Brief regering; Advies van Adviescollege ICT-toetsing programma Modernisering AA van de Sociale Verzekeringsbank - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Deze brief is onder nr. 747 toegevoegd aan dossier 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT) en dossier 26448 - Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI); Brief regering; Advies van Adviescollege ICT-toetsing programma Modernisering AA van de Sociale Verzekeringsbank
Document­datum 27-02-2024
Publicatie­datum 27-02-2024
Nummer KST26448747
Kenmerk 26448; 26643, nr. 747
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 202326 448

26 643

Nr. 747

2024

Structuur van de uitvoering werk en inkomen (SUWI)

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 februari 2024

Het AA-systeem van de SVB ondersteunt de uitvoering van sociale verzekeringen, waaronder de AOW en AKW. De SVB voert het programma Modernisering AA (mAA) uit om de onderhoudbaarheid en continuïteit van het AA-systeem voor de komende 10 jaar te waarborgen en daarmee bij te dragen aan vernieuwing en wendbaarheid van de dienstverlening.

Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) heeft onderzoek verricht naar mAA en heeft op 29 januari jl. het definitieve advies opgeleverd. In deze brief zal ik nader ingaan op de conclusies van het AcICT en de opvolging van het advies.

Ik beschouw het advies als zeer waardevol en dank het AcICT voor het uitbrengen hiervan. Ook spreek ik mijn dank uit voor de wijze waarop de SVB door het AcICT gedurende het onderzoek nauw betrokken en geïnformeerd is. Ik onderschrijf het oordeel van het AcICT voor de noodzaak van het wegwerken van het achterstallig onderhoud op het AA-systeem en dat het verstandig is dat er gekozen is voor een moderni-seringsscenario van het systeem.

Hieronder sta ik stil bij de drie aanbevelingen van het AcICT en licht toe hoe de SVB hier opvolging aan geeft. Een deel van de aanbevelingen is al verwerkt in de programma aanpak.

Beperk de scope van mAA

Het AcICT adviseert de scope van het programma te beperken tot het wegwerken van een aanzienlijk deel van het achterstallig onderhoud, om hiermee het programma slagvaardiger te maken en de uitvoering te kunnen versnellen. De SVB onderkent dat het beperken van de scope van het programma mAA de slagvaardigheid kan verhogen. Inmiddels is een aantal besluiten genomen om de scope te beperken en te beheersen. Zo

kst-26448-747 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

zijn alle niet IT-gerelateerde optimalisaties uit de scope van het programma gehaald en in de lijn belegd.

Met het programma mAA wordt ook beoogd een bijdrage te leveren aan de modernisering van de dienstverlening. Deze activiteiten zullen door het programma mAA pas worden opgepakt, nadat is vastgesteld dat deze niet ten koste gaan van (de focus op) het achterstallige onderhoud.

Het AcICT adviseert daarnaast om het vervangen van de software die toegang tot de database regelt, de hoogste prioriteit te geven. De SVB deelt de opvatting dat dit een zeer hoge prioriteit heeft. In het programmaplan heeft de SVB dit een prominente plek in de aanpak gegeven. Ook de adviezen op het gebied van testen om de risico's te verkleinen, worden herkend en zijn verwerkt in de programma-aanpak.

Organiseer de procesverbeteringen buiten mAA

Het AcICT adviseert om de procesverbeteringen buiten het programma mAA te organiseren, de directeur dienstverlening en directeur IT gezamenlijk verantwoordelijk te maken en de benodigde aanpassingen te inventariseren en kwalificeren. Dit advies is inmiddels opgevolgd. Deze activiteiten zijn ondergebracht in het programma Modernisering Dienstverlening. In dit programma wordt een vertaalslag gemaakt van de Meerjarenkoers van de SVB naar concrete en gewenste verbeteringen en projecten om de dienstverlening toekomstbestendig te maken en houden. De aanpak hiervoor is inmiddels uitgewerkt en wordt naar verwachting binnenkort vastgesteld.

Zorg voor voldoende jaarlijks budget voor het AA-systeem

Het AcICT adviseert om te bepalen hoeveel budget er nodig is voor beheer en onderhoud en dit budget ook te alloceren. En ook tijdig te beoordelen wanneer een volgende vernieuwing moet worden ingezet. SZW en de SVB erkennen dat voldoende budget voor beheer en onderhoud essentieel is voor de continuïteit van het AA-systeem en ten behoeve van het structureel voorkomen van technische schuld. Een zorgvuldige prioritering in de veranderportfolio is hierbij noodzakelijk. SZW en SVB zien dit als een belangrijke aanbeveling en zullen derhalve gezamenlijk onderzoeken hoe hier in de lijn invulling aan te geven.

Het advies om periodiek te monitoren of er nieuwe technische achterstand ontstaat, is al opgevolgd. Nu wordt deze monitoring en signalering door het programma mAA uitgevoerd. Daarna wordt dit proces overgedragen aan de lijnorganisatie, zodat de bewaking ook naar de toekomst toe is geborgd.

Rest mij nog om het AcICT nogmaals te bedanken voor het uitgebrachte advies en de aanbevelingen.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 26 448, nr. 747 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.