Brief regering; Herijkte realisatie- en implementatiestrategie programma Grensverleggende IT (GrIT) - Programma Grensverleggende IT (GrIT) - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 13 toegevoegd aan dossier 35728 - Programma Grensverleggende IT (GrIT).
Inhoudsopgave
Officiële titel | Programma Grensverleggende IT (GrIT); Brief regering; Herijkte realisatie- en implementatiestrategie programma Grensverleggende IT (GrIT) |
---|---|
Documentdatum | 05-03-2024 |
Publicatiedatum | 05-03-2024 |
Nummer | KST3572813 |
Kenmerk | 35728, nr. 13 |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2023-
2024
35 728
Programma Grensverleggende IT (GrIT)
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 maart 2024
Op 11 december 2023 beantwoordde ik vragen van de vaste commissie voor Defensie over de derde voortgangsrapportage en het AcICT onderzoek van het programma Grensverleggende IT (GrIT) (Kamerstuk 35 728, nr. 12). Hierbij gaf ik aan dat Defensie werkte aan een herijking van de realisatie- en implementatiestrategie van het programma. Ik heb toegezegd dat de nieuwe strategie uiterlijk maart 2024 gereed zou zijn, waarna ik de Kamer zo snel mogelijk hierover zou informeren. Met deze brief doe ik die toezegging gestand.
Bij aanbieding van de derde voortgangsrapportage van het programma GrIT bent u ook geïnformeerd over de BIT-toets van het AcICT en een CIO-oordeel over het programma (Kamerstuk 35 728, nr. 11). Het AcICT en de CIO constateerden dat er verbetering nodig is om de vereiste resultaten te behalen. Ik heb de constateringen en aanbevelingen omarmd. Dit heeft geleid tot de herijking van de realisatie- en implementatiestrategie van het programma.
In de bijlage vindt u de herijkte strategie voor het programma GrIT. In deze strategie staan vier uitgangspunten centraal:
-
1.De versterkte focus van Defensie gericht op hoofdtaak 1 heeft ook gevolgen voor het programma GrIT. De doelstellingen van GrIT zijn aangescherpt zodat ze gericht zijn op het zo snel mogelijk waarde leveren voor de Krijgsmacht.
-
2.De implementatiestrategie om de aangescherpte doelstellingen van GrIT te realiseren, is gebaseerd op focus en complexiteitsreductie.
-
3.De besturing van het programma en een zakelijke aansturing van het consortium zijn zodanig ingericht dat deze de handelingssnelheid bevorderen en een betere aansluiting met de gebruikers waarborgen.
-
4.Het leiderschap van het programma GrIT wordt versterkt en werkt aan een werkomgeving waarin medewerkers elkaar weten te vinden en elkaar aanspreken om sneller tot resultaten te komen.
kst-35728-13 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024
Herijking
Door de snel veranderende geopolitieke veiligheidssituatie moet Defensie rekening houden met een mogelijk conflict in hoofdtaak 1. De voorbereidingen hierop hebben impact op de gehele organisatie, dus ook de IT. Goede IT is cruciaal voor de gereedstelling en inzet van de Krijgsmacht. Het is daarom niet alleen noodzakelijk om de realisatie- en implementatiestrategie voor GrIT te herzien op basis van de constateringen van het AcICT en de CIO, maar ook om de focus op hoofdtaak 1 aan te brengen. Concreet betekent dit dat producten die direct bijdragen aan operationele gereedheid en inzet prioriteit krijgen. Hierdoor hebben de operationele militairen als eerste voordeel van de nieuwe functionaliteiten die het programma oplevert. De keerzijde hiervan is dat andere producten een lagere prioriteit krijgen en later worden gerealiseerd dan eerder gepland.
Het doel van deze focus is het snel opleveren van resultaten voor de medewerkers van Defensie. Om dit te bereiken is een korte termijnplanning opgesteld waar strak op gestuurd wordt. De lange termijnplanning blijft flexibel, zodat het programma kan inspelen op nieuwe behoeften en technologische ontwikkelingen.
Ik heb het AcICT gevraagd om een naschrift op te stellen op basis van de herijkte strategie. Het AcICT beoordeelt de genomen maatregelen in algemene zin positief. Daarbij constateert het AcICT dat er veel energie wordt gestoken in het oplossen van de complexe uitdaging waar GrIT voor staat. Wel merkt AcICT op dat het opstellen van de planning bij het consortium is belegd, zij beveelt aan dat Defensie hier zelf het voortouw in neemt. Ik neem deze aanbeveling mee en zal onderzoeken of Defensie hier gehoor aan kan geven. In het bijgevoegde naschrift reflecteert het AcICT op de opvolging van de vijf gegeven adviezen.
Doorkijk
Door de herijkte strategie worden versneld concrete resultaten behaald. Zo wordt dit jaar het eerste nieuwe datacenter opgeleverd, wordt het Cloud Platform voor betere beschikbaar en schaalbaarheid van de IT-infrastructuur opgeleverd en wordt de gebruikerservaring op MULAN -het dagelijks systeem voor veel defensiemedewerkers, verbeterd. Deze resultaten zijn direct merkbaar voor veel militairen en burgers bij Defensie, bijvoorbeeld doordat het delen van informatie sneller gaat.
De gekozen wijze van plannen betekent dat op dit moment nog niet met volledige zekerheid te zeggen is of het programma binnen de gestelde termijnen kan worden afgerond. De verwachting die ik daarbij uitspreek is dat het programma, vanwege de herprioritering, een langere doorlooptijd zal hebben. Jaarlijks wordt de business case voor GrIT herzien, daarbij is expliciet aandacht voor de planning en het toegewezen budget. In deze herziene business case, die eind 2024 gereed is, wordt ook duidelijk wat de budgettaire consequenties zijn van de herijking van het programma.
De Kamer wordt over de herziene planning en de impact daarvan op de hoogte gehouden met de reguliere voortgangsrapportages.
Met de genomen maatregelen ben ik er van overtuigd dat GrIT op de goede weg zit om ook op korte termijn al toegevoegde waarde te leveren voor de Defensie, en op lange termijn de noodzakelijke vernieuwing van de IT van Defensie te kunnen realiseren.
De Staatssecretaris van Defensie,
C.A. van der Maat
Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 35 728, nr. 13 2