Brief regering; Adviezen SodM en TNO in het kader van vergunningaanvragen Schoonebeek - Mijnbouw

Deze brief is onder nr. 241 toegevoegd aan dossier 32849 - Mijnbouw.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Mijnbouw; Brief regering; Adviezen SodM en TNO in het kader van vergunningaanvragen Schoonebeek
Document­datum 07-03-2024
Publicatie­datum 07-03-2024
Nummer KST32849241
Kenmerk 32849, nr. 241
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

32 849

Mijnbouw

Nr. 241    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 7 maart 2024

Op 22 januari jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van het gebiedsproces ten behoeve van de oliewinning in Schoonebeek (Kamerstuk 32 849, nr. 239). Het gebiedsproces bestaat uit drie sporen, te weten ontzorgen, bijdragen en vergunnen. Met deze brief informeer ik uw Kamer over de stand van zaken met betrekking tot de benodigde vergunningen en ontvangt u de adviezen van SodM en TNO op de vergunningaanvragen.

Op dit moment ligt de oliewinning in Schoonebeek stil. NAM beschikt weliswaar over de benodigde vergunningen om olie te winnen maar heeft geen omgevingsvergunning om het bij de oliewinning meegeproduceerde water te injecteren in het bijna lege Schoonebeek gasveld. Ook het winningsplan om het nog resterende gas uit het gasveld te winnen is verlopen. Om deze reden heeft NAM een omgevingsvergunning (Wabo) aangevraagd om het water te kunnen injecteren en een nieuw winningsplan ingediend om het resterende gas te kunnen winnen. De ondergrondse aspecten van winning en injectie zijn in samenhang bekeken en beoordeeld door SodM en TNO. Deze hebben naar de veiligheid van de verschillende activiteiten en naar de samenhang daartussen gekeken, en hebben mij daarover recentelijk geadviseerd. De adviezen zijn gedeeld met de betrokken medeoverheden. Deze zijn tevens om advies gevraagd in het kader van de vergunningprocedure.

Normaliter worden deze adviezen tegelijk met de (ontwerp)besluiten gepubliceerd en daarmee voor een ieder openbaar gemaakt. Op verzoek van de gemeente Emmen is er echter op 7 maart 2024 een openbare technische briefing van de gemeenteraden van Emmen en Coevorden.

Om deze reden heeft de gemeente Emmen gevraagd om de adviezen van TNO en SodM voorafgaand aan de technische briefing openbaar te maken. Ik kom aan deze wens tegemoet, mede omdat dit passend is in het gebiedsproces Schoonebeek, welke een pilot vormt in het kader van de contourennota.

kst-32849-241 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Met deze brief doe ik uw Kamer de adviezen van SodM en TNO toekomen. Zodra ik ook de adviezen van de gemeente, provincie en waterschap heb ontvangen, zal ik (naar verwachting voor de zomer) ontwerpbesluiten nemen op de beide aanvragen. Deze besluiten worden gepubliceerd in de Staatscourant en op www.mijnbouwvergunningen.nl.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

J.A. Vijlbrief

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 32 849, nr. 241 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.