Amendement Van den Hil/Palland over een wetsevaluatie - Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang

Dit amendement i is onder nr. 9 toegevoegd aan wetsvoorstel 36393 - Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang; Amendement; Amendement van de leden Van den Hil en Palland over een wetsevaluatie
Document­datum 16-10-2023
Publicatie­datum 16-10-2023
Nummer KST363939
Kenmerk 36393, nr. 9
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-

2024

36 393

Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang

Nr. 9

AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DEN HIL EN PALLAND

Ontvangen 16 oktober 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor: Aan artikel I wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

Na artikel 3.5 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3.5a

Onze Minister zendt binnen vijf jaar na de inwerkingtreding van de Wet van ... tot wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang (Stb. ..., ...), aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van die wet in de praktijk. In het verslag wordt in ieder geval aandacht besteed aan:

  • a. 
    de werking in de praktijk van het maximumpercentage van 50% per dag;
  • b. 
    de effecten op het aanbod en de kwaliteit van de kinderopvang;
  • c. 
    de effecten op de werkzaamheden van de beroepskrachten meertalige kinderopvang en de pedagogische beleidsmedewerkers werkzaam bij de meertalige kinderopvang.

Daarbij dient rekening te worden gehouden met alle talen, bedoeld in artikel 1.55, derde lid.

Toelichting

De memorie van toelichting stelt dat, gezien internationaal wetenschappelijk onderzoek, alsook Nederlands onderzoek, de Minister niet voornemens is om een evaluatiebepaling op te nemen. Uit verschillende uitvoeringstoetsen blijkt echter dat er wel behoefte is aan een evaluatiebepaling. Tevens heeft de Universiteit van Amsterdam enkele aanbevelingen gedaan om nader onderzoek te doen naar meertalige dagopvang in Nederland. Het tot op heden uitgevoerde Nederlandse onderzoek kent

kst-36393-9 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

immers enkele beperkingen. Zo hebben er geen experimenten plaatsgevonden in het Frans of Duits en is er in de resultaten sprake van een oververtegenwoordiging van kinderen met hoogopgeleide ouders. Indien de wetswijziging doorgevoerd wordt zal meertalige dagopvang op een veel grotere schaal toegepast worden. De indieners vinden dat een gelimiteerd experiment vooraf een evaluatie achteraf niet vervangt, zeker gezien het verschil in schaal. Zodoende achten de indieners dat een evaluatie van de wetswijziging op zijn plaats is. Dit wordt onderschreven door het adviescollege toetsing regeldruk (ATR), dat stelt dat een evaluatiebepaling in algemene zin van belang is bij nieuwe wet- en regelgeving.

Van den Hil Palland

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 393, nr. 9 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.