Verslag - Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2024

Dit verslag is onder nr. A toegevoegd aan wetsvoorstel 36410 B - Vaststelling begroting gemeentefonds 2024.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2024; Verslag
Document­datum 29-11-2023
Publicatie­datum 29-11-2023
Nummer KST36410BA
Kenmerk 36410 B, nr. A
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2024

Vergaderjaar 2023-

36 410 B

Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2024

VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN1

Vastgesteld 28 november 2023

  • 1. 
    Inleiding

De leden van de BBB-fractie hebben kennisgenomen van het voorstel en wensen naar aanleiding daarvan enkele vragen te stellen.

  • 2. 
    Bezuinigingen en een sluitende begroting

In het verleden was het zo dat de grootte van het gemeentefonds meebewoog met de uitgaven van de rijksoverheid. Gemeenten halen een behoorlijk deel van hun inkomsten uit dat fonds. Dit jaar gaat het om bijna 40,5 miljard euro, maar de komende jaren gaat dat bedrag met miljarden omlaag. Volgens de Voorjaarsnota zit er in 2027 nog 35 miljard euro in het fonds, terwijl de rijksoverheid tegelijkertijd 50 miljard wegzet in het Klimaatfonds. De VNG heeft gemeenten inmiddels geadviseerd vanaf het «ravijnjaar» 2026 geen sluitende begroting meer in te dienen. Gemeenten staan met hun rug tegen de muur. Eerst ging de invoering van het sociaal domein al gemoeid met een flinke bezuiniging, daarna ging de rekening van de jeugdzorg naar de gemeenten en nu dreigt hetzelfde te gebeuren met opvang van vluchtelingen, de Omgevingswet en de energietransitie. Ondertussen is in vele landelijke gemeenten het overdekte zwembad gesloten, de bibliotheek is enkele dagdelen in de week open en het openbaar vervoer wordt in stand gehouden door vrijwilligers. Naar aanleiding van de Begrotingsstaat gemeentefonds 2024 die nu voorligt hebben de leden van de fractie van de BBB de volgende vragen. Herkent de regering het hierboven geschetste beeld? Zo ja, wat kan de regering op dit moment doen om de financiële pijn enigszins te verzachten? Waarom 1 Samenstelling:

Lagas (BBB) (voorzitter), Kroon (BBB),Van Langen (BBB), Fiers (GroenLinks-PvdA), Recourt (GroenLinks-PvdA), Janssen-Van Helvoort (GroenLinks-PvdA), Van Gurp (GroenLinks-PvdA), Rovers (GroenLinks-PvdA), Van den Berg (VVD), Meijer (VVD) (ondervoorzitter), Doornhof (CDA), Van Toorenburg (CDA), Dittrich (D66), Van Meenen (D66), Van Hattem (PVV), Nicolaï (PvdD), Nanninga (JA21), Kox (SP), Talsma (CU), Dessing (FVD), Schalk (SGP), Perin-Gopie (Volt), van Rooijen (50PLUS), Van der Goot (OPNL)

kst-36410-B-A ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

is met deze begroting afgestapt van de trap-op-trap-af-strategie? Wat gaat de regering doen om ervoor te zorgen dat de gemeenten en hun inwoners niet de rekening gaan betalen voor de ambities van deze (demissionaire) regering? Voor gemeenten kleiner dan 100.000 inwoners geldt nog steeds een opschalingskorting terwijl het beleid dat hieraan ten grondslag ligt niet meer actueel is. Hierdoor zijn de problemen voor kleine gemeenten extra groot, wanneer gaat de regering de opschalingskorting afschaffen? En als de regering dit niet van plan is, waarom niet?

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken ziet met belangstelling uit naar de nota naar aanleiding van het verslag en ziet deze graag binnen vier weken na vaststelling van dit verslag tegemoet.

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Zaken,

Lagas

De griffier van de commissie voor Binnenlandse Zaken,

Bergman

Eerste Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 410 B, A 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.