Lijst van vragen: Verslag houdende een lijst van vragen inzake vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024 (Kamerstuk 36410-XV) - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024

Deze lijst van vragen i is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 36410 XV - Vaststelling begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verslag houdende een lijst van vragen inzake vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024 (Kamerstuk 36410-XV)
Document­datum 03-10-2023
Publicatie­datum 03-10-2023
Kenmerk 36410-XV, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

36410-XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024

nr. Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal vragen voorgelegd aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen inzake de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024 (36410-XV, nr. 1, 2 en 3).

De daarop door de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

Voorzitter van de commissie,

Kuzu

Griffier van de commissie,

Post

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Zijn er doelstellingen geformuleerd voor burn-outklachten onder werkenden?

2

Hoe staat het met het doel van versimpelde wetgeving rondom het overheidsprogramma "Werk aan de Uitvoering"?

3

Worden in de evaluatie asbest ook gedragsaspecten en eindbeoordeling bij sanering meegenomen?

4

Wanneer was de laatste indicatie op basis van boetebedragen van de Arbeidsinspectie?

5

Welke doelstelling is er voor het aantal arbeidsinspecties in 2024?

6

Hoeveel fte werkte voor de arbeidsinspectie in 2019 t/m 2023 en wordt verwacht in 2024?

7

Hoe zet de arbeidsinspectie in op meer effectieve en meer efficiënte handhaving? Wat is de rol van technologie en wetenschap hierin?

8

Kan een lijst worden gemaakt van alle denkbare wijzigingen in de (uitvoering van de) Participatiewet die per 1 januari 2024 en 1 juli 2024 wijzigen.

9

Hoeveel geld kostte het om advies in te winnen van de Commissie Sociaal Minimum?

10

Kan schematisch worden weergeven hoe de inkomenssituatie eruitziet voor een niet-arbeidsongeschikte alleenstaande die in Amsterdam in de bijstand zit, in en een sociale huurwoning woont en dit vergelijken met de inkomenssituatie als diezelfde persoon vervolgens fulltime tegen minimumloon gaat werken in 2024, en dit ook vergelijken met als die persoon fulltime tegen modaal loon gaat werken in 2024?

11

Welke sociale regelingen hebben het hoogste niet-gebruik? Wat zijn de voornaamste redenen voor dit niet-gebruik?

12

Welke wetgeving of praktische knelpunten zitten in de weg om niet-gebruik effectief tegen te gaan?

13

Hoeveel euro wordt er jaarlijks niet uitgekeerd door niet-gebruik?

14

Wat is de arbeidsparticipatie onder statushouders?

15

Hoeveel statushouders krijgen per jaar voorrang op een sociale huurwoning?

16

Hoeveel mensen wonen er scheef in een sociale huurwoning? Hoeveel procent van het totaal is dit?

17

Hoeveel dragen arbeidsmigranten in Nederland bij aan het bruto binnenlands product (bbp)?

18

Hoeveel geld maken arbeidsmigranten in Nederland jaarlijks over aan hun naasten in het land van herkomst (zgn. ‘remittances’)?

19

Hoe hoog is de collectieve studieschuld die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) uit heeft staan?

20

Welk percentage van de mensen met problematische schulden heeft een eigen woning?

21

Hoeveel mensen zitten er in de schuldsanering?

22

Is er een tekort aan personeel in de schuldhulpverlening? Zo ja, aan welke vacatures moet dan worden gedacht?

23

Op welke re-integratieprogramma’s kunnen we een onderbesteding op de SZW-begroting verwachten, op basis van voorgaande jaren?

24

Wat is volgens ontvangers de meest ingewikkelde uitkering of toeslag? En wat is de meest eenvoudige?

25

60% van de mensen in de bijstand heeft geen startkwalificatie. Hoeveel van deze groep mensen is niet-westers allochtoon?

26

Waarom is het onrealistisch om te verwachten dat op termijn 100% van de mensen in de bijstand een startkwalificatie bezit en vast werk heeft?

27

Wordt het behalen van een startkwalificatie aan het mbo verstaan als re-integratie vanuit de gemeente? Zo ja, is dit niet een relatief goedkope en zeer laagdrempelige manier om een stap richting de arbeidsmarkt te zetten?

28

Wat is het niet-gebruik per toeslag?

29

Hoeveel mensen zouden wel graag willen/kunnen werken met een aandoening/ziekte, maar die problemen ervaren om op de arbeidsmarkt (terug) te komen?

30

In hoeverre is er aandacht bij het aanpakken van arbeidsmarktkrapte voor werkbehoud bij mensen met chronische ziekten/aandoeningen en mensen die na kanker weer terug aan het werk gaan?

31

Hoeveel mensen in absolute aantallen hebben op dit moment in Nederland problematische schulden? Hoeveel hiervan wonen op de Caribische eilanden?

32

Hoeveel mensen in absolute aantallen hebben problematische schulden? Hoeveel hiervan zijn werkenden?

33

Hoeveel huishoudens in absolute aantallen met één (werkende) ouder hebben problematische schulden?

34

Hoeveel huishoudens met twee (werkende)ouders hebben problematische schulden?

35

Hoe verhouden de problematische schulden cijfers in Nederland zich tot de problematische schulden cijfers in Europa gemiddeld?

36

Hoeveel mensen staan er, per code, geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)?

37

Hoeveel mensen hebben een boete opgelegd gekregen in 2022 door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) omdat ze hun zorgverzekering niet konden betalen? Hoeveel geld is hierdoor ontvangen? Hoeveel heeft het alsnog innen van de zorgverzekering gelden gekost (administratiekosten, personeelskosten, etcetera).

38

Welke maatregelen worden er op dit moment in totaal genomen om mensen en/of jongeren financiele vaardigheden aan te leren?

39

Zijn er op dit moment nog organisaties waar de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet nog niet is geïmplementeerd?

40

Hoeveel kost een nationaal schuldenpardon voor iedereen met problematische schulden?

41

Wat is de stand van zaken ten aanzien van het compenseren van zij-instromers voor reguliere opleidingen voor wie sinds afgelopen jaar de fiscale aftrek niet meer mogelijk is en die ook niet in aanmerking kwamen voor de STAP-regeling?

42

Hoeveel procent van de medewerkers in de kinderopvang is man? Hoe verhoudt dit zich tot de afgelopen jaren? Is daar een trend in te zien?

43

Hoeveel procent van de mensen die een kinderopvang gerelateerde opleiding doet gaat uiteindelijk ook in de kinderopvang werken?

44

Hoe groot is het tekort aan arbeidsplaatsen in de kinderopvang in 2024?

45

Is er een tekort aan investering in het aanbod van kinderopvang? Wat zijn mogelijke belemmeringen voor investeerders?

46

Hoeveel mensen verwacht het ministerie via zij-instroom naar werk in de kinderopvangsector te begeleiden?

47

Hoeveel is het gebruik van kinderopvang toegenomen door het loslaten van de koppeling gewerkte uren? Hoeveel is het personeelstekort gestegen sindsdien?

48

Op welke wijze kan de 73,5 miljoen euro extra budget voor de subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM )worden aangewend voor individuele scholing van werknemers, aangezien SLIM een subsidieregeling is voor werkgevers? Op welke wijze kunnen werknemers vanuit die € 73,5 miljoen eigen individuele keuzes maken met betrekking tot scholing en ontwikkeling, los van de werkgever?

49

Welke alternatieve invulling is overwogen voor de invulling van de 73,5 miljoen euro aan het SLIM-budget?

50

Hoe veel kost enkel het doorontwikkelen van het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarktpositie wekenden en werkzoekenden)? Kan hiervan een uitsplitsing van de kosten worden gegeven?

51

Zijn de middelen uit de envelop arbeidsmarkt al besteed en uitgegeven? Kan gespecificeerd worden wat de voorgenomen besteding precies is?

52

Welk deel van de budgettaire reeks ‘Arbeidsmarktpakket: Lastenverlichting bedrijfsleven’ is bedoeld voor de uitzondering op de hoge WW-premie voor voltijdscontracten? Gaat het hierbij om een tijdelijke urenuitbreiding bij contracten met een wisselende arbeidsomvang en, mits het een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is die geen oproepovereenkomst is?

53

Wat is de functie van de regionale mobiliteitsteams (RMT's)? Kunnen alle taken van de RMT's worden beschreven?

54

Hoe verschillen RMT's van de één-loket-gedachte, zoals omschreven in fiche 4A van het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) vereenvoudiging sociale zekerheid?

55

Waarop is de verhoging van de maximum uurprijs voor de gastouderopvang gebaseerd? Is de verhoging van de andere maximum uurprijzen al bekend? Waarop zijn die berekeningen gebaseerd?

56

Welke projecten ten aanzien van inburgering en integratie zijn en worden gefinancierd middels de zogenaamde AMIF-middelen (Asiel, Migratie en Integratiefonds)? Hoe wordt geborgd dat deze middelen gericht worden ingezet voor de arbeidsparticipatie van statushouders?

57

Wordt het gebruik van loonkostensubsidie voor het inzetten van statushouders gemonitord? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn de eerste resultaten?

58

Op welke wijze zijn werkgevers geïnformeerd over het werkgeversloket?

59

Hoe staat het met het werkgevers loket ten aanzien van de begeleiding van statushouders? Hoeveel werkgevers hebben inmiddels gebruik gemaakt van het loket?

60

Hoeveel statushouders hebben in 2023 en 2022 een warme overdracht gehad?

61

Hoeveel meedoen balies gaan de COA locaties tellen in 2024?

62

Vindt er registratie plaats ten aanzien van meedoen balies en de resultaten ervan? Zo ja, hoe zien deze resultaten er uit? Zo nee, waarom niet?

63

Hoeveel statushouders hebben (betaald) werk gevonden door meedoen balies? Hoeveel meedoen balies worden in 2023 ingezet om statushouders aan het werk te krijgen?

64

Hoeveel statushouders krijgen in 2023 door de meedoen balies al bij COA locaties taalonderwijs?

65

Hoeveel meedoen balies zijn er in 2023 bij COA locaties? Voor welke onderdelen worden die meedoen balies ingezet?

66

In hoeveel gemeenten wordt er nu gewerkt met startbanen voor statushouders?

67

Zijn er na aanleiding van het rapport Focus op handhaving Belastingdienst bij schijnzelfstandigheid (2022) (bijlage bij Kamerstuk 31 066, nr. 998) meer handhavers gekomen op schijnzelfstandigheid op te sporen/ te beoordelen of er sprake is van schijnzelfstandigheid?

68

Wat bedoelt het kabinet precies met de menselijke maat? Welke definitie hanteert zij hiervoor?

69

Wat is de stand van zaken ten aanzien van de verkenning van de verschillende regelingen voor gezinnen in ons omringende landen? Wanneer kan de Kamer de uitkomsten hiervan tegemoet zien?

70

Wat is de stand van zaken ten aanzien van het onderzoek naar de situatie van gezinnen in Nederland naar aanleiding van de motie-Stoffer c.s. (36 200 XV-65)? Is de uitvoering hiervan inmiddels in gang gezet en wanneer kunnen de resultaten worden verwacht?

71

Hoeveel dwangsomclaims heeft het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekering (UWV) in achterliggende jaar ontvangen als gevolg van niet-tijdig beslissen? Welk bedrag is inmiddels uitgekeerd aan bijstandsgerechtigden als gevolg hiervan?

72

Hoeveel dwangsomclaims verwacht UWV als gevolg van niet-tijdig beslissen in 2023, 2024, 2025 en 2026, bijvoorbeeld ten aanzien van WIA-uitkeringsgerechtigden? Om welke bedragen gaat het dan?

73

Hoeveel mensen werken er op dit moment op het minimumloon? Wat is de verwachting voor 2024? Hoeveel mensen zullen eind 2024 op het minimumloon werken?

74

Hoeveel mensen werken er op dit moment op maximaal 120% van het minimumloon? Wat is de verwachting voor 2024? Hoeveel mensen zullen eind 2024 op maximaal 120% van het minimumloon werken?

75

Hoeveel mensen werken er op dit moment op maximaal 130% van het minimumloon? Wat is de verwachting voor 2024? Hoeveel mensen zullen eind 2024 op maximaal 130% van het minimumloon werken?

76

Kunt u aangeven op basis van welke argumenten de ID-banen (Melkertbanen) destijds zijn afgeschaft?

77

Kan een overzicht gegeven worden van de extra regels in het arbeidsrecht (in brede zin) gedurende de afgelopen 5 jaar? En hoeveel regels er geschrapt zijn.

78

Wat zijn de arbeidsmarkteffecten van de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting door een niet-werkende partner?

79

Neemt de arbeidsparticipatie en de financiële onafhankelijkheid van vrouwen naar verwachting toe of af indien deze afbouw wordt teruggedraaid?

80

Wat is de stand van zaken met betrekking tot het wetsvoorstel vereenvoudiging banenafspraak, en meer specifiek ten aanzien van structureel maken loonkostenvoordelen (LKV) Banenafspraak?

81

Wie zijn de groepen die onder de armoede grens leven, zoals door CPB berekend?

9

82

Hoe groot is de groep werkenden hiervan? En hoeveel zijn daarvan scholieren, gepensioneerden, thuiswonenden of kostwinnaars?

9

83

Kan een overzicht worden gegeven van het aantal personen onder de armoedegrens, als percentage en als onderdeel van de totale bevolking, vanaf 2010 tot nu?

9

84

Klopt het dat dit cijfer sinds 2010 een dalende trend laat zien?

9

85

Kan hetzelfde worden gedaan voor het aantal kinderen in armoede?

9

86

Kan een overzicht worden ggeven van alle maatregelen die door Rutte-IV getroffen zijn ter ondersteuning van de koopkracht en ter bestrijding van de armoede?

9

87

Kan hierbij per maatregel worden aangegeven hoeveel geld hiervoor is uitgetrokken en hoeveel geld er totaal aan deze onderwerpen besteed is?

9

88

Kan worden aangeven hoe de Nederlandse armoedegrens, als percentage van het mediane inkomen, zich verhoudt tot de armoedegrenzen elders in de Europese Unie?

9

89

Kan worden aangegeven hoe de Nederlandse armoedecijfers zich verhouden tot de armoedecijfers in de rest van de Europese landen?

9

90

Hoeveel arbeidsmigranten van binnen en buiten de Europese Unie zijn er in de afgelopen vijf jaar Nederland toegelaten?

10

91

Hoeveel arbeidsmigranten zijn er in de afgelopen vijf jaar Nederland binnengelaten?

11

92

Hoeveel arbeidsmigranten, die in de afgelopen vijf jaar Nederland zijn toegelaten, maken gebruik van de sociale zekerheid (uitgesplitst naar uitkering/regeling/bedrag)?

11

93

Zou toegelicht kunnen worden hoe de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) zich verhoudt ten opzichte van het STAP-budget? Wie is de doelgroep, hoe worden de middelen verdeeld over de doelgroep, wat is het totale budget, waar kan het aan uitgegeven worden etc.?

12

94

Zou meer toegelicht kunnen worden wat het meerjarig programma leercultuur precies is?

12

95

Zou wat meer toegelicht kunnen worden waar aan gedacht wordt bij de (ambtelijke) verkenning die gericht is op de langere termijn?

12

96

Is er zicht op hoeveel mensen wel graag zouden willen/kunnen werken met een aandoening/ziekte, maar die problemen ervaren om op de arbeidsmarkt (terug) te komen?

12

97

Kan per land in de Europese Unie worden aangegeven wat de geldende regels rondom loondoorbetaling bij ziekte zijn?

12

98

Kan per begrotingsjaar worden aangegeven met welk bedrag het budget voor de SLIM-regeling wordt opgehoogd? Klopt het dat deze middelen nog niet juridisch verplicht zijn?

12

99

Hoeveel Nederlanders en hoeveel huishoudens geven aan moeite en zeer veel moeite te hebben met rondkomen over de periode 2018 - 2023, in absolute aantallen totaal en uitgesplitst per jaar?

14

100

Wat is het percentage huishoudens dat aangeeft moeite en zeer veel moeite te hebben met rondkomen over de periode 2018 - 2023, totaal en uitgesplitst per jaar?

14

101

Hoeveel Nederlanders en hoeveel huishoudens hebben te maken met problematische schulden over de periode 2018 - 2023, in absolute aantallen totaal en uitgesplitst per jaar?

14

102

Hoeveel Nederlanders en hoeveel gezinnen (inclusief percentage) geven aan moeite en zeer veel moeite te hebben met het betalen van de huur, de boodschappen, de zorgkosten en de energierekening, uitgesplitst per onderwerp? Totaal en uitgesplitst per jaar over de periode 2018 - 2023?

14

103

Hoeveel Nederlanders en hoeveel gezinnen (inclusief percentage) geven aan moeite en zeer veel moeite te hebben met rondkomen en niet meer alles te kunnen doen wat ze vijf jaar geleden nog wel konden doen?

14

104

Hoeveel Nederlanders en hoeveel huishoudens geven aan te moeten bezuinigen op de uitgaven om financieel het einde van de maand te halen? Op welke zaken wordt er binnen het huishouden bezuinigd?

14

105

Wat is het percentage huishoudens dat aangeeft in ieder geval niet genoeg geld te hebben voor de volgende zaken: om de dag een warme maaltijd, regelmatig nieuwe kleren kopen, verwarmen van huis, vervangen van kapotte meubels, uit eten gaan met vrienden of familie, onverwachte noodzakelijke uitgaven?

14

106

Hoeveel miljard euro per jaar aan bijstandsuitkeringen gaat er bij benadering naar niet-westerse allochtonen en hoeveel naar westerse allochtonen?

14

107

Hoeveel allochtonen met een niet-westerse achtergrond genieten een bijstandsuitkering? Hoeveel allochtonen met een westerse achtergrond genieten een bijstandsuitkering? Hoeveel miljard euro per jaar aan uitkeringen gaat naar niet-westerse allochtonen en hoeveel naar westerse allochtonen? Graag bovenstaande vragen beantwoorden in absolute aantallen en percentages met daarbij een globale indicatie van het totale uitkeringsbedrag aan deze specifieke groepen.

14

108

Kan een actualisatie worden gegeven van de cijfers zoals genoemd in de beantwoording op de feitelijke vragen 63, 64 en 65 voor de Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2020?

14

109

Hoeveel autochtonen genieten een bijstandsuitkering?

14

110

Hoeveel is de koopkracht sinds Rutte I in totaal gestegen uitgesplitst naar werkenden, mensen met een uitkering en gepensioneerden?

14

111

Hoeveel procent is een huishouden van zijn inkomen kwijt aan vaste lasten?

14

112

Wat is de actuele inflatie ontwikkeling van de laatste vijf jaar?

14

113

Wat is de actuele loon ontwikkeling van de laatste vijf jaar?

14

114

Hoeveel gepensioneerden geven aan moeilijk of zeer moeilijk te kunnen rondkomen?

14

115

Hoeveel gezinnen met een middeninkomen geven aan moeilijk of zeer moeilijk te kunnen rondkomen?

14

116

Tot welk inkomen rekent het kabinet huishoudens tot de middenklasse?

14

117

Wat is het huishoudinkomen ten aanzien van het bruto binnenlands product per captiva sinds 1980?

14

118

Of en hoe wordt er in het programma ‘Vereenvoudiging Inkomensondersteuning voor Mensen' (VIM) gekeken naar arbocuratieve zorg rond mensen met chronische ziekten en werkbehoud voor mensen met chronische ziekten?

15

119

Wat is de ontwikkeling van het Bruto binnenlands product (bbp, economische groei) en de Koopkracht, statisch, mediaan alle huishoudens gebaseerd op CPB cijfers? Graag weergeven in een grafiek.

16

120

Hoeveel werkende armen zijn er momenteel?

16

121

Wat is de ontwikkeling werkende armen in de afgelopen vijf jaar?

16

122

Hoeveel gemeenten hebben voor het aanvragen van de energietoeslag 2022 en energietoeslag 2023 een hoger percentage aangehouden dan geadviseerde 120% sociaal minimum, uitgesplitst naar 120% / 130% / 140% en 150%?

16

123

Hoeveel huishoudens hebben er in 2022 gebruik gemaakt van de energietoeslag?

16

124

Wordt het versterken van de arbocuratieve samenwerking en werkbehoud voor mensen met chronische ziekten onderdeel van de Arbovisie 2040?

18

125

Omvat het voornemen om de kwaliteit van arbeidsgerelateerde zorg te verbeteren op korte termijn ook het verbeteren van de samenwerking tussen arbeidsgerelateerde zorg en reguliere zorg? En zo: op welke wijze wordt hier vorm aangegeven? Is hier geld vanuit de begroting voor gereserveerd?

18

126

Wordt in het arbeidsmarktpakket of de Arbovisie 2040 ook de toegang van zelfstandigen tot arbeidsgerichte zorg meegenomen?

18

127

Hoeveel procent van de statushouders maakt gebruik van de bijstand of een andere sociale inkomensregeling en wat zijn de kosten per jaar daarvan? Kan dit worden opgemaakt in een overzicht van de afgelopen 10 jaar?

19

128

Hoeveel miljard euro aan sociale zekerheid (uitgesplist naar uitkering en sociale regeling)) is er volgens het kabinet bij benadering in totaal uitgegeven aan sociale zekerheid aan immigranten (westers en niet-westers) in de afgelopen 10 jaar?

19

129

Hoeveel fraude is er in de afgelopen vijf jaar geconstateerd op basis van het schenden van de inlichtingenplicht en vermogenseis binnen de bijstand?

21

130

hoeveel bijstands-/uitkeringsfraude is er in de afgelopen vijf jaar geconstateerd op basis van verzwegen bezit in het buitenland (zoals tweede huizen)?

21

131

Hoeveel uitkeringen zijn er in de afgelopen vijf jaar stopgezet naar aanleiding van bewuste fraude?

21

132

Welk deel van de uitgaven worden (deels) gefinancierd door bijdragen vanuit Europese fondsen, zoals het ESF+ of het Just Transition Fund (JTF)?

32

133

Kan een overzicht worden gegeven van alle Europese fondsen waar Nederland binnen de begroting voor SZW aanspraak op maakt en hoe hoog het bedrag is dat Nederland hier per jaar uit ontvangt?

32

134

Kan hierbij eveneens worden aangegeven wat de hoogte van de ontvangsten van andere Europese landen uit deze fondsen is?

32

135

Kan een overzicht worden gegeven van alle projecten welke (deels) gefinancierd worden door bijdragen vanuit Europese fondsen, zoals het ESF+ en het JTF? En daarbij aangeven voor welk deel dit project afhankelijk is van Europese financiering?

32

136

Welk deel van de Nederlandse aanspraak op deze fondsen is nog niet toegewezen aan een bepaald project of een bepaalde uitgave? Welk deel van deze uitgave is nog niet juridisch verplicht? Kunt u dit per begrotingsjaar, per project of geplande uitgave en per fonds inzichtelijk maken?

32

137

Hoeveel arbeidsmigranten van binnen en buiten de EU werken er in 2023 in Nederland? Kan dit worden uitgesplitst naar land van herkomst?

33

138

Hoeveel arbeidsmigranten zijn er in 2022 naar Nederland gekomen? Kan dit worden uitgesplitst naar land van herkomst?

33

139

In welke sectoren werken procentueel en relatief de meeste arbeidsmigranten?

33

140

In welke sectoren en voor welk type werk worden vacatures op dit moment het vaakst ingevuld door arbeidsmigranten?

33

141

Kan worden aangeven wat het gemiddelde inkomen van een arbeidsmigrant is, uitgesplitst naar land van herkomst?

33

142

Hoeveel arbeidsmigranten zijn actief via een detacherings- of uitzendbureau? En hoeveel hebben er een zelfstandige arbeidsrelatie met een werkgever?

33

143

Kan per aanbeveling van de Commissie Roemer over arbeidsmigratie worden aangegven hoe deze tot dusver is opgevolgd?

33

144

Hoeveel arbeidsmigranten maken gebruik van de 30%-regeling? Kan dit worden uitgesplitst naar land van herkomst?

33

145

In welke sectoren werken relatief veel arbeidsmigranten die gebruik maken van de 30%-regeling? En in welke sectoren relatief weinig?

33

146

Kunt u aangeven welke andere landen in de EU een vergelijkbare regeling hebben als de 30%-regeling? Hoe verhouden de voorwaarden van deze regelingen zich tot de Nederlandse regeling?

33

147

Is er iets te zeggen over wat het mogelijke effect is van het afschaffen van de 30%-regeling op de komst van arbeidsmigranten enerzijds en de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om voldoende arbeidskrachten aan te trekken anderzijds?

33

148

Wat is de mogelijke impact van het ophogen van de salariseisen voor het gebruik van de 30%-regeling op het wettenschappelijke onderzoek op Nederlandse universiteiten?

33

149

Hoeveel levert het uitsluiten van extraterriotoriale kosten van het keuzeloon bij benadering op aan extra belastinginkomsten?

33

150

In hoeverre zijn partners van arbeidsmigranten die naar Nederland komen om te werken zelf ook werkend? Hoe heeft dit percentage zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?

33

151

Welke kindregelingen kennen België en Duitsland? Hoe hoog zijn ze? Hoe inkomensafhankelijk zijn ze?

36

152

Wat is de ontwikkeling aan totaal vermogen van pensioenfondsen in de afgelopen 13 jaar per jaar uitgesplitst?

38

153

Wat zijn de actuele dekkingsgraden en beleidsdekkingsgraden van de vijf grootste pensioenfondsen?

38

154

Wat is het koopkrachtverlies door grotendeels uitblijven van indexatie voor gepensioneerden in de afgelopen 14 jaar?

38

155

Hoeveel gepensioneerden en pensioendeelnemers zijn in de afgelopen 14 jaar pensioenindexatie misgelopen?

38

156

Hoeveel geld is er gereserveerd voor compensatie voor circa 14 jaar onnodig misgelopen pensioenindexatie voor werkenden en gepensioneerden?

38

157

Wat is de ontwikkeling aan totaal vermogen van pensioenfondsen in de afgelopen 14 jaar per jaar uitgesplitst?

38

158

Welk bedrag heeft het kabinet gereserveerd ter compensatie aan gepensioneerden en werkenden voor eventuele pensioenachteruitgang bij overgang naar het nieuwe pensioenstelsel?

38

159

Hoe wordt de circa 1500 miljard euro aan pensioenvermogen verdeeld onder de pensioendeelnemers, graag een cijfermatige onderbouwing?

38

160

Welk controlemechanisme heeft het kabinet ingesteld om te controleren dat de aangegeven waarborgen binnen het nieuwe pensioenstelsel voldoende zijn voor het opvangen van verhoogde economische tegenslagen en het realiseren en beschermen van een koopkrachtig pensioen?

38

161

Wat is de cijfermatige definitie van evenwichtig invaren bij de overgang naar nieuw pensioenstelsel met een vermogen van circa 1500 miljard euro?

38

162

Welk effect heeft langdurig hoge inflatie op het toekomstig pensioen binnen het nieuwe pensioenstelsel, graag scenario's op basis van 4%, 6% 8%, 10%, 12%, 14% en 16% inflatie?

38

163

Wat is de cijfermatige definitie van een koopkrachtig pensioen en welke cijfermatig onderbouwing heeft het kabinet voor het bewerkstellingen van een koopkrachtig pensioen met de overgang naar nieuw pensioenstelsel?

38

164

Van de € 123 miljoen die voor 2022 beschikbaar was voor de MDIEU-regeling (Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden) is uiteindelijk € 32 miljoen uitgegeven. Volgens een tussentijdse evaluatie van deze regeling blijkt dat de regeling niet goed aansluit bij de beweegredenen van werkgevers en werknemers om te investeren (SEOR, 2022). Levert deze regelinge een substantiële bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking?

38

165

Hoe verhoudt het Nederlandse “niet-veel-maar-toereikend” niveau van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zich tot de gehanteerde armoedegrenzen in onze buurlanden (uitgedrukt als percentage van het mediane inkomen)?

39

166

Hoeveel mensen zijn in totaal lid van een vakbond? Welk percentage van alle werkenden is dit?

51

167

Kan worden aangegeven hoe dit aantal in absolute zin en als percentage van alle werkenden zich heeft ontwikkeld in de afgelopen 20 jaar?

51

168

Kan bij iedere in de afgelopen 2 jaar afgesloten CAO worden aangegeven welk percentage van de werkenden op wie deze CAO betrekking heeft (bij benadering) lid was van een vakbond?

51

169

Kan per sector worden aangegeven hoe de verhouding tussen vakbondsleden en niet-vakbondsleden onder de in deze sector werkzame personen ligt?

51

170

Hoeveel zelfstandigen zijn er in Nederland? Hoe heeft het percentage zelfstandigen zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?

51

171

Welk percentage zelfstandigen loopt het risico op schijnzelfstandigheid? In welke sectoren bestaan hier de meeste risico’s voor?

51

172

Wat is het gemiddelde uurtarief van zelfstandigen? Welk percentage zelfstandigen werkt naar schatting onder een uurtarief van 30 of 35 euro? Kunt u dit uitsplitsen per sector?

51

173

Welk percentage zelfstandigen heeft (bij benadering) op dit moment een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid?

51

174

Hoeveel zelfstandigen worden door een verzekeraar jaarlijks (bij benadering) geweigerd bij het aanvragen van een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid?

51

175

Hoeveel mensen zijn naar schatting werkzaam op basis van een nuluren- of flexibel contract?

51

176

Hoeveel van deze mensen geeft aan liever minder flexibiliteit te wensen in hun arbeidscontract? En hoeveel van deze mensen geven aan hier geen behoefte te hebben?

51

177

Het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie Werkenden en Werkzoekenden) stopt per 2024. Daardoor komt 147 miljoen euro beschikbaar. Met de helft van dat bedrag, 73,7 miljoen euro, wordt de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-bedrijven) vanaf 2024 verhoogd. Wat gebeurd er met de andere helft van het beschikbare bedrag?

52

178

Hoe en waaraan wordt de 73,3 miljoen euro die van het STAP-budget beschikbaar komt in de SLIM-regeling besteed?

52

179

Wat betekent de invoering van het wettelijk minimumuurloon netto voor iemand die in de huidige situatie een minimummaandloon voor een 40-urige werkweek heeft?

53

180

Wat is het nettominimumloon in Nederland per uur, inclusief toeslagen, voor iemand die fulltime werkt en in een sociale huurwoning woont? Wat is dit als die persoon 20 uur per week werkt? En wat is het nettominimumloon per uur, inclusief toeslagen, voor iemand die fulltime werkt en in een sociale huurwoning woont in Duitsland en België?

53

181

Kan een overzicht worden gegeven van de hoogte van het minimum(uur)loon in Europese landen?

53

182

Kan daarbij eveneens worden aangeven wat de relatieve hoogte van dit minimum(uur)loon is ten opzichte van het mediane loon in deze landen? En daarbij toelichten hoe deze verhouding zich in de afgelopen periode in Nederland heeft ontwikkelt en hoe deze nu in Nederland ligt?

53

183

Zijn er middelen welke als gevolg van de voorgenomen afschaffing van het lage-inkomensvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV vrij komen te vallen? Zo ja, waar is het kabinet voornemens deze middelen aan te besteden?

53

184

Kan een overzicht worden gegeven van de ontwikkeling van de (relatieve) werkgeverslasten over de afgelopen jaren?

53

185

Voor hoeveel mensen leidt de invoering van het minimumuurloon tot een verhoging van inkomen? In welke sectoren zijn deze mensen met name werkzaam?

53

186

Hoeveel extra (arbeidsrechtelijke en financiële) verplichtingen voor werkgevers zijn er de afgelopen tien jaar bijgekomen?

53

187

Wat is het arbeidsmarkteffect van het al dan niet koppelen van het minimumloon aan de hoogte van bijstands- en andere uitkeringen?

53

188

Welke andere Europese landen hanteren een koppeling tussen het minimumloon en de uitkeringen?

53

189

Wat is het verschil tussen de kosten voor het verhogen van het minimumloon met en zonder koppeling aan uitkeringen? Kunt u dit aangeven per procentpunt?

53

190

Welk deel van dit kostenverschil wordt verklaard door de extra uitgaven aan AOW-gerechtigden?

53

191

Kan een overzicht worden gegeven van alle niet-juridisch verplichte projecten welke uit hoofde van de MDIEU gefinancierd worden voor de komende jaren?

55

192

Is iets te zeggen over de relatie tussen het minimumjeugdloon en het percentage jongvolwassenen dat een startkwalificatie behaalt?

57

193

Wat is het arbeidsmarkteffect van de LKV-banenafspraak en scholingsbelemmerden?

57

194

Wat is het percentage niet-westerse allochtonen, westerse allochtonen en autochtonen dat gebruik maakt van een bijstandsuitkering?

65

195

Hoeveel miljard euro per jaar aan sociale zekerheid gaat naar niet-westerse allochtonen, westerse allochtonen en autochtonen?

65

196

Wat is het percentage niet-westerse allochtonen, westerse allochtonen en autochtonen dat een vrijstelling heeft van de sollicitatieplicht?

65

197

Hoeveel miljard euro aan sociale zekerheid (uitgesplist naar uitkering en sociale regeling) is er volgens het huidige demissionaire kabinet in totaal uitgegeven aan sociale zekerheid aan immigranten (westers en niet-westers) in de afgelopen 10 jaar?

65

198

Hoeveel miljard euro aan sociale zekerheid (uitgesplitst naar uitkering en sociale regeling) is er volgens het huidige kabinet uitgegeven aan sociale zekerheid aan immigranten (niet-westerse en westerse) in de afgelopen 10 jaar?

65

199

Hoeveel gemeenten geven aan niet te handhaven op de taaleis binnen de bijstand?

65

200

Kan worden aangegeven hoe de hoogte van de Nederlandse bijstandsuitkering zich verhoudt tot de hoogte elders in de EU, zowel in absolute zin als in percentage van het mediane inkomen?

65

201

Kan worden aangegeven hoeveel een alleenstaande zonder kinderen in de bijstand per 2024 in totaal per maand ontvangt aan inkomensondersteuning, inclusief maximale toeslagen?

65

202

Kan een overzicht worden gegeven van de ontwikkeling van het macrobudget voor bijstandsuitkeringen in de afgelopen 10 jaar?

66

203

Kan een overzicht worden gegeven van de gemeenten waarbij sprake is van een relatief grote onder- of overschrijding van het macrobudget over het afgelopen jaar? Is hier een verklaring voor?

66

204

Hoeveel gemeenten hebben zich aangemeld bij Nederlandse Schuldhulproute? Neemt dit aantal ten opzichte van de afgelopen jaren af of toe?

67

205

Voor het bestrijden van niet-gebruik van (inkomens)regelingen is een verruiming van de grondslag voor gegevensdeling een mogelijke oplossing. Op wat voor onderdelen wordt wetgeving voorbereid om grondslagen voor gegevensdeling (of andere mogelijkheden voor het bestrijden van niet-gebruik) in meer gevallen mogelijk te maken?

67

206

Er wordt gewerkt aan één Rijksincassovisie, is het waar dat de ontwikkeling van deze visie formeel de verantwoordelijkheid is van de minister voor Rechtsbescherming? Wat is hierbij de rol en verantwoordelijkheid van de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen?

67

207

In de Memorie van Toelichting wordt ingegaan op de 10.000 gezinnen die onder bijstand zakken/ alleenverdieners die minder overhouden dan paar in bijstand. Het kabinet geeft aan dat er een oplossing komt, echter als een regeling hiervoor uitvoerbaar wordt ontworpen. Wat betekent deze zin als een regeling hiervoor uitvoerbaar wordt ontworpen specifiek? Uitvoerbaarheid is in alle gevallen een randvoorwaarde; zijn er specifieke knelpunten of zorgen in de uitvoerbaarheid hiervan?

68

208

Mede naar aanleiding van de motie Ceder (Kamerstukken II 2021/22, 34 352, nr. 245) en de motie Ceder, Maatoug, Kathmann en Palland (Kamerstukken II 2022/23, 36 200, nr. 60), werken gemeenten, sociaal ontwikkelbedrijven, sociale partners en het demissionaire kabinet samen aan een toekomstbestendige inrichting van de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven. Hiervoor worden (opties voor) toekomstperspectieven uitgewerkt, die naar verwachting in het najaar van 2023 aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd. Kunnen de opties voor de toekomstperspectieven voor de begrotingsbehandeling naar de Kamer worden verstuurd?

69

209

Ervan uitgaande dat met gemeenten is afgesproken dat zij een extra inspanning leveren om de achterstanden die er zijn op de doelstelling van beschut werk in te lopen, Hoe gaan de gemeenten dit doen?

70

210

Hoeveel fraude met export-WW is er in de afgelopen vijf jaar geconstateerd, hoeveel is daarvan ingevorderd en hoeveel moet nog worden ingevorderd?

79

211

Hoeveel euro is er in de afgelopen vijf jaar kwijtgescholden aan bewuste fraude?

79

212

Wat is het bedrag dat de afgelopen vijf jaar is ingevorderd aan bewuste fraude met sociale zekerheid en welk bedrag staat er nog open?

79

213

Hoeveel kost het verlagen van de WIA-grens van 35% per procentpunt aan extra uitgaven van de overheid?

87

214

Hoeveel mensen ontvangen op dit moment een IVA-uitkering en hoeveel een WGA-uitkering? Hoe heeft deze verhouding zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?

87

215

Wat zijn de voorwaarden voor de Ongevallenverzekering in Caribisch Nederland? Kent dit gebied ook verzekering tegen arbeidsongeschiktheid buiten de werkvloer om?

87

216

Wat is de gemiddelde uitkeringshoogte van iemand met een WIA-uitkering?

87

217

Wat is de actuele stand van de mismatch bij sociaal-medisch beoordelen?

88

218

Wat is de gemiddelde wachttijd voor een medische keuring door het UWV? Hoe heeft deze wachttijd zich in de afgelopen periode ontwikkeld?

88

219

Welk deel van de verzekerings- en bedrijfsartsen gaat naar verwachting binnen nu en 5 jaar met pensioen?

88

220

Wat is op dit moment de verhouding tussen nieuwe aanwas aan verzekerings- en bedrijfsartsen en de uitvloei door pensionering of anderszins?

88

221

Wanneer wordt het rapport van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) naar verwachting met de Kamer gedeeld?

88

222

Wat is de reden van de grote verwachte stijging aan uitgaven voor IVA- en WGA-uitkeringen in de komende jaren?

90

223

Wat zijn de ramingen voor het bestand als percentage van de verzekerde populatie voor de periode na 2024?

93

224

Wat is de reden dat het aantal onderzochte fraudesignalen evenals het aantal boetes in 2022 is gehalveerd?

94

225

Wat is het percentage niet-westerse allochtonen, westerse allochtonen en autochtonen dat een vrijstelling heeft op de sollicitatieplicht?

97

226

Kan een overzicht worden gegeven van alle maatregelen die op dit moment getroffen worden om de van-werk-naar-werk-route te stimuleren?

104

227

In hoeveel procent van de gevallen van ontslag is op dit moment sprake van benutting van deze route?

104

228

Kan een overzicht worden gegeven van de werkloosheidsuitkeringen in andere Europese landen en hoe deze zijn vormgegeven?

104

229

Kan worden toegelicht wat op basis van de ervaringen in andere Europese landen de toegevoegde waarde voor de arbeidsmarkt van het ophogen van werkloosheidsuitkeringen kort na ontslag en het daarna sneller afbouwen zouden kunnen zijn (flexicurity-model)?

104

230

Hoeveel WW-uitkeringen worden er per jaar geëxporteerd (uitgesplitst per land) en wat zijn de kosten hiervan?

109

231

Hoeveel uitkeringen (uitgesplitst per uitkering per land) worden er per jaar geëxporteerd en wat zijn de kosten hiervan?

109

232

Hoe ziet de tegemoetkoming zij-instromers eruit?

122

233

Is de leerlijn al duidelijk?

122

234

Waar moeten organisaties aan voldoen om aanspraak te maken op groepshulp vanaf 2024

122

235

Is er reeds een prognose van het effect dat het loslaten van de gekoppelde uren mogelijkerwijs heeft op het gebruik van de kinderopvangtoeslag?

125

236

Wordt er bijgehouden hoeveel uren ouders werken en hoeveel gebruik gemaakt wordt van de kinderopvangtoeslag?

125

237

Kan worden aangegeven wat naar verwachting de ontwikkeling van de totale uitgaven aan AOW-uitkeringen voor de komende 20 jaar is?

130

238

Kan worden aangegeven wat het gevolg van een bijzondere verhoging van het minimumloon op deze uitgaven op de korte, middellange en lange termijn is en dit zoveel mogelijk kwantificeren?

130

239

Hoe ontwikkelt de verhouding tussen wel en niet AOW-gerechtigde personen boven de 18 jaar zich in de komende 30 jaar naar verwachting?

130

240

Hoeveel kost het verlagen van de AOW-gerechtigde leeftijd naar 65 en het schrappen van de koppeling met de levensverwachting?

130

241

Welk deel van de AOW-gerechtigden leeft in armoede? Hoe verhoudt dit cijfer zich tot de algemene armoedecijfers en hoe heeft dit cijfer zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?

130

242

Wat is de budgettaire impact van het later in laten gaan van de Wet herziening bedrag ineens?

131

243

Hoeveel mensen hebben de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt in de periode vanaf 1 januari 2023 tot en met de nu verwachte ingangsdatum van dit wetsvoorstel?

131

244

Hoeveel mensen bereiken de AOW-gerechtigde leeftijd in de periode tussen 1 juli 2024 en 1 januari 2025, 1 juli 2025 en 1 januari 2026?

131

245

Hoeveel mensen maken gebruik van de Overbruggingsregeling AOW (OBR)

134

246

Klopt het dat er voor zelfstandigen met een lijfrenteregeling geen omkeerregeling ten aanzien van de Zvw-premie geldt?

138

247

Zo ja, hoeveel zelfstandigen worden hierdoor geraakt? Wat is de verwachte budgettaire derving indien de omkeerregeling in de Zvw-premie ook op deze groep wordt toegepast?

138

248

Wat zijn de extra kosten wanneer juist gekozen wordt om voor het eerste kind extra kindgebonden budget toe te kennen?

145

249

In 2026 ontvangt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog 80.099.000 euro als bijdrage voor zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) en rechtspersonen met een wettelijke taak (rwt’s) en in 2027 is dit nog 32.017.000 euro. Wat is de verklaring voor de afbouw in 2027?

163

250

In 2024 ontvangen medeoverheden hogere bedragen voor de maatschappelijke begeleiding, inburgeringsvoorzieningen en de onderwijsroute. Deze bedragen zijn hoger ten opzichte van 2023 en 2025. Wat is de verklaring voor dit piekjaar?

163

251

Kan figuur 5 over de netto arbeidsparticipatie worden afgezet tegen de autochtone bevolking?

165

252

In figuur 5 treffen wij de gegevens van mensen die ten minste een uur per week werken. Hoe ziet dit figuur eruit als we alleen de gegevens gebruiken van mensen die minimaal 2 dagen per week werken?

165

253

In figuur 6 zien we bij de Surinaamse en (voormalige) Antilliaanse groep dat er geen verschil merkbaar is in de 1e generatie over de jaren 2020, 2021 en 2022. Kan hier een verklaring voor worden gegeven?

166

254

Wat is de verklaring voor de gegevens in figuur 7 bij de (voormalig) Antilliaanse groep, lijkt er weinig verschil (amper stijging) tussen de 1e en 2e generatie.

167

255

Wat is de verklaring dat de 1e generatie Turkse jongeren meer naar de havo of het vwo gaan dan de 2e generatie Turkse jongeren?

167

256

Hoeveel geld keert Nederland jaarlijks uit aan uitkeringen bestemd voor mensen die in andere EU-landen wonen? Kan dit worden uitgesplitst per uitkering? Naar welke landen gaat dit met name?

168

257

In hoeverre is (mede) naar aanleiding van het amendement Ceder c.s. (36200 XV, nr. 21) de financiering voor Meedoenbalies, uitgevoerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), structureel opgenomen in de begroting SZW? Voor hoeveel COA-locaties kan dergelijk aanbod worden gefinancierd met de betreffende financiering? Dekt deze financiering alle COA-locaties?

168

258

Het Ministerie van SZW verstrekt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) jaarlijks een bijdrage voor de voorinburgering van asielmigranten in de asielzoekerscentra (azc's). Het budget voor 2024 is gebaseerd op de Meerjarige Productie-prognose van het Ministerie van J&V. Welke activiteiten en eventuele wettelijke taken worden gefinancierd die vallen onder de post 'Voorinburgering van asielmigranten'?

168

259

Het budget is gebaseerd op de Meerjarige Productieprognose van het Ministerie van J&V. Betekent dit dat op alle COA-locaties aanbod is voor adequate invulling van de opdracht 'Voorinburgering van asielmigranten'? Zo nee, waarom niet? Zo nee, wat voor verschillen zijn hier waar te nemen?

168

260

Wat is de analyse betreffende de sterke gemiddelde koopkrachtafname bij gepensioneerden met een laag inkomen in figuur 9 van de koopkrachtbijlage? Tot welk inkomen geldt dit?

183

261

Wat is de analyse betreffende de sterke gemiddelde koopkrachtafname bij uitkeringsgerechtigden met een laag inkomen in figuur 9 van de koopkrachtbijlage? Tot welk inkomen geldt dit?

183

262

Het afbouwpunt van het kindgebonden budget is naar voren verplaatst. In hoeverre ontstaat hierdoor overlap met het afbouwpad van de huurtoeslag?

187

263

Met hoeveel procentpunt zou het afbouwpad van het kindgebonden budget steiler worden als:

  • a) 
    de gehele verplaatsing van het afbouwpunt ongedaan gemaakt wordt (budgetneutrale verplaatsing door afbouwpad steiler te maken)?
  • b) 
    de verplaatsing van het afbouwpunt in zoverre ongedaan gemaakt wordt dat het afbouwpad van de huurtoeslag niet meer overlapt met het afbouwpad van het KGB (budgetneutrale verplaatsing door afbouwpad steiler te maken)?
  • c) 
    de verplaatsing van het afbouwpunt in zoverre ongedaan gemaakt wordt dat het afbouwpad van de huurtoeslag niet meer overlapt met het afbouwpad van het KGB & er 200 mln uitgetrokken wordt om het afbouwpad minder steil te maken?

187

264

Kan in figuur 16 naast de cijfers voor 2024 ook de gemiddelde en extreme marginale druk in 2021 worden geplot?

196

265

Kan de verwachte gemiddelde en extreme marginale druk naar inkomensniveau (figuur 16) worden geplot voor het jaar 2027, als gratis kinderopvang ingevoerd is?

196

266

Kan bij figuur 17 bij elk van de drie huishoudtypes (alleenstaanden, alleenverdieners en tweeverdieners) onderscheid worden gemaakt tussen huishoudens met en huishoudens zonder kinderen.

197

267

Hoeveel huishoudens zijn alleenstaande met kinderen? Hoeveel huishoudens zijn alleenstaande zonder kinderen? Hoeveel huishoudens zijn alleenverdiener met kinderen? Hoeveel huishoudens zijn alleenverdiener zonder kinderen? Hoeveel huishoudens zijn tweeverdiener met kinderen? Hoeveel huishoudens zijn tweeverdiener zonder kinderen?

197

268

Kunnen kasschuiven onder post 4 op pagina 208 inhoudelijk worden onderbouwd? Wat was het oude ritme en wat is het nieuwe ritme? Waarom is dit gewijzigd?

208

269

Betekent de vrijval van STAP-middelen dat deze het saldo inlopen? Waar worden deze middelen voor gebruikt?

211

270

Worden Buy Now, Pay Later en andere ‘flitskrediet’ diensten in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk gereguleerd? Welke regels kennen die landen hieromtrent?

245

Totaallijst feitelijke vragen Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2024 (36410-XV-1_2_3) 10/10


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.