Brief regering; Stand van zaken reorganisaties - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2024 - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 24 toegevoegd aan wetsvoorstel 36410 X - Vaststelling begroting Defensie 2024.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2024; Brief regering; Stand van zaken reorganisaties |
---|---|
Documentdatum | 22-01-2024 |
Publicatiedatum | 22-01-2024 |
Nummer | KST36410X24 |
Kenmerk | 36410 X, nr. 24 |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2023-
2024
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2024
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 22 januari 2024
De veiligheidssituatie in de wereld verslechtert en het is hard nodig om de Defensieorganisatie te versterken en te veranderen om de doelstellingen uit de Defensienota 2022 (Kamerstuk 36 124, nr. 1) te kunnen behalen. Om die reden moet een groot aantal reorganisaties worden doorgevoerd. In mijn brief «Stand van zaken maatregelen «Behouden, binden, inspireren»» (Kamerstuk 36 410-X, nr. 7) van 27 september jl. heb ik toegezegd uw Kamer voor de begrotingsbehandeling te informeren over de actuele stand van zaken met betrekking tot reorganisaties. Middels deze brief geef ik invulling aan deze toezegging.
Behaalde resultaten
Tijdens het Commissiedebat Personeel van 13 juni jl. (Kamerstuk 36 200 X, nr. 90) heb ik benoemd dat er op dat moment rond de 85 reorganisaties liepen en dat ik aan het einde van het jaar voortgang wilde zien. Tijdens het Tweeminutendebat Personeel van 24 oktober (Handelingen II 2023/24, nr. 16, item 72) heb ik gezegd dat er van de op dat moment ongeveer 90 lopende reorganisaties, zo'n 75 tot 80 zouden gaan lukken in 2023. Dit zijn er uiteindelijk 80 geworden. De overige reorganisaties schuiven door naar dit jaar. Voorbeelden van reorganisaties die afgelopen jaar zijn voltooid betreft een uitbreiding van het F35-squadron en een versterking van de operationele capaciteit persoonsbeveiliging bij de Koninklijke Marechaussee en van de geneeskundige compagnie van de Koninklijke Landmacht. Dit jaar staan we opnieuw voor een grote uitdaging. Alleen al op basis van de te behalen doelstellingen uit de Defensienota 2022 is de verwachting dat er dit jaar aanzienlijk meer reorganisaties moeten worden doorgevoerd dan vorig jaar. Het gaat daarbij onder andere om de versterking van operationele en ondersteunende eenheden zoals de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie (DBBO), de oprichting van de Landelijke Bijstands- en Militaire Politie Organisatie bij de Marechaussee en de doorontwikkeling van het Defensie Grondgebonden
kst-36410-X-24 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024
Luchtverdedigingscommando (DGLC) bij de Landmacht. Dat vraagt veel capaciteit van zowel Defensie als ook van de Centrales van Overheidspersoneel.
Maatregelen
Het is belangrijk om de beschikbare capaciteit aan beide kanten zo efficiënt mogelijk in te zetten. Daarom heeft Defensie een aantal maatregelen genomen. Door het uitbreiden van de capaciteit bij Defensie ten aanzien van de reorganisaties, versterken we de regie, kunnen we de Defensieonderdelen beter ondersteunen en verbeteren we op die manier de kwaliteit van de reorganisaties. Door het inrichten van een database waarin reorganisaties zijn opgenomen, hebben we beter overzicht gekregen waardoor we kunnen prioriteren en sturen.
Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat we in tijden van groei, waarbij er door reorganisaties geen banen verdwijnen maar juist bij komen, processen moeten kunnen versnellen en vereenvoudigen. Ik heb daarom opdracht gegeven voor de doorstart van het technisch werkverband Uitvoering Reorganisaties Defensie (URD). Ik zal in dat werkverband met de Centrales van Overheidspersoneel in gesprek gaan over voorstellen die kunnen zorgen voor versnelling, verbetering en vereenvoudiging van reorganisaties. Daarbij wil ik ook met hen spreken over de motie van de leden Krul en Valstar (Kamerstuk 36 410-X, nr. 9) van 24 oktober jl. die oproept om in samenspraak met de centrales van overheidspersoneel mogelijkheden te onderzoeken om URD-trajecten sneller te doorlopen en er minimaal op in te zetten dat, desnoods tijdelijk, reorganisaties gericht op groei met een omvang van minder dan 25 arbeidsplaatsen, dispensatie krijgen van het URD-traject. De inschatting is dat daardoor een substantieel deel van de reorganisaties (veel) sneller kan worden doorgevoerd en dat we de schaarse capaciteit kunnen richten op de grote, complexe trajecten. Ik zal het technisch werkverband verzoeken zich de komende tijd te buigen over zowel deze voorstellen als alle andere knelpunten binnen het reorganisatiedomein. Ik zal uw Kamer op de hoogte houden van de voortgang.
Naar een schaalbare krijgsmacht
Door middel van deze reorganisatietrajecten wordt de formatie van Defensie vergroot en kan de organisatie groeien. Defensie hoeft echter niet continu over al haar personeel te beschikken en werkt daarom ook aan een organisatie die wendbaar en schaalbaar is. We werken aan slimme vormen van samenwerking met internationale partners, andere departementen, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, werkgeversorganisaties en de industrie. In een wereld waarin de veiligheidssituatie verslechtert, kan Defensie niet anders dan een beroep doen op de hele samenleving. Hoewel het aan een nieuw kabinet is om hierin verdere keuzes in te maken, worden verschillende mogelijkheden hiervoor alvast verkend.
De Staatssecretaris van Defensie,
C.A. van der Maat
Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 410 X, nr. 24 2