Lijst met EU-voorstellen d.d. 11 maart 2024 op het terrein van de commissie Financiën

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst met EU-voorstellen d.d. 11 maart 2024 op het terrein van de commissie Financiën
Document­datum 11-03-2024
Publicatie­datum 11-03-2024
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Commissie FIN

11 maart 2024

Lijst van nieuwe EU-voorstellen

De Europese Commissie heeft in de periode sinds de vorige lijst met EU-voorstellen (die is besproken in de vorige procedurevergadering) de volgende voor deze vaste commissie relevante voorstellen voor Europese wetgeving, besluiten en andere beleidsvormende documenten aan de Tweede Kamer gestuurd1:

  • Nieuw voorgestelde EU-wetgeving

    (Verordeningen, richtlijnen en wetgevende besluiten)

  • Titel

    Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL Amending Regulation (EU) 2021/1148 as regards the financial envelope and the allocation for the thematic facility

    COM(2024)301 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Met het onderhavige voorstel voor een wijzigingsverordening wordt mogelijk gemaakt dat extra financiële middelen worden vrijgemaakt voor het “instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visumbeleid” dat valt onder het “fonds voor geïntegreerd grensbeheer”. Dit instrument is in 2021 krachtens Verordening 2021/1148 ingesteld als onderdeel van het “fonds voor geïntegreerd grensbeheer” dat lidstaten ondersteunt in het streven naar een sterk en doeltreffend Europees geïntegreerd grensbeheer aan de buitengrenzen.

    De EU had reeds eerder beslist om deze additionele financiële middelen aan het fonds toe te wijzen, toen zij vorige maand besloot tot tussentijdse wijziging van het Meervoudig Financieel Kader (MFK; de meerjarenbegroting tot en met 2027). (Meest in het oog springende was de Oekraïne faciliteit die hiermee werd mogelijk gemaakt, maar ook werden meer middelen vrijgemaakt voor overige prioriteiten zoals migratie, extern beleid en crisisparaatheid.)

    Om uitvoering te geven aan het herziene MFK en de daarin voorziene extra financiële middelen vrij te maken, moeten nu wel nog de uitgavenmaxima en begrotingsbepalingen in de specifieke wetgevingshandelingen voor de relevante programma’s worden aangepast. Vandaar onderhavig voorstel voor wijziging van verordening 2021/1148.

    Met oog op het opstellen van de ontwerpbegroting voor 2025 en de financiële programmering voor de jaren daarna, roept de Commissie het Europees Parlement en de Raad op om tot goedkeuring over te gaan door middel van een spoedprocedure.

  • Nieuwe EU-documenten van niet-wetgevende aard

    (Mededelingen, aanbevelingen, actieplannen, consultaties, etc.)

  • Titel

    COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS Strengthening the EU through ambitious reforms and investments COM(2024)82 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Deze mededeling vanuit de Commissie is onderdeel van haar tussentijdse evaluatie van de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (HVF), die nu halverwege de looptijd is. Een volledig overzicht van de stukken -de mededeling, het uitgebreide evaluatierapport en de ondersteunende onafhankelijke onderzoeksrapporten- zijn te vinden op de website van de commissie: Mid-term evaluation of the Recovery and Resilience Facility (RRF) - European Commission (europa.eu).

    (Tevens is in de EU-signalering van 1 maart aandacht geschonken aan deze tussentijdse evaluatie.)

  • Titel

    REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Half-yearly report on the implementation of borrowing, debt management and related lending operations pursuant to Article 12 of Commission Implementing Decision C(2022)9700 1 July 2023 - 31 December 2023 COM(2024)93 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Ieder half jaar rapport de Commissie aan de Raad en het EP over haar beheer van de gemeenschappelijke schuld en de uitgifte van leningen. Dit betreft o.a. de schuldbeheerstrategie, de uitstaande bedragen, de looptijdprofielen en de voorgenomen uitgiften. Eind 2023 had de EU meer dan 440 miljard euro in gemeenschappelijke schuld uitstaan, waarvan 405 miljard na 2020 is uitgegeven.

    Tevens wordt gerapporteerd over de uitbetalingen die met deze schuldfinanciering worden gedaan: de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (verreweg het merendeel), de SURE-faciliteit en de Macro-Financiële Bijstand aan Oekraïne.

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL DECISION on the signing, on behalf of the European Union, and provisional application of the Agreement between the European Union, Iceland, the Principality of Liechtenstein and the Kingdom of Norway on an EEA Financial Mechanism for the period May 2021 - April 2028, the Agreement between the Kingdom of Norway and the European Union on a Norwegian Financial Mechanism for the period May 2021 - April 2028, the Additional Protocol to the Agreement between the European Economic Community and the Kingdom of Norway and the Additional Protocol to the Agreement between the European Economic Community and Iceland COM(2024)96 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    De landen van Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) -IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland- hebben dankzij deelname aan de Europese Economische Ruimte (EER; bestaande uit de EU en de EVA-landen) toegang tot de interne markt van de EU. Onder het EER-overeenkomst moeten deze landen in ruil hiervoor wel meebetalen aan het verkleinen van de economische en sociale binnen de EER. Hiervoor bestaat een Financieel Mechanisme dat om de zeven jaar moet worden herzien, waarbij voor Noorwegen nog een apart financieel mechanisme bestaat. Omdat meeste recente financieel mechanismen in 2021 waren afgelopen is hierover heronderhandeld. Parallel hieraan is ook met Noorwegen Liechtenstein heronderhandeld over visserij (de ‘Additionele Protocollen’).

    In november 2023 is met de EVA-landen over de herziene overeenkomsten overeenstemming bereikt: het EER Financieel Mechanisme, het financieel mechanisme met Noorwegen en de Additionele Protocollen met Noorwegen en IJsland.

    In onderhavig voorstel voor een raadsbesluit stelt de Commissie voor dat over wordt gegaan tot ondertekening van deze overeenkomsten en voorlopige toepassing hiervan.

  • Titel

    Proposal for a COUNCIL DECISION on the conclusion, on behalf of the European Union, of the Agreement between the European Union, Iceland, the Principality of Liechtenstein and the Kingdom of Norway on an EEA Financial Mechanism for the period May 2021 - April 2028, the Agreement between the Kingdom of Norway and the European Union on a Norwegian Financial Mechanism for the period May 2021 - April 2028, the Additional Protocol to the Agreement between the European Economic Community and the Kingdom of Norway and the Additional Protocol to the Agreement between the European Economic Community and Iceland COM(2024)97 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    De landen van Europese Vrijhandelsassociatie -IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland- hebben dankzij deelname aan de Europese Economische Ruimte (EER; bestaande uit de EU en de EVA-landen) toegang tot de interne markt van de EU. Onder het EER-overeenkomst moeten deze landen in ruil hiervoor wel meebetalen aan het verkleinen van de economische en sociale binnen de EER. Hiervoor bestaat een Financieel Mechanisme dat om de zeven jaar moet worden herzien, waarbij voor Noorwegen nog een apart financieel mechanisme bestaat. De meeste recente financieel mechanismen zijn in 2021 afgelopen hierover heronderhandeld. Parallel hieraan is ook met Noorwegen Liechtenstein heronderhandeld over visserij (de ‘Additionele Protocollen’).

    In november 2023 is met de EVA-landen over al deze overeenkomsten overeenstemming bereikt: het EER Financieel Mechanisme, het financieel mechanisme met Noorwegen en de Additionele Protocollen met Noorwegen en IJsland.

    In onderhavig voorstel voor een raadsbesluit stelt de Commissie voor om deze overeenkomsten te sluiten.

  • Titel

    Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in het Gemengd Comité van de EER in te nemen standpunt betreffende een wijziging van bijlage IX (Financiële diensten) bij de EER-overeenkomst (Prudentiële vereisten en securitisatie) COM(2024)103 i

    Voorstel

    Voor kennisgeving aannemen

    Noot

    Dankzij de EER-Overeenkomst hebben de EVA-landen toegang tot de interne markt van de EU. In ruil hiervoor moeten zij relevante wet- en regelgeving van de EU overnemen.

    In dit licht moet Verordening (EU) 2017/2401 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 575/2013 i betreffende prudentiële vereisten voor kredietinstellingen en beleggingsondernemingen, alsook vier gerelateerde instrumenten, worden geïncorporeerd in de relevante Bijlage IX (Financiële Diensten).

    Onderhavige voorstel strekt ertoe dat de EU binnen het besluitvormingsorgaan van de EER (Gemengde Comité) steun verleent aan de voorgenomen aanpassing aan Bijlage IX van de EER-overeenkomst.

    1 Voor een overzicht van behandelopties per type EU-voorstel, zie dit overzicht op Plein2 (interne link).

    1


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.