36499 Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën voor het jaar 2024 (Incidentele suppletoire begroting inzake Oekraïne Faciliteit)

1.

Kerngegevens

Officiële titel 36499 Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën voor het jaar 2024 (Incidentele suppletoire begroting inzake Oekraïne Faciliteit)
Document­datum 15-02-2024
Publicatie­datum 15-02-2024
Nummer NDSTK2024D05284
Kenmerk kenmerk NDSTK2024D05284
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

2024D05284 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen.

De fungerend voorzitter van de commissie,

Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,

Schukkink

Nr Vraag

1    Hoe groot schat de regering het risico dat de lening niet terugbetaald wordt?

2    Wat zijn de budgettaire gevolgen voor Nederland met betrekking tot het deel aan niet-terugbetaalbare steun?

3    Kan nader inzicht worden gegeven in de bestemming van de totale middelen (50 miljard euro) die via de Oekraïne-faciliteit beschikbaar worden gesteld?

4    Kan nader inzicht worden gegeven in de bestemming van de leningen (33 miljard euro) die via de Oekraïne-faciliteit beschikbaar worden gesteld?

5    Hoe verhoudt de garantie van 1,9 miljard euro zich tot de toezegging van november 2023 over financiële steun voor Oekraïne van ruim 2 miljard euro?

6    Kan een overzicht worden gegeven van steun die de Nederlandse regering in 2024 geeft aan Oekraïne, zowel civiel als militair?

7    Hoe groot acht de regering de kans dat de garantie voor leningen in het kader van de Oekraïne-faciliteit ook daadwerkelijk wordt aangesproken?

8    Kunt u inzichtelijk maken welk financieel commitment voor steun aan Oekraïne (militair en civiel) de regering in de begroting reeds is aangegaan voor de jaren 2024-2027?

9    Betekent instemming met de 1,9 miljard euro garantie voor de Oekraïne-faciliteit dat Nederland aan de Europese afspraken voor steun aan Oekraïne voor de periode 2025-2027 heeft voldaan?

10    In hoeverre acht de regering het noodzakelijk of wenselijk dat Nederland, bovenop het afgeven van een garantie voor de Oekraïne-faciliteit, de komende jaren ook bilateraal steun blijft geven aan Oekraïne en met welke bedragen moet hiertoe rekening worden gehouden in de meerjarenbegroting?

11    In hoeverre leidt het beschikbaar stellen van 17 miljard euro aan giften via de EU tot een hogere afdracht van Nederland? Moet hiervoor het eigenmiddelenbesluit worden aangepast?

12    Hoe groot acht u de kans dat het vergoeden van rentebetalingen vanaf 2027 door Oekraïne voor rekening komt van de lidstaten, via de EU-afdrachten?

13    Welk deel van de 50 miljard euro betreft leningen en welk deel subsidies en garanties? Wat is het aandeel van Nederland in beide?

14    Kunt u per EU-lidstaat aangeven welke garantieverplichting er wordt aangegaan in het steunpakket aan Oekraïne (inclusief de bijbehorende verdeelsteutel)? Wilt u hierbij tevens onderscheid maken tussen leningen en giften?

15    Hoe groot acht u de kans dat Nederland de 1,947 miljard euro aan Oekraïne alsnog moet uitgeven als blijkt dat Oekraïne niet in staat is het bedrag van het steunpakket terug te betalen?

16    Op welke wijze wordt de 1,947 miljard euro aan Oekraïne gedekt, in het geval dat Nederland dit bedrag alsnog moet uitgeven?

17    Hoeveel heeft Nederland tot nu toe in totaal aan Oekraïne, zowel direct als indirect, uitgegeven (graag per jaar uitsplitsen)?

18    Wat zijn de totaal geraamde uitgaven van Nederland aan Oekraïne t/m 2028 (graag per jaar uitsplitsen)?

19    Kunt u een update geven van de uitgaven van de EU aan Oekraïne in de periode 2022-2028 (graag uitsplitsen)? Hoeveel is er al uitgegeven en hoeveel is er begroot?

20    Waarom is ervoor gekozen een nieuwe garantieverplichting aan te gaan, terwijl de bedoeling juist was om garantieverplichtingen af te bouwen?

21    Wat zijn de precieze leningvoorwaarden aan Oekraïne («grace period», looptijden, rente, tranches, bestedingsdoelen, etc.)?

22    Wat gebeurt er als Oekraïne de lening niet kan terugbetalen?

23    Op welke wijze wordt gecontroleerd dat Oekraïne het geld uit het steunpakket doelmatig uitgeeft aan de bijbehorende bestedingsdoelen?

24    Waar is de 50 miljard euro precies voor bedoeld? Kunt u dit bedrag uitsplitsen? Welk deel hiervan gaat naar de salarissen van ziekenhuispersoneel en ambtenaren? Welk deel gaat er naar soldaten?

25    Zijn er voorwaarden gesteld aan de 50 miljard euro als het gaat om het aanpakken van corruptie in Oekraïne? Zo ja, wat zijn de precieze maatregelen die Oekraïne moet treffen? Zo nee, waarom niet?

26    Wordt het Meerjarig Financieel Kader (MFK) opgehoogd als gevolg van het steunpakket? Zo ja, met hoeveel en wat is de bijdrage van Nederland hierin?

27    In de brief wordt het volgende gesteld: «Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidt de tussentijdse herziening van het MFK tot een aanpassing van de afdrachten aan de Europese Unie. Zij zullen hiervoor op korte termijn ook een ISB verzenden aan de Kamer.» Kan deze alsnog voor het wetgevingsoverleg van

14 februari 2024 beschikbaar worden gesteld? Met hoeveel gaan de afdrachten aan de EU omhoog?

28    Bij het toetsingskader staat: «Indien dit na 2027 niet langer het geval is moet de rentecomponent ook in de garantie worden opgenomen.» Hoe hoog kan de garantie als gevolg hiervan dan nog worden?

29    Wat is de structurele strategie van de Commissie om Hongarije in lijn te brengen?

30    Waarom spreekt de regering zich niet uit voor de «enhanced cooperation»-procedure als Hongarije weer dwars zou liggen?

31    Klopt het dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vastgesteld dat alleen al voor 2024 een «funding gap» in Oekraïne is van 40 miljard dollar? Hoeveel verwacht het IMF dat de «funding gap» is t/m 2027?

32    Hoeveel extra financiële middelen zal Oekraïne naar schatting nodig hebben t/m 2027?

33    Klopt het dat de Wereldbank de lange termijn financieringsnoden van Oekraïne op meer dan 400 miljard schat? Wat is in dezen de lange termijn?

34    Voor hoeveel zal de VS Oekraïne t/m 2027 steunen exclusief het door het Congres geblokkeerde pakket van 60 miljard?

35    Kan een overzicht gegeven worden van de totale directe en indirecte Nederlandse steun aan Oekraïne t/m 2027 (zowel garanties als hogere afdrachten, etc.)?

36    Zijn er analyses van de terugbetaalcapaciteit van Oekraïne op deze faciliteit? Wat vertellen die?

37    Wat is er concreet toegezegd aan Hongarije in ruil voor steun voor dit pakket? Toekenning van MFF- en RRF-geld aan Hongarije gebeurt nu toch ook al op basis van objectieve criteria? Wat zal er concreet aan de situatie veranderen?

38    Wanneer treedt naar verwachting de garantie in werking?

3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.