Brief regering; Meerjarenbeleidsplan IGJ 2024-2027 - Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Deze brief is onder nr. 74 toegevoegd aan dossier 33149 - Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

1.

Kerngegevens

Officiële titel Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ); Brief regering; Meerjarenbeleidsplan IGJ 2024-2027
Document­datum 18-12-2023
Publicatie­datum 18-12-2023
Nummer KST3314974
Kenmerk 33149, nr. 74
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

33 149

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Nr. 74

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 december 2023

Hierbij stuur ik u het nieuwe meerjarenbeleidsplan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 2024-2027: Toezicht op de zorg van nu en in de toekomst.

Het huidige meerjarenbeleidsplan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd loopt dit jaar af. Daarom is de inspectie aan de slag gegaan met het beschrijven van de richting voor de komende vier jaar. Dit hebben zij gedaan in een interactief traject met collega's binnen de inspectie, met cliëntenorganisaties, beroepsorganisaties, brancheorganisaties, collega toezichthouders binnen en buiten Nederland, adviesorganen, kennisinstituten, uitvoeringsorganisaties en ministeries.

Het resultaat is een nieuw meerjarenbeleidsplan 2024-2027: Toezicht op de zorg van nu en in de toekomst. Dit meerjarenbeleidsplan is inmiddels door de inspectie zelf vastgesteld. Het meerjarenbeleidsplan sluit aan bij de beweging naar passende zorg. De waarden menselijk, samen en duurzaam staan centraal. Deze waarden gelden als leidraad voor het toezicht maar ook voor de ontwikkeling van de inspectie zelf.

Het meerjarenbeleidsplan 2024-2027: Toezicht op de zorg van nu en in de toekomst in het kort:

Maatschappelijke opgave: De zorg staat onder druk, volksgezondheid is wereldwijd een vraagstuk. De vraag naar zorg neemt toe, wordt complexer en diverser. Daartegenover staat een krappe arbeidsmarkt. Gezond leven kan gezondheidsproblemen voorkomen. Gezond leven is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook buiten de zorg zijn er omstandigheden die gezondheid en zorg beïnvloeden. Denk aan de financiële situatie of psychische problemen en een dalend vertrouwen in de overheid. Daarnaast spelen marktwerking, internationale afhankelijkheid en digitale innovaties een rol in het zorgveld. Al deze ontwikkelingen maken dat het niet meer vanzelfsprekend is dat iedereen de best

kst-33149-74 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

mogelijke zorg krijgt. Wat moeten we doen zodat iedereen kan blijven rekenen op goede en veilige zorg?

Het antwoord: passende zorg. De komende jaren levert de inspectie een betekenisvolle bijdrage aan de transformatie naar passende zorg. Als leidraad daarbij hanteren ze de waarden menselijk, samen en duurzaam. Omdat deze waarden juist nu essentieel zijn voor goede zorg én goed toezicht.

  • Menselijk: Bij het oordeel over de kwaliteit en veiligheid van zorg kijkt de inspectie vooral vanuit mensen die zorg krijgen: is de zorg mensgericht en zijn zorgverleners in gesprek met de mensen om wie het gaat?
  • Samen: De inspectie stimuleert samenwerking en kijkt of partijen ook echt samenwerkingsafspraken maken. Ook de inspectie zelf kijkt en werkt over grenzen van afdelingen en sectoren heen. Zij stemmen het werk af met andere toezichthouders en kennisinstituten, in Nederland en internationaal.
  • Duurzaam: In het toezicht richt de inspectie zich op preventie, houdbare en groene zorg.

Wat doet de inspectie: Toezichthouden is de kerntaak van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat is meer dan controleren op basis van wetten, regels en normen. De inspectie agendeert kwaliteit en veiligheid en stimuleert partijen om hun zorg te verbeteren. Waar nodig treedt de inspectie op. Ze houden toezicht op zorgverleners, zorgaanbieders en fabrikanten. En kijken naar degenen die zorg nodig hebben, de samenwerkingsverbanden en het stelsel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is een waardegedreven, gezaghebbende, zichtbare en aanspreekbare toezichthouder.

Ontwikkelen als toezichthouder: de inspectie kijkt kritisch naar het eigen handelen, en gebruikt de inzichten die dit oplevert voor verbetering.

  • Keuzes in het toezicht maakt de inspectie steeds meer en steeds beter op basis van een brede risicoanalyse en -afweging.
  • In het toezicht kiest de inspectie voor een gedifferentieerde aanpak.
  • De inspectie kiest nog meer dan nu voor maatwerk en samenhang in het toezicht. Zij kijkt sectoroverstijgend en vanuit verschillende perspectieven.
  • De inspectie gaat verder met het professionaliseren van het datama-nagement, het signaleren van trends uit meldingen en het moderniseren van de informatievoorziening.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 33 149, nr. 74 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.