Brief regering; Zevende voortgangsrapportage Wind in de zeilen - Marinierskazerne Zeeland

Deze brief is onder nr. 43 toegevoegd aan dossier 33358 - Marinierskazerne Zeeland.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Marinierskazerne Zeeland; Brief regering; Zevende voortgangsrapportage Wind in de zeilen
Document­datum 14-12-2023
Publicatie­datum 14-12-2023
Nummer KST3335843
Kenmerk 33358, nr. 43
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

33 358

Marinierskazerne Zeeland

Nr. 43

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 december 2023

Hierbij bied ik u de zevende voortgangsrapportage aan over het bestuursakkoord Wind in de zeilen. De uitvoering van het pakket Wind in de Zeilen wordt steeds zichtbaarder en tastbaarder. Bij een flink aantal projecten lopen de ontwikkelingen volgens planning.

Een aantal fiches uit het pakket Wind in de zeilen wil ik hieronder belichten.

Allereerst is in de tweede helft van 2023 wederom een fiche uit het pakket Wind in de zeilen afgerond, te weten «Vergoeding gemaakt kosten». Daarnaast zijn afgelopen periode grote stappen gezet richting de daadwerkelijke oprichting van het Delta Climate Center (DCC) op de kenniswerf Vlissingen dat als kernopdracht heeft om innovatieve oplossingen te realiseren voor een toekomstbestendige, veilige en welvarende delta via onderwijs, onderzoek, valorisatie en business. Op 1 oktober 2023 is de Raad van Bestuur benoemd en daarnaast zijn een zakelijk en wetenschappelijk directeur aangesteld. Momenteel wordt toegewerkt naar de oprichting van de Stichting, de samenwerkingsovereenkomst en de subsidieaanvragen om volgend jaar succesvol van start te gaan.

Een ander mooi succes is dat via Impuls Zeeland kennisintensieve en innovatieve bedrijven zijn aangetrokken en/of verder zijn geholpen bij hun doorontwikkeling door financiering vanuit Wind in de zeilen. De meest recente is een innovatief bedrijf waar gewerkt wordt aan het recyclen van printplaten.

Evenzeer is er goede voortgang geboekt bij het project Rail Gent-Terneuzen. Door een bijdrage vanuit Wind in de zeilen, de (nog) voorwaardelijke toezegging vanuit het nationaal groeifonds en de onlangs afgegeven financieel commitment van de Belgische federale overheid kunnen voorbereidingen worden getroffen voor de start van de verken-ningsfase conform de MIRT-systematiek.

Een ander project dat volop in de publieke belangstelling staat betreft de realisatie van het Justitieel Complex Vlissingen (JCV) in 2030. In de

kst-33358-43 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

afgelopen periode is het bestemmingsplan hiervoor vastgesteld en onherroepelijk. Momenteel wordt de aanbestedingsprocedure doorlopen die medio 2024 moet leiden tot een gunning van het ontwerp, de bouw en het onderhoud van dit complex. De komende periode zal ook worden gestart met de aanleg van de groene kraag rondom het JCV. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een bijdrage verleend van € 2,4 miljoen om de ontwikkeling van het gehele stadslandgoed te versnellen. Voor het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde en Ondermijnende Criminaliteit (SKC) gevestigd te Vlissingen, en dat evenals het JCV valt onder het fiche «Law Delta», is onlangs de structurele organisatorische borging geregeld; het SKC functioneert als een dienst met korte lijnen naar het bestuursdepartement van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Tenslotte is het mooi om te zien dat het pakket Wind in de zeilen spin-off effecten geeft voor heel Zeeland en kansen ontstaan voor opschaling bij uiteenlopende thema's zoals onder andere bij energienetwerken en bij de opleiding van PA-studenten.

In de Stuurgroep Wind in de zeilen van 7 december jongstleden hebben de Zeeuwse bestuurders en ik aangegeven zeer te spreken te zijn over de goede onderlinge samenwerking tussen Rijk en regio en dat deze manier van samenwerken tussen Rijk en regio een mooi voorbeeld is hoe de samenwerking tussen Rijk en regio in de toekomst gestalte kan krijgen in het licht van het vervolg op het rapport Elke regio telt!

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

H.M. de Jonge

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 33 358, nr. 43 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.