Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de stand van zaken met betrekking tot de Regionale Aanpak Toekomst Onderwijsarbeidsmarkt - Werken in het onderwijs

Deze brief is onder nr. 458 toegevoegd aan dossier 27923 - Werken in het onderwijs.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Werken in het onderwijs; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de stand van zaken met betrekking tot de Regionale Aanpak Toekomst Onderwijsarbeidsmarkt
Document­datum 27-10-2023
Publicatie­datum 27-10-2023
Nummer KST27923458
Kenmerk 27923, nr. 458
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

27 923

Werken in het onderwijs

Nr. 458    BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN

WETENSCHAP EN VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 oktober 2023

Hierbij stuur ik u de reactie op het verzoek van de vaste commissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een brief met daarin de stand van zaken met betrekking tot de Regionale Aanpak Toekomst Onderwijsarbeidsmarkt.

In de Kamerbrief over voortgang Lerarenstrategie van 20 juni jl.1 informeerden we uw Kamer over de stand van zaken van de uitwerking van de lerarenstrategie en de prioriteiten uit het Werkplan «Samen voor het beste onderwijs».2 In dit werkplan is de ambitie opgenomen om tot een landelijk dekkend netwerk van onderwijsregio's te komen (voorheen Regionale Aanpak Toekomst Onderwijsarbeidsmarkt (RATO)).

Daarom heeft de Realisatie-Eenheid de opdracht gekregen om met het onderwijsveld te komen tot een landelijk dekkend netwerk van onderwijsregio's, met de regio's toetsbare resultaatafspraken te maken over maatregelen die het personeelstekort terugdringen én de monitoring en evaluatie van deze aanpak op te zetten.

Voor de zomer informeerden wij uw Kamer over de mogelijkheid voor regio's om zich als voorloper onderwijsregio aan te melden. Inmiddels zijn er 27 voorlopers onderwijsregio's van start gegaan. De ervaringen van de voorlopers onderwijsregio's worden gebruikt om te leren wat wel en wat niet werkt.

Onderwijsregio's richten zich op de samenwerking tussen schoolbesturen, lerarenopleidingen en de beroepsgroep om te zorgen voor voldoende leraren en schoolleiders en onderwijsondersteunend personeel, die met plezier werken in het onderwijs, goed opgeleid zijn en hun vak bijhouden.

1    Kamerstuk 27 923, nr. 456

2    Kamerstuk 27 923, nr. 449

kst-27923-458 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Binnen de onderwijsregio's wordt gewerkt aan het beter werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel.

Begin september '23 zijn de Subsidieregeling Onderwijsregio's en de Subsidieregeling Voorlopers onderwijsregio's gepubliceerd. Met de Subsidieregeling Onderwijsregio's is het zowel voor onderwijsregio's als voor RAP-regio's (Regionale Aanpak Personeelstekort) en SO&P-partnerschappen (Samen Opleiden & Professionaliseren), die nog niet de overstap maken naar onderwijsregio's in 2024, mogelijk om subsidie aan te vragen. Voorwaarde voor RAP-regio's en SO&P-partnerschappen is dat zij met de Realisatie-Eenheid verkennen hoe zij kunnen aansluiten bij onderwijsregio's of zelf onderwijsregio's vormen. De Subsidieregeling Voorlopers onderwijsregio's maakt het mogelijk om een projectleider aan te stellen en deel te nemen aan de activiteiten rond de lerende aanpak om te komen tot onderwijsregio's, georganiseerd door de Realisatie-Eenheid. De Realisatie-Eenheid ondersteunt de onderwijsregio's in het uitvoeren van de activiteiten.

We zullen uw Kamer in december 2023 in de jaarlijkse brief over de lerarenstrategie informeren over de vorming van de onderwijsregio's.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H. Dijkgraaf

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

M.L.J. Paul

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 27 923, nr. 458 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.