Voorstel van het lid Van Hijum (NSC) voor de behandeling van de brief inzake het AML-pakket (31477-95) - Bestrijden witwassen en terrorismefinanciering

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van het lid Van Hijum (NSC) voor de behandeling van de brief inzake het AML-pakket (Kamerstuk 31477-95)
Document­datum 28-02-2024
Publicatie­datum 28-02-2024
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

2024Z03152 / 2024D07218

Van: Hijum, Y.J. van (Eddy)

Verzonden: dinsdag 27 februari 2024 13:32

Aan: Weeber, Sander; Tielen, J.Z.C.M. (Judith)

Onderwerp: PV Financiën, agendapunt 9 (AML-wetgeving)

Aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie Financiën

cc. de griffier

Geachte voorzitter, beste Judith,

Graag informeer ik u langs deze weg over een voorstel van de fractie van Nieuw Sociaal Contract bij agendapunt 9 van de procedurevergadering (besluitvorming AML-pakket), aanstaande donderdag.

De fractie van NSC stelt voor om de minister van Financiën te vragen om een nadere analyse van de gevolgen van Europese wetgeving op het terrein van voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering (AML-pakket) voor de Nederlandse wetgeving en de uitvoeringspraktijk. Hierbij hebben wij de volgende vragen:

  • kunt u aangeven op welke punten (bestaande en aanhangige) wetgeving in Nederland precies verder gaat dan de Europese AML-wetgeving en tot welke aanpassingen de Europese wetgeving in Nederland zal leiden?;
  • kunt u aangeven in hoeverre er juridisch ruimte is om als Nederland vast te houden aan het monitoren van ‘ongebruikelijke’ in plaats van ‘verdachte’ transacties?;
  • kunt u aangeven wat de gevolgen zijn van de Europese wetgeving voor de opzet en uitwisseling van gegevens tussen banken en andere instellingen via Transactie Monitoring Nederland (TMNL)?;
  • kunt u aangeven of de suggestie klopt dat de Nederlandse uitvoeringspraktijk rond transactiemonitoring verder gaat dan de huidige nationale wetgeving toelaat (art. 10 WWTF, bron: Brussel legt bom onder Nederlands anti-witwasproject, BNR 26 februari)?

Wij ontvangen deze analyse graag voorafgaand aan het commissiedebat bestrijden witwassen en terrorismefinanciering, dat wij graag uiterlijk in april zouden willen plannen.

Met vriendelijke groet,

Eddy van Hijum


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.