Voorstel van het lid Inge van Dijk (CDA) tot het organiseren van een ontbijtbijeenkomst in juni 2024 ter toelichting op een onderzoek van studenten naar de opzet van een brede gedifferentieerde suikertaks

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van het lid Inge van Dijk (CDA) tot het organiseren van een ontbijtbijeenkomst in juni 2024 ter toelichting op een onderzoek van studenten naar de opzet van een brede gedifferentieerde suikertaks
Document­datum 13-03-2024
Publicatie­datum 13-03-2024
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

2024Z04156 / 2024D09685

Voorstel van het lid Inge van Dijk (CDA) tot het organiseren van een ontbijtbijeenkomst in juni 2024 ter toelichting op een onderzoek van studenten naar de opzet van een brede gedifferentieerde suikertaks

Van: ---------------@tweedekamer.nl>

Verzonden: woensdag 13 maart 2024 14:43

Aan: Commissie Financiën

CC: Dijk, I. van (Inge); ----------@tweedekamer.nl>

Onderwerp: Verzoek van het lid Inge van Dijk RvW PV FIN

Beste griffie,

Hierbij het verzoek van Inge van Dijk voor RvW van de PV FIN morgen. We horen het graag als jullie nog vragen hebben.

Dank!

Met vriendelijke groet,

Beleidsmedewerker fiscaal en financieel

CDA-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal

Verzoek van het lid Inge van Dijk (CDA) voor de RvW van de PV FIN (14/3)

Het lid Inge van Dijk doet het verzoek aan de commissie Financiën om een kennisactiviteit te organiseren in samenwerking met een groep masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) die onderzoek doen naar de opzet van een brede gedifferentieerde suikertaks. Onderstaand volgt een beschrijving van het onderzoek en een voorstel voor invulling van de kennisactiviteit.

Beschrijving onderzoek -Brede gedifferentieerde suikertaks

De vakgroep fiscaal recht van UvA is in samenwerking met de Bond voor Belastingbetalers in januari 2024 gestart met een onderzoek naar de (on)mogelijkheid van invoering van een gedifferentieerde suikertaks op de consumptie van (voorverpakte) suikerhoudende producten binnen Nederland. Dit onderzoek wordt in de komende zes maanden uitgevoerd door zeven masterstudenten fiscaal recht. In het kader van een academische oefening met het opstellen van fiscale regelgeving, is het eindproduct van het onderzoek een concept initiatiefwetsvoorstel.

In het onderzoek wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de uitvoerbaarheid, door middel van een analyse van vergelijkbare belastingen in een aantal relevante landen binnen en buiten de Europese Unie. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Zuid-Afrika, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen wordt al enkele jaren een belasting op suikerhoudende producten geheven. Daarnaast zullen de studenten ook spreken met de relevante uitvoeringsorganisaties in Nederland die betrokken zijn bij de uitvoering en handhaving van de huidige verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken.

Het onderzoek sluit aan bij de huidige onderzoeken die gedaan worden door het ministerie van Financiën en stakeholders naar mogelijke vormgeving van een gedifferentieerde verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken, maar betrekt daarbij breder alle suikerhoudende producten. Het onderzoek kan daarmee een bijdrage leveren aan de oordeelsvorming van de verschillende fracties over de (on)mogelijkheid van de vormgeving van een gedifferentieerde suikertaks.

Kennisactiviteit - Ontbijtbijeenkomst

Het voorstel voor de kennisactiviteit is om eind juni een ontbijtbijeenkomst te organiseren in de Tweede Kamer. Naast de commissie Financiën, wordt hiervoor ook de Commissie VWS uitgenodigd als volgcommissie, vanwege de inhoudelijke relevantie. Daarnaast worden medewerkers van de fracties uitgenodigd en zijn ook belanghebbenden van ministeries en andere stakeholders welkom de activiteit bij te wonen.

Het programma kan er als volgt uit zien.

8:30 - 8:45: Inloop

8:45 - 9:05: Presentatie onderzoek

9:05 - 9:45: Vragen en discussie

9:45 - 10:00: Informeel napraten

Uitgaande van een licht ontbijt voor een groep van 25-30 personen zullen de kosten die ten laste komen van het kennisbudget van de commissie Financiën beperkt zijn.

De studenten zouden verder graag op een eerder moment in april of mei hun tussentijdse onderzoeksresultaten presenteren en daarover van gedachten wisselen met Kamerleden of medewerkers. Deze activiteit kan buiten de Commissieagenda opgezet worden en op een moment in de ochtend in een vergaderzaal met koffie en thee georganiseerd worden voor geïnteresseerden.


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.