Brief regering; Voortgangsnotitie evaluatie Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelenterrorismebestrijding - Tijdelijke regels inzake het opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen aan personen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid of die voornemens zijn zich aan te sluiten bij terroristische strijdgroepen en inzake het weigeren en intrekken van beschikkingen bij ernstig gevaar voor gebruik ervan voor terroristische activiteiten (Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding)

Deze brief is onder nr. 26 toegevoegd aan wetsvoorstel 34359 - Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Tijdelijke regels inzake het opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen aan personen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid of die voornemens zijn zich aan te sluiten bij terroristische strijdgroepen en inzake het weigeren en intrekken van beschikkingen bij ernstig gevaar voor gebruik ervan voor terroristische activiteiten (Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding); Brief regering; Voortgangsnotitie evaluatie Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelenterrorismebestrijding
Document­datum 27-12-2023
Publicatie­datum 27-12-2023
Nummer KST3435926
Kenmerk 34359, nr. 26
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

34 359

Nr. 26

Tijdelijke regels inzake het opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen aan personen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid of die voornemens zijn zich aan te sluiten bij terroristische strijdgroepen en inzake het weigeren en intrekken van beschikkingen bij ernstig gevaar voor gebruik ervan voor terroristische activiteiten (Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 december 2023

Het kabinet blijft zich onverminderd inzetten om de nationale veiligheid te beschermen tegen terroristische dreigingen. Nederland heeft door de jaren heen een sterke en brede aanpak ontwikkeld van wetgeving, bevoegdheden en specialistische teams en organisaties om aanslagen te voorkomen en extremisme en terrorisme te bestrijden. Sinds 2017 maakt de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding onderdeel uit van deze brede aanpak. Ter uitvoering van de motie van het lid Koekkoek (Volt)1, waarin wordt verzocht om de wet jaarlijks te evalueren om te kunnen onderzoeken of de tijdelijke maatregelen nog steeds noodzakelijk en proportioneel zijn, bied ik uw Kamer bijgaand de voortgangsnotitie van het evaluatieonderzoek naar de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding aan.

Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding

De Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding maakt het mogelijk om vrijheidsbeperkende maatregelen op te leggen aan personen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Zo kan de Minister van Justitie en Veiligheid een meldplicht, gebiedsverbod of een contact-verbod opleggen aan een persoon die op grond van zijn gedragingen in verband kan worden gebracht met terroristische activiteiten of ondersteuning daarvan. Er hoeft (nog) geen sprake te zijn van een strafbaar feit. Daarom kan de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding uitkomst bieden in gevallen waar het strafrecht geen mogelijkheden (meer) biedt. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de situatie waarin een terrorismeveroordeelde vrijkomt uit detentie en

1 Kamerstukken II, 2021-2022, 35 917, nr. 11.

kst-34359-26 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

strafrechtelijke voorwaarden niet (meer) van toepassing zijn, maar er nog wel een dreiging van de betreffende persoon uitgaat.

Voortgang evaluatie Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding

Naar aanleiding van de verzoeken en moties van uw Kamer ben ik in gesprek gegaan met het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum. Op 27 maart 2023 heb ik uw Kamer geïnformeerd over de onderzoeksopzet van de evaluatie Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding.1 Tevens is in deze brief toegezegd om in het laatste kwartaal van 2023 een voortgangsnotitie aan te leveren, waarmee uw Kamer geïnformeerd wordt over de toepassing van de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding tot dat moment.

De voortgangsnotitie, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoeks-en Documentatiecentrum opgesteld door de onderzoekers (een samenwerkingsverband van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en Pro Facto), schetst de eerste contouren van de evaluatie, zoals de onderzoeksvraag, de onderzoeksmethoden en de planning. Bij het opstellen van de onderzoeksvraag is uitvoerig gekeken naar de wensen van uw Kamer en het advies van de Raad van State.2 In de voortgangsnotitie wordt onder meer inzicht geboden hoe vaak de maatregelen uit de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding zijn ingezet in de periode van 2017 tot en met 2023. De evaluatie wordt uiterlijk 1 september 2024 aan uw Kamer toegezonden.

De Minister van Justitie en Veiligheid,

  • D. 
    Yesilgöz-Zegerius

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 34 359, nr. 26 2

1

   Kamerstukken II, 2022-2023, 34 359, nr. 25.

2

   Kamerstukken II, 2021/2022, 35 917, nr. 4.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.