatbaar, maar er bleek geen haalbaar alternatief aanwezig. Ik heb daarom het belang van het uitkeren van de zorgbonus het zwaarst laten wegen, zodat Zvw-pgb-zorgverleners daadwerkelijk een bonus kunnen ontvangen. Uiteraard laat dat onverlet dat er uiterst zorgvuldig omgegaan wordt met de persoonsgegevens van betrokkenen.

Ik kijk ernaar uit om de Zvw-pgb zorgverleners te belonen voor de uitzonderlijke prestaties die zij hebben geleverd tijdens COVID en daarmee ook de laatste zorgbonussen uit te keren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

  • C. 
    Helder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 29 282, nr. 572 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.