Brief regering; Inspectierapport naar aanleiding van steekincidenten in Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht - Naar een veiliger samenleving

Deze brief is onder nr. 730 toegevoegd aan dossier 28684 - Naar een veiliger samenleving.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Naar een veiliger samenleving; Brief regering; Inspectierapport naar aanleiding van steekincidenten in Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht
Document­datum 19-10-2023
Publicatie­datum 19-10-2023
Nummer KST28684730
Kenmerk 28684, nr. 730
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

28 684

Naar een veiliger samenleving

Nr. 730    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 19 oktober 2023

Op 5 november 2022 speelde zich een zeer tragische gebeurtenis af in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug.1 Een patiënt heeft drie sociotherapeuten ernstig verwond met een mes. Eén van hen is overleden aan de verwondingen. De patiënt pleegde zelfmoord. De gebeurtenis was een schok voor de slachtoffers en nabestaanden, voor de medewerkers van de kliniek en voor de Nederlandse samenleving. Ik leef dan ook mee met alle betrokkenen. De veiligheid van mensen is voor mij cruciaal. Daarom zet ik mij in voor verbeteringen zodat mensen in deze sector zo goed en veilig mogelijk hun werk kunnen doen.

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft onderzocht in welke mate betrokkene tijdens zijn periode in Nederland heeft verbleven op een passende locatie. In het rapport gaat de Inspectie ook specifiek in op de omstandigheden in Veldzicht tijdens het verblijf van betrokkene. De Inspectie heeft bij het onderzoek zowel partijen uit de migratieketen als uit de zorg- en veiligheidsketen betrokken. Mede namens de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid bied ik uw Kamer het inspectierapport aan. Ik volg hiermee de wens van de slachtoffers en nabestaanden om het rapport zo snel mogelijk na afronding aan uw Kamer aan te bieden. Ik ga binnenkort met hen in gesprek over het rapport.

Naast de Inspectie Justitie en Veiligheid heeft ook de Nederlandse Arbeidsinspectie (hierna: Arbeidsinspectie) een onderzoek gedaan. De Arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat het beleid ten aanzien van agressie en geweld tekortschiet. Dat is een overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet. De Arbeidsinspectie heeft daarom een waarschuwing opgemaakt conform het handhavingsbeleid. De kliniek dient verbeteringen uiterlijk 1 mei 2024 te realiseren. Ik stuur de betreffende waarschuwingsbrief van de Arbeidsinspectie als bijlage aan uw Kamer.

1 CTP Veldzicht is een rijksinrichting die (beveiligde) forensische zorg biedt aan personen met een migratieachtergrond. Er verblijven zowel mensen met als zonder een strafrechtelijke titel.

kst-28684-730 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Ik hecht aan een veilige en lerende sector. Het is dus goed dat de kliniek direct na de tragische gebeurtenis al aan de slag is gegaan. Zo is een intern onderzoek uitgevoerd op basis waarvan een plan van aanpak wordt opgesteld. Ook zal CTP Veldzicht tijdelijk de directie versterken met iemand die speciaal belast is met de portefeuille forensische scherpte.

Nu ligt er een grondige analyse van de Inspectie met duidelijke aanbevelingen over wat beter moet. Daar gaan we, samen met betrokken organisaties, mee aan de slag. De inhoudelijke beleidsreactie op het rapport ontvangt uw Kamer later dit jaar.

De Minister voor Rechtsbescherming,

F.M. Weerwind

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 28 684, nr. 730 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.