Brief regering; Beleidsreactie op brief CTIVD inzake uitkomsten pilot afweging tools OSINT - Toezichtsverslagen AIVD en MIVD

Deze brief is onder nr. 254 toegevoegd aan dossier 29924 - Toezichtsverslagen AIVD en MIVD.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toezichtsverslagen AIVD en MIVD; Brief regering; Beleidsreactie op brief CTIVD inzake uitkomsten pilot afweging tools OSINT
Document­datum 25-10-2023
Publicatie­datum 25-10-2023
Nummer KST29924254
Kenmerk 29924, nr. 254
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

29 924

Toezichtsverslagen AIVD en MIVD

Nr. 254

BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 oktober 2023

Hierbij bieden wij u de brief van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) aan over de uitkomsten van de pilot van de AIVD en MIVD in het kader van Open Source Intelligence (OSINT) tools. De pilot is gestart door de diensten in november 2022 ten behoeve van het inrichten van een afwegingskader ter opvolging van de aanbevelingen van de CTIVD in rapport nr. 74 naar Automated Open Source Intelligence (AOSINT) tools (Kamerstuk 29 924, nr. 223).

Wij zijn de CTIVD erkentelijk voor de constructieve bijdrage tijdens de pilot en de positieve bevindingen in de brief. Ook wij zijn van mening dat de pilot een praktisch afwegingskader heeft opgeleverd voor AOSINT tools en bijdraagt aan actief risicomanagement ten aanzien van AOSINT tools.

We onderschrijven het uitgangspunt van de aanbeveling dat de risico-inventarisatie uiteindelijk dient te leiden tot het nemen van mitigerende maatregelen op geconstateerde risico's voor alle tools in het inlichtingenproces. Dus ook ten aanzien van tools die niet enkel zien op het domein OSINT waar de pilot op is uitgevoerd. Het in de pilot ontwikkelde afwegingskader voor AOSINT tools zal met het oog daarop worden aangepast c.q. aangevuld door de AIVD en MIVD zodat het kader - en daaruit voortvloeiende risico-inventarisaties - aansluit op het landschap van in gebruik zijnde tools bij de diensten.

kst-29924-254 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

De diensten gaan aan de slag met deze aanbeveling en zullen aan de hand van een nadere prioritering en fasering van de uitvoering van de aanbeveling - alsmede over een sluitend overzicht en een haalbare uitvoeringstermijn - met de CTIVD nader in gesprek gaan.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

H.M. de Jonge

De Minister van Defensie,

K.H. Ollongren

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 29 924, nr. 254 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.