Brief regering; Reactie op verzoek commissie over een afschrift van de brief aan Stichting Zorggeschil m.b.t. ontevredenheid ingediende klacht over werkwijze Stichting Fokus - Kwaliteit van zorg

Deze brief is onder nr. 845 toegevoegd aan dossier 31765 - Kwaliteit van zorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kwaliteit van zorg; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over een afschrift van de brief aan Stichting Zorggeschil m.b.t. ontevredenheid ingediende klacht over werkwijze Stichting Fokus
Document­datum 25-03-2024
Publicatie­datum 25-03-2024
Nummer KST31765845
Kenmerk 31765, nr. 845
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

31 765

Kwaliteit van zorg

Nr. 845    BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN

SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 maart 2024

Op 29 februari 2024 heeft de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport mij verzocht om een reactie op een brief die zij heeft ontvangen van een cliënt van zorgaanbieder Fokus (kenmerk 2024Z03139). Het betreft een brief van S. aan de geschillencommissie zorg m.b.t. een ingediende klacht over de werkwijze van Stichting Fokus, een aanbieder van ADL assistentie.

De brief is gericht aan de geschillencommissie zorg en verzoekt de commissie om de klacht in behandeling te nemen. Om die reden ga ik niet inhoudelijk in op de zaken die in de brief worden genoemd. Daarnaast wil ik benoemen dat ik, wanneer ik individuele klachten van burgers ontvang, verwijs naar de klachtenprocedures van de aanbieder en naar het Landelijk Meldpunt Zorg van de IGJ. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit van de geleverde zorg in zorginstellingen. De IGJ kan op basis van signalen een onderzoek instellen naar een locatie van een zorgaanbieder.

Wanneer ik meerdere klachten ontvang over één zorgaanbieder dan ga ik daarover in gesprek. Zo ook met Fokus. Ik vind het belangrijk dat de zorg, geleverd op basis van de subsidieregeling ADL assistentie, van voldoende kwaliteit blijft. De zorgzwaarte van ADL cliënten is de afgelopen jaren toegenomen, waardoor het onder meer lastig bleek voldoende deskundig personeel in te zetten. Daarom heb ik per januari van dit jaar de tarieven met een percentage van 6,9% verhoogd bovenop de reguliere prijs-indexatie. Ik vind het van belang dat er voor 2025 en verder een toekomst-bestendige ADL regeling is. Daarom laat ik dit momenteel een kostenon-derzoek uitvoeren zodat een definitieve herijking van de tarieven plaats kan vinden. Daarnaast blijf ik in gesprek met Fokus als daar aanleiding voor is.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

  • C. 
    Helder

kst-31765-845 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 31 765, nr. 845


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.