Brief regering; Update inzet Zr. Ms. Holland - De situatie in het Midden-Oosten

Deze brief is onder nr. 506 toegevoegd aan dossier 23432 - Situatie in het Midden-Oosten i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel De situatie in het Midden-Oosten; Brief regering; Update inzet Zr. Ms. Holland
Document­datum 23-01-2024
Publicatie­datum 23-01-2024
Nummer KST23432506
Kenmerk 23432, nr. 506
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

23 432

De situatie in het Midden-Oosten

Nr. 506    BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 januari 2024

Op 8 november jl. informeerde ik uw Kamer, dat, gezien de acute noodzaak en de zich snel ontwikkelende situatie in het Midden-Oosten, Zr.Ms. Holland richting het oosten van de Middellandse zee werd gestuurd.1 Ik informeer u hierbij, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dat Zr.Ms. Holland eind januari terug zal keren naar Nederland.

De situatie in de regio blijft onverminderd zeer zorgelijk. De situatie aan de grens tussen Israël en Libanon is zeer fragiel en het risico op verdere uitbreiding van het conflict in de regio is aanwezig. Daarnaast heeft de bevolking van Gaza op grote schaal onmiddellijke, veilige en ongehinderde humanitaire hulp nodig. Nederland is daarom voorbereid op verschillende scenario's, waaronder het uitvoeren van een Non-combattant Evacuation Operation (NEO) en het leveren van humanitaire hulp. De afgelopen tijd heeft de Joint Taskforce op Cyprus de nodige voorbereidingen getroffen in het gebied om snel in actie te kunnen komen.2 De taskforce zal nu in Nederland met twee C-130's op stand-by staan en kan daardoor snel optreden indien nodig. Een team blijft op Cyprus aanwezig om de benodigde logistiek zeker te stellen zodat de eenheden die in Nederland gereed staan bij een activatie snel inzetbaar zijn. Ook blijven er teams vanuit Defensie in Beiroet en Caïro aanwezig ter ondersteuning van de Nederlandse ambassades.

De bevolking van Gaza heeft op grote schaal onmiddellijke, veilige en ongehinderde humanitaire hulp nodig. Het kabinet dringt daar in internationaal verband en in al haar diplomatieke contacten op aan en blijft zich inzetten om de toegang over land te verruimen en te versnellen. Tevens worden met partners mogelijkheden om ook via de lucht of een maritieme corridor steun te leveren blijvend gemonitord en onderzocht,

1    Kamerstuk 23 432, nr. 500

2    Zie Kamerbrief 23 432 nr. 505.

kst-23432-506 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

conform de motie van het lid Dobbe c.s.3 De volledige medewerking van Israël is daarin een belangrijke voorwaarde.

Doordat Zr.Ms. Holland tot eind januari in het oosten van de Middellandse Zee is ingezet, kon het schip niet, zoals eerder gepland, in het Caribisch gebied aanwezig zijn. Naar verwachting zal vanaf medio april weer een stationsschip in het Caribisch gebied aanwezig zijn. De Gouverneurs van Aruba, Curagao en Sint Maarten zijn hier reeds over geïnformeerd. In de tussentijd blijven de eenheden die permanent in het Caribisch gebied gestationeerd zijn beschikbaar voor inzet in het gebied.

De Minister van Defensie,

K.H. Ollongren

3 Kamerstuk 21 501-02, nr. 2801.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 23 432, nr. 506 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.